Er is geen licht zonder duisternis

yinyangYin en yang zijn de twee tegengestelde elementen van het universum. Het zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad, zij bestaan alleen bij de gratie van de ander.

Yin staat in verband met de donkere maan (die afgekeerd is van de zon) en staat voor de vrouwelijke natuur. Yang staat in verband met de heldere zon en komt overeen met de mannelijke natuur.

  • Iets heeft altijd een Yin en een Yang kant.
  • Iets is pas Yin of Yang wanneer je het vergelijkt met iets anders.
  • Yin en Yang zijn altijd onderling afhankelijk.
  • Yin en Yang kunnen in elkaar over gaan.


De juiste balans

In onze westerse beschaving staat het Yin/Yang-symbool bekend als hét symbool voor evenwicht, harmonie en gelijkheid. In essentie vullen tegenstellingen als warm en koud, jong en oud, dik en dun, en groot en klein elkaar volledig aan.

yinyangNiet doordat zij in harmonie met elkaar leven, maar omdat ieder gebied als het ware strijd levert met het andere gebied. Het evenwicht komt voort uit de strijd tussen die twee uitersten waarbij er geen winnaar kan zijn, omdat de natuur (de Tao) in het hart van beide tegenstellingen een deel van de ander heeft gelegd. Aan de rand zijn de tegenstellingen groot, maar als je van de rand naar de kern gaat zul je het andere gebied vinden, waardoor er geen tegenstrijdigheden meer bestaan.

De man moet zijn Yin of vrouwelijke pool in zichzelf toelaten en de vrouw moet hetzelfde doen met haar Yang of mannelijke pool. En beiden moeten in zichzelf zoeken naar het juiste evenwicht.

Yin & Yang en Chi

yinyangOnze buitenkant is Yang (actief, mannelijk, agressief, sociaal onverschillig) en onze binnenkant is Yin (passief, vrouwelijk, ontvankelijk, op de samenleving gericht). Binnen en buiten zijn met elkaar verstrengeld. Er loopt voortdurend een stroom energie van het een naar het ander. Deze energiestroom wordt Chi genoemd.

Chi brengt geluk en levenskracht met zich mee. Als deze energiestroom geblokkeerd wordt, dan brengt dat stagnatie teweeg en dat kan ziekte veroorzaken.Volgens het Chinese denken is iedere toestand in het universum een direct gevolg van een energetische balans (Chi) of van een verstoring tussen Yin en Yang.

Te veel of te weinig

yinyangBij een tekort aan Yin wordt je mager, zenuwachtig en afwezig. Een overmaat aan Yin geeft waterophopingen in het lichaam, verstopte bronchiën, cellulitis en oedeem.

Bij een tekort aan Yang raak je oververmoeid en krijg je concentratieproblemen. Een teveel aan Yang zorgt voor een verhit lichaam en verhitte geest. Je hebt een kort lontje, loopt snel rood aan en bent hyperactief.

De Yin & Yang jaren

Ook de jaren worden ingedeeld in Yin en Yang. De Yin-jaren zijn goed om te studeren, om lekker thuis te blijven en meer in jezelf gekeerd te zijn. De Yang-jaren zijn er om sociale contacten te onderhouden, erop uit te gaan en zaken te doen.Jaren met een even nummer zijn Yang en de oneven jaren zijn Yin.

Elk dier is of Yin of Yang. Naar buiten gericht en actief is Yang, naar binnen gericht en gevoelig is Yin. Ze worden ingedeeld in 'meer Yang' en 'minder Yang', en in 'meer Yin' en 'minder Yin'.

Meer of minder Yin of Yang

De dieren die meer Yang en meer Yin zijn, zijn veel uitgesprokener Yang of Yin dan de andere dieren. Bij de dieren die minder Yang en minder Yin zijn, zijn Yin en Yang wat meer in balans.

Hieronder zie je de indeling van de dieren in Yin en Yang.Yin karakteristieken - naar binnen gericht en gevoelig

Intelligent, introspectief, onafhankelijk, eenzelvig, ontvankelijk, spiritueel, introvert, bedachtzaam, stabiel, opstandig, eigenwijs, vasthoudend.

De Yin dierentekens

os
os
meer Yin
konijn
konijn
minder Yin
slang
slang
minder Yin
geit
geit
minder Yin
haan
haan
meer Yin
varken
varken
meer Yin

Yang karakteristieken - naar buiten gericht en actief

Gezellig, optimistisch, praktisch, hartstochtelijk, materialistisch, zelfverzekerd, behoudend, gezond, egocentrisch, wisselvallig, naïef, wantrouwend, actief, serieus, jaloers.De Yang dierentekens

rat
rat
minder Yang
tijger
tijger
meer Yang
draak
draak
meer Yang
paard
paard
meer Yang
aap
aap
minder Yang
hond
hond
minder Yang

 

Klik hier voor een overzichtelijk schema

 Misschien vind je dit ook interessant: 

 Volg ons op FacebookPersoonlijk consult

Je kunt hier ook terecht voor een betrouw­bare spiri­tuele adviseur.

Ga naar de consulenten


Cursus tarot

cursus tarot Een e-cursus tarot van Maddy Kersten. Start met de cursus en ontvang het direct in je mail­box! Niet goed geld terug.

Lees meer...


Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...


Paranormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...Mediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...