Zonmagie en sabbats
Wat zijn sabbats
De 8 jaarfeesten die wicca's vieren worden sabbats genoemd, dit zijn de zonnevieringen. Deze 8 feestdagen vormen samen het Wiel van het Jaar. Esbats zijn de vieringen van de volle maan, er zijn jaarlijks 12 of 13 esbats.
Het onstaan van sabbats en esbats
Vroeger leefden mensen in en van de natuur. Elke wisseling van seizoenen had een eigen ceremonie. De komst van de winter, de eerste tekenen van de lente, de warme zomer en de komst van de herfst hadden ieder een eigen ritueel. Wicca is de erfgenaam van de voorchristelijke volkstradities in Europa. Wicca viert nog steeds de verandering van seizoenen en de komst van de volle maan.
Zonnemagie
De zon heeft een heel krachtige energie. De zon bepaalt seizoenen en het verschil tussen dag en nacht en zonder de warmte en het licht van de zon zou er hier geen leven mogelijk zijn. Dan is het ook logisch dat de zon met al haar kracht en warmte heel veel invloed heeft op je magie.
Als je een ritueel overdag uitvoert merk je dat de energie héél anders is dan bij een ritueel in de donkere avonduren. In de donkerte van de avond en de nacht is het vaak gemakkelijker een ritueel uitvoeren dan overdag. Toch zijn er zonnerituelen die weer beter overdag uitgevoerd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld een midzomerviering, of een ritueel waarbij je juist de kracht en energie van de zon en het vuur goed kunt benutten.
Zonnerituelen
Voel je je moe en lusteloos, laadt jezelf dan eens op aan de zon. Ga op een plek zitten waar je de zon goed kunt zien en voelen en laat je beschijnen door de zon. Je kunt de energie van de zon ook bundelen in een vergrootglas en deze gebruiken om bijvoorbeeld je wens voor meer levendigheid en zonnekracht te verbranden met de gebundelde zonnestraal.
De sabbats
31 oktober: Samhain
Samhain is het afscheid van het oude jaar en het begin van het Keltische Nieuwe jaar. De 'donkere tijd' is aangebroken. Traditioneel is de nacht van Samhain net zoals de nacht van Beltane de nacht waarop de sluiers tussen de werelden het dunst zijn en de invloeden van de ene wereld kunnen doordringen in de andere wereld. Waar Beltane echter met geboorte geassocieerd wordt, wordt Samhain met de dood geassocieerd. Voor wie in reïncarnatie gelooft is dat de dood die aan het leven voorafgaat zoals de nacht aan de dag voorafgaat.
21 december: Yule
Yule wordt gevierd op de korste dag met de langste nacht. Vanaf nu zullen de dagen weer opnieuw langer worden en zal de Zon opnieuw hoger aan de hemel klimmen. Yule is de belofte van de bevruchting.
1 februari: Imbolc
Veertig dagen na de kortste dag volgt de (gemiddeld) koudste dag en vanaf nu zal het langzaam weer warmer beginnen te worden. In de natuur is het de tijd waar de aarde opnieuw omgeploegd en bevrucht wordt, en de donkere tijd die begon met Samhain is nu definitief voorbij. Dit is het feest van het licht.
20 maart: Ostara
Ostara is het moment van de lente-evening, de dag die steeds langer wordt haalt de nacht in en dag en nacht zijn nu eventjes even lang. Zoals Yule de belofte van de bevruchting is, is Ostara de belofte van de geboorte. Het Engelse woord 'Easter', evenals het Duitse 'Ostern' wat voor ons 'Pasen' is, is afgeleid van de naam van de godin Ostara. Eieren werden gezien als een symbool voor de belofte van de geboorte, vandaar de gewoonte om elkaar bij dit feest eieren te geven met daarop een wens. Ook de Haas werd gezien als een symbool voor de komende explosie van nieuw leven met de volgende grote sabbat van Beltain. Omdat deze (paas)ei en (paas)haas symbolen zo diep geworteld waren heeft het Christendom deze heidense symbolen uiteindelijk tot de hare gemaakt.
1 mei: Beltane
Veertig dagen na Ostara barst eindelijk de natuur uit in een explosie van nieuw leven. Alles staat nu in bloei, alle knoppen barsten open en alle loofbomen hebben frisse nieuwe bladeren. Zoals Samhain de winter aankondigde, zo kondigt Beltane de zomer aan. Zoals Samhain het feest van de doden is, is Beltane het feest van het nieuwe leven.
21 juni: Litha
Litha is het moment van de langste dag en de kortste nacht en de tegenpool van Yule. De opkomst en ondergang van de zon hebben nu hun meest Noordelijke punt bereikt en de stand van de zon is nu het hoogst aan de zuidelijke hemel. Bij dit feest wordt de zon geëerd.
1 augustus: Lughnasadh
Veertig dagen na de langste dag volgt de (gemiddeld) warmste dag en vanaf nu zal het langzaam weer kouder gaan worden. Lugnasadh is het feest van het offer. In de natuur is dit het begin van de graanoogst. Een deel van het zaad zal de mensen tot voedsel dienen en een deel zal bewaard worden om na Imbolc opnieuw ingezaaid te worden.
22 september: Mabon
Mabon is het moment van de herfst-evening, de nacht die steeds langer werd staat op het punt opnieuw de dag in te halen en dag en nacht zijn nu eventjes even lang. Na Mabon zal de zon steeds meer Zuidelijk opkomen en ondergaan tot opnieuw de kortste dag aangebroken is met Yule.
Misschien vind je dit ook interessant:
Maancolumn van Petra
Bij elke volle en elke nieuwe maan een nieuwe column van Petra Stam!
Paranormaal ontwaken
Een e-book om je paranormale gaven te ontwikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.
Mediumschap
Thuisstudie waarin je leert de stem van je gids of gidsen te horen. Channelen wordt een onderdeel van je leven.
Bouw je eigen sjamanendrum, leer hoe je 'm kunt bespelen en drum mee in drumcirkels
Spirituele Community
Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.
Persoonlijk consult
Je kunt hier ook terecht voor een betrouwbare spirituele adviseur.
Maak je sjamanendrum
Cursus Lenormand
Wil je de geheimen van de kaarten van Mlle Lenormand ontdekken? Start met de Lenormand cursus en ontvang het e-boek direct in je mailbox! Niet goed geld terug.