Je bevindt je hier: wicca » sabbats » yule

 

Bij elke sabbat heeft Yvonne Vrijhof van Heks en Kruid voor ons een column geschreven over de daarbij behorende rituelen.

Midwinterfeest

Midwinter wordt ook wel Yule genoemd en valt dit jaar op 21 december. Deze dag heeft de langste nacht van het jaar. Na deze lange nacht, zullen de dagen langzaam weer langer worden… We vieren met dit natuurfeest de terugkeer van de toenemende kracht van de zon, licht, liefde en leven… Omdat de terugkeer van het licht wordt gevierd is het nu een mooi moment om lichtwensen uit te spreken.

Het Midwinter Licht Ritueel

Ga overdag op zoek naar een afgevallen (eiken)tak die je kunt gebruiken voor het ritueel ’s avonds, dit wordt jouw Yule-Tak waar je straks de lichtwensen naartoe brengt. De Eik staat symbool voor opbouwende zonkracht en heerst van midwinter tot midzomer, vandaar het liefst een eikentak.

Zorg voor je aan het ritueel in de avond begint, dat je de volgende attributen klaar hebt liggen:

 • 3 (rode) kaarsen
 • wierook
 • schaaltje zout
 • de Yule-tak
 • 3 rode kaartjes met stukje touw
 • pen/potlood
 • kommetje (maan) water
 • glas mede (honingwijn) of Maanwater.

Hoe je maanwater maakt lees je op heksenkruid.info/maanwater

Een ritueel begin je door een cirkel te trekken (met een staf of met je vinger) zo groot dat je er zelf in kunt staan inclusief alle benodigdheden.

Zet als offer voor de windrichtingen het element op die windrichting:

 • Noorden – Aarde > Zout
 • Oosten – Lucht > Wierook
 • Zuiden – Vuur > 3 (rode) kaarsen
 • Westen – Water > (Maan) water
 • Midden – Spirits > Yule-Tak met kaartjes e.d. + Glas mede of Maanwater.

Je kunt dan starten met je ritueel door de wachters (Engelen) van de windrichtingen aan te roepen en te vragen of ze je willen bijstaan tijdens dit ritueel; “Wachters van het Noorden, krachten van het element Aarde, ik vraag jullie om ons/mij te beschermen, bij te staan en te ondersteunen tijdens dit ritueel.” Dit doe je voor elke windrichting en vervolgens sta je dan ook op met je gezicht naar die windrichting. Oost-lucht, Zuid-vuur, West-water en in het Midden voor de Spirits of God en Godin.

Vervolgens kun je de Yule-tak aarden door hem te bestrooien met wat zout, reinigen door hem door de wierook te halen, kracht geven door hem voorzichtig langs het vuur te halen van de drie kaarsen, gevoel inbrengen door in te wrijven met (maan)water en te zegenen door hem omhoog te houden met twee handen.

Leg de Yule-Tak daarna voor de 3 kaarsen op het zuiden, ga even in stilte en spreek dan jouw 3 lichtwensen uit naar de 3 kaarsen:

 • 1 lichtwens voor Moeder Aarde
 • 1 lichtwens voor iemand waar je veel om geeft
 • 1 lichtwens voor jezelf

Deze lichtwensen schrijf je op de 3 aparte rode blaadjes en bevestig je aan de Yule-tak. Het is de bedoeling dat de lichtwensen voor iedereen goed zijn en niets of niemand zullen schaden. Let op! Wees duidelijk en liefdevol in wat je wenst… want het zou wel eens kunnen uitkomen.

Tot slot breng je een toast uit op de terugkeer van het licht met de Mede (honingwijn) of het maanwater. Als je eraan toe bent hef je de cirkel op, dit doe je tegen de klok in. De Wachters en Elementen die je cirkel hebben beschermd ga je vervolgens bedanken. Je kunt dit doen door met je gezicht in de bijbehorende windrichting te kijken en te zeggen:

‘Wachters van het Noorden, krachten van het element van Aarde. Ik dank jullie voor de aanwezigheid, ondersteuning en bescherming tijdens dit ritueel, wees vrij om weer te gaan…’

En zo ook voor West – Water, Zuid – Vuur en Oost – Lucht en in het Midden voor de Spirits/ God en Godin. Zo trek je de cirkel tegen de klok (widdershins) open.

Daarna verbrand je buiten de Yule-tak, de rook neemt de lichtwensen mee naar de boven (Spirits, God en Godin) die verder het magische werk gaan verrichten.

 

Een magische midwinter gewenst!

Yvonne Vrijhof

© Heks en Kruid

 Hoofd in de wolken

Online opleiding

Bij Heks en Kruid kun je via E-learning een online opleiding volgen waarbij je leert hoe je kruiden, maan en magie kunt gebruiken in het dagelijkse leven.

Lees meer over de opleidingen op de website van Heks en Kruid

Inzichten uit de natuur

Yvonne heeft ook een boek geschreven Hoofd in de Wolken & voeten in de aarde. Het boek is op een natuurvriendelijke manier gedrukt en is echt een aanrader. Het heeft ook ruimte voor eigen inzichten en is verrijkt met prachtige illustraties.

Koop het boek

Jaarcirkel

JaarcirkelIn maart 2021 werd haar nieuwe boek Jaarcirkel Leven in het ritme van de seizoenen uitgebracht. Word een jaar rond geïnspieerd de verbinding aan te gaan met de energie en het ritme van de natuur. Ga op ontdekking door de seizoenen en ervaar wat de magie van hét moment je brengt!

Koop het boek

 

Misschien vind je dit ook interessant:

 

 Volg ons op FacebookParanormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...Mediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...Persoonlijk consult

Je kunt hier ook terecht voor een betrouw­bare spiri­tuele adviseur.

Ga naar de consulentenSpirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...