Samen of alleen

wiccaVeel wicca's beginnen solitair maar krijgen op een gegeven moment toch behoefte om samen met anderen te werken. In zo'n geval kun je je, als je boven de 18 bent, aansluiten bij een coven. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan, want de covens die je zo kunt vinden als je even zoekt in Google, en waar je je zo aan kunt melden, daarvan is het nog maar de vraag of het wel een echte coven is...

Pas op voor oplichters en commerciële 'wicca'

Er zijn mensen en bedrijven die met het verkopen van 'wicca' alleen maar geld willen verdienen. Aansluiten bij zo'n coven kan je dan ook een hoop geld kosten. Een echte coven zal nooit (veel) geld van je vragen voor een lidmaatschap of een training. Niet meer dan een kostendekkende bijdrage voor de gebruikte materialen en dingen zoals wierook en kaarsen e.d.. Als de deelname aan een coven of aan een training een aardig prijskaartje heeft, zonder dat er een duidelijke verantwoording over wordt afgelegd, dan moet je echt goed uitkijken.Pas op voor sektes en valse wicca's

wiccaAls je wordt uitgenodigd voor gesprekken met groepsleiders heb je aan het door Isaac Bonewits in het Engels opgestelde Cult Danger Evaluation Frame een goede leidraad. Met deze vragenlijst in je achterhoofd kun je redelijk goed sekte-achtige aspecten van een bepaalde groep onderkennen. In het algemeen kun je zeggen dat het initiatief tot een gesprek altijd ligt bij de zoekende wicca, nooit andersom. Zijn covenleiders aan het recruteren, dan moet je dus altijd op je hoede zijn.

Wat is een coven

Een coven (in het Nederlands 'heksenkring') is een hechte groep wicca's die samen studeren, magie beoefenen en rituelen uitvoeren. Om religie te ervaren en rituelen uit te voeren moet je je helemaal op je gemak, ontspannen en veilig kunnen voelen met de andere mensen in de groep. De hechtheid, de verbondenheid van de leden onderling, is dus van groot belang.

De afspraak om alles van de groep ook binnen de groep te houden is de meest eenvoudige manier om de veilige sfeer voor iedereen te waarborgen. Op het moment dat er mensen gaan praten buiten de coven over zaken die alleen de coven aangaan, is het meestal snel afgelopen met de coven. Want in een sfeer van geroddel en wantrouwen kun je niet meer bezig zijn met waar het in feite om gaat: het samen beleven van de mysteriën van de Godin en de God.

Wat is een inwijding

wiccaIn het algemeen is een inwijding een bepaald ritueel waarbij je een bepaalde duidelijke overgang maakt. In veel oudere culturen vindt er bijvoorbeeld een inwijding plaats wanneer je als kind de stap naar volwassenheid zet. In onze hedendaagse maatschappij maken wij geen serieuze rituele overgangen meer mee, laat staan een inwijding met een diepere spirituele betekenis. Als jongere gaat je leven haast vanzelf richting volwassenheid.

Een inwijding in een coven

Een inwijding in een coven houdt in feite het lidmaatschap van die coven in. Na een kortere of langere kennismakingsperiode hebben de groepsleden besloten dat je past bij deze coven. Jij op jouw beurt voelt je ook op je gemak bij deze mensen, de coven heeft je echt iets te bieden. De inwijding in de coven zorgt ervoor dat je een formeel lid van de coven wordt. Je legt bepaalde beloftes af en je wordt bekend gemaakt met de rituelen en afspraken die in deze coven van toepassing zijn.Zelfinwijding

wiccaTegenwoordig lees je ook veel over zelfinwijding, als solitaire wicca zou je je eigen inwijdingsritueel kunnen doen. De magie van woorden is erg groot, mits je je bewust bent van hun betekenis. Het woord 'zelfinwijding' maakt dat het woord 'inwijding' z'n betekenis verliest. Je kunt ingewijd wórden, maar je kunt niet tegelijkertijd inwijder en inwijdeling zijn.

Vergeet het woord 'zelfinwijding', het is een tegenstrijdig woord dat je afhoudt van je groei als wicca. 'Zelfinwijding' is totaal niet noodzakelijk om rituelen te mogen leren, of om jezelf wicca te kunnen noemen. Waar het om draait is overgave, studie, volharding en creativiteit.

 

Misschien vind je dit ook interessant:

 

 Volg ons op FacebookParanormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...

Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...

Cursus tarot

cursus tarot Een e-cursus tarot van Maddy Kersten. Start met de cursus en ontvang het direct in je mail­box! Niet goed geld terug.

Lees meer...Hart & Ziel Orakelkaarten

Deze prach­tige orakel­kaarten van Toni Carmine Salerno geven ant­woord op al je vragen over de liefde, het leven en de zin van ons bestaan.

Lees meer...