Chinese tijd en jaartelling

Bij de Chinese Astrologie wordt de tijd berekend in cycli van 60 jaar. De 12 dierentekens verschijnen elk 5 x in elke 60-jarige cyclus. De Chinese Kalender heeft de Maan als vertrekpunt, en de Maan komt 12 tot 13 keer terug in een jaar.

In de Chinese horoscoop moeten we het jaar, de maand en het uur van de geboorte weten om een volledige horoscoop te kunnen maken. Een Chinese maand heeft 29 tot 30 dagen. Elke 3 tot 4 jaar wordt een maand aan het Chinese jaar toegevoegd om ongeveer gelijk te komen met de westerse jaartelling. Het Chinese uur is gelijk aan twee westerse uren.

jaartellingOmdat Chinezen rekenen in maanjaren begint de Chinese kalender niet zoals bij ons op 1 januari, maar ergens in de periode tussen eind januari en midden februari en dat verklaart ook waarom een chinees dierenriemteken bijvoorbeeld van 15 februari tot 2 februari van het daarop volgende jaar kan heersen.

Chinese astrologie

Al meer dan vijfduizend jaar proberen de Chinezen met behulp van o.a. astrologie de levensloop van een mens te doorgronden.De Chinese astrologie heeft een cyclus van twaalf jaar, beginnend met het jaar van de Rat en eindigend met het jaar van het Varken.

In de Chinese astrologie is iemand nooit maar één dier, maar bestaan we uit 3 dieren:

  • de jaardieren (het geboortejaar)
  • de maandieren (de geboortemaand)
  • de innerlijke dieren (de geboortetijd)

De betekenis van de drie dieren in de Chinese astrologie

buddhaJaardier
Het jaardier staat voor ons uiterlijk gedrag: per dier zijn er vijf verschillende types (de 5 elementen). Het jaardier -meestal je 'Chinese teken' genoemd- geeft een basisbeschrijving van de persoon, met name naar buiten toe.Maandier
Het maandier wordt afgeleid van de geboortemaand en speelt een belangrijke rol bij de vorming van onze persoonlijkheid en onze relaties.


Innerlijk dier
Het Innerlijk dier leiden we af van het geboortetijdstip en zegt iets over ons innerlijk leven. Het Innerlijk dier wordt meestal je Chinese ascendant genoemd.

Ook de resterende duidingselementen zijn anders, behalve met de twaalf jaar-, maan- en innerlijke dieren worden ook de vijf elementen, Yin & Yang, en de seizoenen bij de duiding betrokken.

Het ontstaan van de 12 Chinese dierenriemtekens

buddhaVolgens de legende zou Boeddha op een mooie dag alle dieren bij zich geroepen hebben, Maar er kwamen er slechts 12 opdagen. Om deze dieren te belonen schonk Boeddha aan elk van de 12 dieren een jaar waaraan het specifieke eigenschappen en kenmerken mocht verlenen.

Maar ook al is dit een wijd verbreide legende, het kan niet waar zijn omdat men in het begin van de Chinese astrologie werkte met 27 maantekens en 36 dierentekens.Pas nadat het maanjaar aangepast was aan het zonnejaar van het westen ontwikkelden zich de 12 dierenriemtekens waar wij nu nog steeds mee werken.

Overeenkomsten Chinese en westerse tekens

De Chinese tekens vertonen overeenkomsten met de Westerse tekens, ze zijn niet helemaal gelijk - maar wel in grote lijnen.

Rat - Boogschutter
Os - Steenbok
Tijger - Waterman
Konijn - Vis
Draak - Ram
Slang - Stier
Paard - Tweeling
Geit - Kreeft
Aap - Leeuw
Haan - Maagd
Hond - Weegschaal
Varken  - Schorpioen
 

Lees meer over jaardieren

Lees meer over maandieren

Lees meer over innerlijke dieren

 


Persoonlijk consult

Ook kun je hier terecht als je op zoek bent naar antwoorden, naar zelfkennis of hulp door een betrouwbare astroloog, tarotist, helderziende, paragnost, therapeut of een andere spirituele en paranormale adviseur.

Ga naar de consulenten

 

 Volg ons op FacebookChinese Tarot

Dit prach­tige tarot deck heeft tradi­tionele Chinese afbeel­dingen in vibre­rende kleu­ren, gemaakt door Jui Guoliang.

Lees meer...


Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...


Mediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...