Je bevindt je hier: wicca » sabbats » samhain

 

Bij elke sabbat heeft Yvonne Vrijhof van Heks en Kruid voor ons een column geschreven over de daarbij behorende rituelen.

Dit jaarfeest markeert het begin van de winter, het Keltische nieuwjaar begint op deze nacht

Het is nu de tijd om stil te staan bij het gegeven dat de sluier deze avond naar de wereld van de doden heel dun is en je makkelijker contact kunt leggen met de andere kant van deze sluier. Dit mooie, warme en intense feest begint op 31 oktober na zonsondergang en duurt tot middernacht. Je viert dit feest daarom met de levenden en met de doden. Wees niet verdrietig omdat je geliefden er niet meer zijn, want ze zijn er altijd en overal. Deze avond kun je gebruiken om weer samen met hen te zijn, te praten, te eten en te delen. Herinner je wat was, als belofte voor wat komen gaat…

Samhain ritueel

Maak de plek waar je het ritueel gaat doen gezellig en knus met kaarsverlichting. Als je een geliefde wilt herdenken, maak dan een altaar voor die persoon, versier het met foto’s en voorwerpen die jou aan diegene doet denken. Leg bijv. wat van zijn/haar favoriete snoep op je altaar of zet een bokaal van zijn/haar favoriete wijn neer of iets anders. Zet een mooie kaars neer voor de overledene op je altaar en steek deze aan als je het ritueel gaat beginnen. Zet ook als het schemerig wordt een kaars in je venster, zodat dolende zielen de weg naar het licht kunnen vinden.

Je kunt voor deze avond de favoriete maaltijd bereiden van de persoon die je gaat herdenken. Dek de tafel en zet een extra bord met eten neer ter uitnodiging en als eerbetoon aan de overledene. Tijdens de maaltijd kun je overdenken waarover jullie spraken op een winterse avond. Voel hoe het was om gezellig samen aan tafel te dineren.

Na het eten kun je voor het altaar gaan zitten en een tijdje mediteren. Overdenk wat de overledene in zijn of haar leven jou heeft geleerd. Voor elk inzicht, les of wijsheid die jij van de overledene hebt meegekregen neem je een slokje van zijn of haar favoriete drank of iets anders wat voor die persoon van speciale waarde was. Dit kan ook iets in de vorm van bijv. nootjes of brood zijn. Zo integreer je de wijsheid van deze persoon in jouw leven.

Als je klaar bent met mediteren, breng dan op jouw manier je dank uit naar de overledene. Sluit het ritueel vervolgens af door het bord met eten buiten te zetten. Zo breng je ook een offer aan de elfen, kabouters en feeën die deze nacht tevoorschijn komen.

Sluit deze avond af met een heildronk uit de drinkhoorn op het nieuw heksenjaar met Mede of Maanwater (hoe je maanwater maakt lees je op heksenkruid.info/maanwater).

Ik wens je een bijzondere Samhain viering!

 

Yvonne Vrijhof

© Heks en Kruid

 Hoofd in de wolken

Online opleiding

Bij Heks en Kruid kun je via E-learning een online opleiding volgen waarbij je leert hoe je kruiden, maan en magie kunt gebruiken in het dagelijkse leven.

Lees meer over de opleidingen op de website van Heks en Kruid

Inzichten uit de natuur

Het boek Hoofd in de Wolken & voeten in de aarde is op een natuurvriendelijke manier gedrukt en is echt een aanrader. Het heeft ook ruimte voor eigen inzichten en is verrijkt met prachtige illustraties.

Koop het boek

Jaarcirkel

JaarcirkelIn maart 2021 werd haar nieuwe boek Jaarcirkel Leven in het ritme van de seizoenen uitgebracht. Word een jaar rond geïnspieerd de verbinding aan te gaan met de energie en het ritme van de natuur. Ga op ontdekking door de seizoenen en ervaar wat de magie van hét moment je brengt!

Koop het boek

 Misschien vind je dit ook interessant:

 

 Volg ons op FacebookParanormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...


Mediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...


Leer gitaar spelen in 22 lessen

Soul RetrevalHoe zou je het vinden als jij nu eens echt gitaar kunt spelen? Volg de lessen op je smartphone, tablet, computer of laptop. Het kan allemaal!

Lees meer...


Tweelingzielen orakel

Laat je bege­leiden in je persoon­lijk tweeling­zielen­proces door ervarings­deskun­dige Fabio Vinago. Bewan­del het pad naar onvoor­waarde­lijke liefde.

Lees meer...


Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...Persoonlijk consult

Je kunt hier ook terecht voor een betrouw­bare spiri­tuele adviseur.

Ga naar de consulenten