Vuur, Aarde, Lucht en Water

Er zijn vier elementen: Vuur, Aarde, Lucht en Water. Deze komen overeen met respectievelijk het  intuïtief-, gewaarwording-, denk- en voeltype.

Hier zie je welke tekens bij welk element horen:

 • Vuurtekens: Ram, Leeuw, Boogschutter
 • Aardetekens: Stier, Maagd, Steenbok
 • Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal, Waterman
 • Watertekens: Kreeft, Schorpioen, Vissen

Ieder element vertegenwoordigt een groep eigenschappen die uiting geven aan het element. In onze horoscoop is meestal één element dat het sterkst bezet is.

Staat je zon in het teken Ram, dan heb je je zon in een vuurteken. Heb je de Maan in het teken Maagd staan, dan heb je de Maan in aarde. Hoe meer planeten je in vuurtekens hebt staan, hoe 'vuriger' je bent.Staan er veel planeten in luchttekens, dan ben je meer ‘luchtig’, en dat wil zeggen dat het vaak blijft bij het ergens over praten, maar dat doen een heel ander verhaal is. Ben je een aardetype, dan ben je degelijk en gericht op aardse zaken. Maar wanneer je een watertype bent, dan ben je gevoelig en behoorlijk ontvankelijk voor invloeden van buitenaf.Als een element sterk overheerst gaat dat vaak ten koste van een ander element. Wie bijvoorbeeld voor 70% in een vuurelement heeft staan en niets of bijna niets in aarde, zal voortdurend bezig zijn met van alles zonder dat dit echt tot resultaten leidt.

Bepalen van het sterkst bezette element

Om een juiste verdeling te kunnen maken wordt gewerkt met een puntensysteem (van in totaal 230 punten):

 • 40 punten: Zon, Maan, Ascendant
 • 20 punten: Mc
 • 15 punten: Mercurius, Venus, Mars
 • 10 punten: Jupiter, Saturnus, Noordelijke Maansknoop
 •   5 punten: Uranus, Neptunus, Pluto.

Bepaal het sterkst bezette element door te kijken welk element de hoogste score haalt. Dit element is in de meeste gevallen tevens het superieure (overheersende) element. Wanneer 2 elementen vrijwel even sterk bezet zijn (minder dan 11 punten verschil) geldt het element met de Zon erin als superieur element. Wanneer de Zon niet in een van beide elementen staat, geldt het element met de meeste persoonlijke planeten (Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars) als superieur.


Klik op het element waar je meer van wilt weten

 • Vuur
 • Aarde
 • Lucht
 • Water

Vuur- of intuïtieftype

De muurWanneer je veel planeten in het element vuur hebt staan ben je snel enthousiast en reageer je spontaan en impulsief. Je leeft vanuit jezelf, vanuit je eigen emoties, en daardoor kun je naar buiten een egoïstische en weinig gevoelige indruk wekken, zonder dat je je daar bewust van bent.Je leeft ook vanuit je eigen ideeen, tenminste, zolang die perspectief en mogelijkheden bieden. Je kunt slecht tegen routinewerkzaamheden want die belemmeren je spontaniteit.

Een vuurtype kan ook driftig zijn, erg opvliegend, maar zonder echte kwaadaardigheid. Het zijn ook maar buien, ze komen op en verdwijnen weer. Je beleeft de wereld en de mensen om je heen vanuit emotie en intuïtie, maar omdat je je niet zo goed in anderen kunt verplaatsen kun je anderen daardoor snel en vaak ook nodeloos kwetsen.

Aarde- of gewaarwordingtype

De muurMet de meeste nadruk op het element aarde ben je vooral praktisch en nuchter. Je houdt je ook het liefst bezig met aardse zaken, met tastbare en te be-'grijpen' dingen. Voor jou is het ook van levensbelang dat je je nuttig kunt maken, dat anderen je nodig hebben.

Concrete zaken, daar hou jij je mee bezig. Eerst zien, dan geloven. Realitisch en efficient, dat is een aardetype. Alle zaken die je niet met je gewone zintuigen waar kunt nemen bestaan eenvoudigweg niet.

Aarde heeft moeite met de fantasiewereld van de vuurtekens, want het bewustzijn is gericht op concreet ervaren, en dat is ook de reden waarom door een aardetype zoveel waarde wordt gehecht aan materiële zaken: mooi, duur, handig, bijzonder.. dat zijn zaken die concreet waargenomen kunnen worden en op grond daarvan kunnen anderen je beoordelen.

Lucht- of denktype

De muurWaar aarde moeite meee heeft, namelijk het grotere geheel overzien en de dingen met elkaar verbinden, dat is nu juist de kracht van het luchttype.

Bij jou ligt de nadruk op het abstracte denken, het werken met ideeën, het theoretiseren enzovoort, en dat doe je het liefst zo objectief mogelijk. Ook deel je je gedachten graag met anderen waardoor je communicatieve eigenschappen meestal ook goed ontwikkeld zijn.

Maar doordat jouw geest zo flexibel is ben je niet altijd even betrouwbaar, want wat je vandaag vindt kan morgen alweer anders zijn.

Een luchttype loopt ook het gevaar de eigen gevoelens te rationaliseren en daardoor het contact met het èchte voelen te verliezen. Ze weten vaak ook niet goed raad met het gevoel van een watertype of de emoties van een vuurmens.

Water- of voeltype

De muurAls watertype leef je vanuit je gevoel, en doordat je zo gevoelig bent kun je je ook snel gekwetst voelen, ongeacht of iemand dat zo bedoeld heeft of niet. Voor een watertype speelt logica -in tegenstelling tot de luchttypes- nauwelijks een rol. En ook de soms wel erg botte directheid van een vuurtype is je wezensvreemd.

Voor jou gaat het er om welke gevoelens een mens of een situatie bij je oproepen. En op grond van die gevoelens kom jij tot een oordeel.

Watertypes hebben een diepe en gevoelsmatige betrokkenheid met alles wat om hen heen gebeurt. Dat is tevens de reden waarom de stemming van een watertype soms zo snel om kan slaan. Vaak ook voelen ze situaties heel goed aan, maar omdat daar geen logica bij aan te pas is gekomen kan het een probleem zijn dit te verwoorden. 


Persoonlijk consult

Je kunt hier ook terecht als je zoekt naar antwoorden, naar zelfkennis of hulp door een betrouwbare astroloog, tarotist, helderziende, paragnost, therapeut of een andere spirituele en paranormale adviseur.

Ga naar de consulentenMisschien vind je dit ook interessant:

 

 Volg ons op Facebook
Leer gitaar spelen in 22 lessen

Soul RetrevalHoe zou je het vinden als jij nu eens echt gitaar kunt spelen? Volg de lessen op je smartphone, tablet, computer of laptop. Het kan allemaal!

Lees meer...Mediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...Juli 2024

Wat zijn de voorspellingen voor deze maand?

Lees meer...