Maan en kaarsenmagie

goddessMaanmagie wordt meestal gecombineerd met andere vormen van magie om deze meer kracht te geven. De Godin wordt geassocieerd met de maan (Maangodin) en daarom is maanmagie vaak essentieel. Bij de maanmagie wordt uitgegaan van de invloed van de maanstanden op de te verrichten handelingen. De drie gezichten van de maan worden van oudsher al gezien als de 3 levensfasen van de vrouw.

Lees meer over kaarsenmagie

De vier maanstanden

 • wassende maan - de maagd: de jonge vrouw die nieuw is in alle dingen
 • volle maan - de moeder: de vrouw op haar hoogtepunt met ervaring
 • afnemende maan - de crone: de oude vrouw die haar einde nadert
 • nieuwe maan - de maagd: de jonge vrouw die nieuw is in alle dingen


Wassende maan

maanfasesDit is de fase waarin de maan steeds voller wordt. Het is de maan die kort na de nieuwe maan begint. 'Wassen' betekent 'toenemen'. De maansikkel staat aan de rechterkant. Deze maanstand wordt gebruikt om magie te versterken die door zijn werking iets moet doen toenemen. De wassende maan is bijvoorbeeld een goede tijd om in aktie te komen. Ook kun je de wassende maan gebruiken om dingen naar je toe te halen zoals geld of liefde.

Volle maan

maanfasesDe dag voor, de dag zelf en de dag na de volle maan vallen onder de volle maan. De magie van de maan is op zijn sterkst, met name bij beschermende magie. Deze fase van de maan kan worden gebruikt om energie op te laten nemen in voorwerpen, zoals water, stenen of kristallen. De magie is bij volle maan op zijn sterkst, daarom wordt veel van het magische werk tijdens volle maan gedaan. Bij volle maan worden de vollemaansfeesten gevierd, de esbats.

Afnemende maan

maanfasesAfnemende maan is de fase waarin de maan weer minder vol wordt. Bij de afnemende maan staat de maansikkel aan de linkerkant. De werking van de afnemende maan wordt gebruikt om de magie die iets uit je leven weg moet houden te versterken. Dit is de perfecte maanfase om zaken te beëindigen of los te laten (denk bijvoorbeeld ook aan afvallen of stoppen met roken).Nieuwe maan

maanfasesBij nieuwe maan is de maan helemaal niet meer te zien. De maan staat precies tussen de zon en de aarde in. Soms is er wel een grote zwarte cirkel te zien. Bij de nieuwe maan wordt magie beoefend voor 'een nieuw begin'. Denk aan persoonlijke groei, healing, het zegenen van nieuwe dingen.

Esbats

esbatEsbats zijn de vieringen van de volle maan. Iedere maand is er een volle maan en dus wordt er elke maand een Esbat gevierd. Ieder jaar worden er 12 of 13 volle manen gevierd. Esbats zijn dus maanfeesten. Een esbat is de tijd om te divineren (orakelen) of om gunsten te vragen aan de Godin. Ook is het een ideale nacht voor buitenrituelen, aangezien bij heldere nachten de volle maan veel licht geeft.

Leden van een coven vieren de volle maan met elkaar, vaak met vastgelegde rituelen. Een solitaire wicca viert een esbat op haar of zijn eigen manier. Bij de rituelen tijdens een esbat gebruik je witte en zilverkleurige kaarsen, sieraden en kleding. De kleuren van de maan zijn lichte bleke kleuren, zoals dus wit en zilver, maar ook bleekgeel en lichtblauw.

Elke esbat heeft een naam die nog stamt uit de oude Keltische tradities:

 1. Januari- Wolfmaan
 2. Februari- Stormmaan, IJsmaan
 3. Maart- Kuismaan
 4. April- Zaaimaan
 5. Mei- Haasmaan
 6. Juni- Honingmaan
 7. Juli- Weimaan/Hooimaan
 8. Augustus- Maismaan
 9. September- Oogstmaan
 10. Oktober- Bloedmaan
 11. November- Sneeuwmaan
 12. December- Eikenmaan, Midwintermaan, Joelmaan
 13. Blauwe maan, Blue Moon


Blauwe maan

blauwe maanOmdat de tijd tussen 2 volle manen 29,5 dagen beslaat is het mogelijk dat er in een kalendermaand 2 x een volle maan voorkomt. Deze maan wordt de Blauwe maan (Blue Moon) genoemd. Hieronder zie je de data van de Blauwe maan t/m 2031.

Jaar
Mnd
1e volle maan
Blauwe maan
2023
Aug
1e om 18:29
31e om 01:35
2026
Mei
1e om 17:23
31e om 08:44
2028
Dec
2e om 01:39
31e om 16:48
2031
Sep
1e om 09:20
30e om 18:56
 
Lees meer over maanfases

 
Misschien vind je dit ook interessant:

 

 Volg ons op FacebookParanormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...


Mediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...

Maancolumn van Petra

maancolumnBij elke volle en elke nieu­we maan een nieuwe column van Petra Stam!

Lees meer...
Persoonlijk consult

Je kunt hier ook terecht voor een betrouw­bare spiri­tuele adviseur.

Ga naar de consulenten