Je bevindt je hier: wicca » sabbats » lughnasadh

 

Bij elke sabbat heeft Yvonne Vrijhof van Heks en Kruid voor ons een column geschreven over de daarbij behorende rituelen.

Oogstfeest – Dankbaarheid voor de Overvloed van Moeder Aarde

Op 1 augustus kun je Lughnasadh vieren (ook wel Lammas genoemd). Het is het eerste oogstfeest als dank aan Moeder Aarde voor haar overvloed en gulheid. De naam ‘Lughnasadh’ komt van de Keltische zonnegod Lugh. Lugh is de God van Licht en Wijsheid. Lugh betekent ‘de schijnende’. Lughnasadh kondigt het einde van de zomer en het begin van de herfst aan, de dagen worden korter en deze veranderingen worden al duidelijk merkbaar. Dit is de tijd waarin het oogsten begint. Het graan dat rond deze tijd wordt geoogst werd veel gezien als de god zelf. De god offert hierbij zichzelf op om ons van voedsel te voorzien. Hij wordt opnieuw herboren als het zaad voor de volgende oogst wordt gezaaid.

Wat je kunt doen met Lughnasadh?

Het is traditioneel om graanpoppetjes te maken. Ga met wat mensen (kinderen vinden dit ook heel leuk) een middag/avond graanpoppetjes maken, versier deze met gekleurde linten (de kleuren zijn geel, goud, oranje en rood) en laat iedereen zijn/haar oogstverhaal vertellen. Vraag wat zij hebben geoogst/verworven in de tijd tussen Ostara en nu. Laat mensen nadenken over de geschenken die zij hebben gekregen hebben.

Maak zelfgebakken brood en eet seizoensfruit.

Sluit af door een dank uit te brengen aan moeder Aarde offer; wat zelfgebakken brood aan de natuur.

Iets om over na te denken…

Dit feest is ook een viering van de overvloed van de vruchten van Moeder Aarde. Dit wordt vaak als “gewoon” ervaren, maar het is telkens weer een wonder als iets uit de grond groeit wat je hebt gezaaid.

Denk zelf eens na wat je voor een ander kunt betekenen in de vorm van overvloed delen. Het kan in de vorm zijn van materie, maar dat hoeft natuurlijk niet; bied je hulp aan, bezoek iemand, deel je aanwezigheid met mensen die het nodig hebben…. Wees creatief en bedenk iets wat jullie beide veel voldoening geeft.

En als je dan toch aan het uitdelen bent… 🙂
Kun je de natuur misschien een handje helpen door Reiki, Healing of Energie te geven.

Ik wens je een vrolijke Lughnasadh viering!

 

Yvonne Vrijhof

© Tekst en foto's: Heks en Kruid

 Hoofd in de wolken

Online opleiding

Bij Heks en Kruid kun je via E-learning een online opleiding volgen waarbij je leert hoe je kruiden, maan en magie kunt gebruiken in het dagelijkse leven.

Lees meer over de opleidingen op de website van Heks en Kruid

Inzichten uit de natuur

Yvonne heeft ook een boek geschreven Hoofd in de Wolken & voeten in de aarde. Het boek is op een natuurvriendelijke manier gedrukt en is echt een aanrader. Het heeft ook ruimte voor eigen inzichten en is verrijkt met prachtige illustraties.

Koop het boek

Jaarcirkel

JaarcirkelIn maart 2021 werd haar nieuwe boek Jaarcirkel Leven in het ritme van de seizoenen uitgebracht. Word een jaar rond geïnspieerd de verbinding aan te gaan met de energie en het ritme van de natuur. Ga op ontdekking door de seizoenen en ervaar wat de magie van hét moment je brengt!

Koop het boek

 
Misschien vind je dit ook interessant:

 

 Volg ons op FacebookParanormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...Mediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...
Persoonlijk consult

Je kunt hier ook terecht voor een betrouw­bare spiri­tuele adviseur.

Ga naar de consulentenSpirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...