Sjamanistische healing

soul retrievalSjamanen kijken naar de spirituele vorm van een ziekte die zich op emotioneel of fysiek niveau kan manifesteren. De meeste sjamanenculturen over de hele wereld geloven dat ziekte voortkomt uit het (gedeeltelijk) verlies van de ziel.

De ziel, essentie van leven

Er wordt algemeen aangenomen dat bij een emotioneel of lichamelijk trauma een stukje van de ziel het lichaam ontvlucht om de ervaring te kunnen overleven. De definitie van 'ziel' in deze context is de essentie, de levenskracht, dat deel van onze vitaliteit dat ons in leven houdt en ons laat gedijen.

Trauma en zielsverlies

soul retrievalDe types van trauma die zielsverlies kunnen veroorzaken, kunnen bij elke soort van misbruik ontstaan: seksueel, anderszins fysiek of emotioneel. Andere mogelijke oorzaken zijn: een ongeval beleven, een oorlog meemaken, slachtoffer van een terreurdaad zijn, tegen onze moraal in handelen, een (natuur)ramp overleven, operaties, verslavingen, echtscheiding of de dood van een geliefd persoon.

Elk voorval dat een shock berokkent kan zielsverlies met zich meebrengen. Maar wat bij de ene persoon zielsverlies veroorzaakt, doet dat niet altijd ook bij een ander. Sjamanen geloven zelfs dat wekkers bij sommige mensen zielsverlies kunnen teweegbrengen.

Een manier om pijn te overleven

Het is belangrijk dat we begrijpen dat zielsverlies eigenlijk iets positiefs is. Het is onze manier om pijn te overleven. Als we in een frontale botsing terecht zouden komen is de laatste plaats waar we ons op het moment van de botsing zouden willen bevinden wel ons eigen lichaam. Onze geest zou zulke pijn niet kunnen verdragen. Onze geest buigt dus op dit brilliante zelfverdedigings-mechanisme waardoor een deel van onze essentie het lichaam verlaat zodat we niet de volledige impact van de pijn voelen.

soul retrievalIn de psychologie noemt men dit dissociatie. Maar psychologen hebben het er niet over welk stuk van ons nu juist dissocieert en waar dat stuk dan naartoe gaat. In het sjamanisme weten we dat een deel van de ziel het lichaam verlaat en naar een terrein gaat dat sjamanen de niet-alledaagse werkelijkheid noemen. Daar wacht het totdat terugkeer mogelijk is gemaakt.

Hoewel zielsverlies een overlevingssysteem is, is het probleem vanuit een sjamanistisch standpunt gezien het feit dat het zielsdeel dat weggevlucht is meestal niet zomaar vanzelf weer terugkomt. De ziel kan aan het dwalen zijn, of ze weet niet dat het trauma voorbij is en dat het veilig is om terug te keren.De symptomen van zielsverlies

Zielsverlies kan verscheidene symptomen voortbrengen. Een veel voorkomend signaal is wanneer iemand zich niet volledig in zijn lichaam aanwezig voelt, niet levendig en ten volle in het leven staat. Andere symptomen zijn chronische depressie, zelfmoordneigingen, posttraumatisch stress-syndroom, een zwak immuunsysteen, en verdriet dat maar niet wil overgaan. Verslavingen zijn ook een teken van zielsverlies omdat men externe bronnen zoekt om de lege plekken in zichzelf op te vullen, zij het met verdovende middelen, met eten, met relaties, met werk of door dingen te kopen.

soul retrievalTelkens als iemand zegt 'Ik ben sindsdien nooit meer dezelfde geweest' en dit niet op een goede manier bedoeld wordt, is er waarschijnlijk sprake van zielsverlies.

Je kunt zien hoeveel zielsverlies er heden ten dage voorkomt omdat zo veel mensen geld voor het leven stellen. Iemand die beweert dat we andere levensvormen moeten doden voor materieel gewin, is een persoon die aan zielsverlies lijdt. Iemand die het gevoel heeft dat nog een auto kopen of meer materiele objecten verzamelen hem of haar geluk zal brengen, is een persoon die lijdt aan het verlies van zijn of haar ziel. Zoals je ziet komt er enorm veel zielsverlies voor op deze planeet, kijk maar naar ons gedrag tegenover elkaar en tegenover de rest van het leven.

Zielsverlies veroorzaakt ziektes en problemen

In sjamanenculturen waren de mensen er zich ook van bewust wat er in hun leven uit evenwicht was en een ziekte of probleem veroorzaakte. In onze cultuur zijn we ons niet vaak niet eens bewust van een storing in onze spirituele harmonie die ziektes creëert. En omdat zielsverlies vaak voorkomt wanneer we nog erg jong zijn, hebben we niet door welke onbewuste patronen we ontwikkeld hebben omwille van ons prille zielsverlies.

soul retrievalWe zijn altijd op zoek naar dat verloren zielsdeel. En die zoektocht beleven we door steeds opnieuw hetzelfde trauma te herhalen. De namen van de mensen in ons levensverhaal mogen dan wel verschillen, het verhaal is in wezen vaak hetzelfde. Naarmate mensen zich meer in hun lichaam en in de wereld aanwezig voelen, worden ze zich meer bewust van gedrag dat uit evenwicht is.

Als we gevoelloos zijn, merken we misschien wel dat er in de wereld bepaalde dingen niet juist zijn, maar kunnen we ons makkelijk afleiden van het gevoel dat we iets moeten veranderen. Als we volledig door onze ziel bewoond worden, kunnen we ons nergens meer terugtrekken en zijn we meer geïnspireerd om ons leven te veranderen.

Terwijl je dit leest kun je de relevantie van het terugwinnen van de ziel zien voor je eigen leven en het belang voor het lot van onze planeet om andere mensen te helpen opnieuw volledig 'door de ziel bewoond' te worden.De ziel helen, een meditatie

soul retrievalDe volgende meditatie-oefening kan je helpen je ziel te helen. Zorg dat je niet gestoord kunt worden, zet sjamanentrommel muziek op en ga liggen met je ogen dicht. Beeld je in dat je in een cirkel ligt, omgeven door mensen die je liefhebt en die hier zijn samengekomen om je bij te staan, omdat jullie beseffen dat het lijden van één persoon de hele gemeenschap aantast.

Stel je voor dat het donker is en de sterren helder fonkelen in de nachtelijke hemel. De lucht is stil. Iedereen voelt zich gekoesterd in de liefdevolle omhelzing van het universum en het is zonder twijfel duidelijk dat alle hier verzamelde aanwezigen geheeld zullen worden. Je hoort de sjamaan op de trommel slaan en dansen terwijl de krachten van het universum tot jullie komen. Je ademt diep om in een ontvankelijke staat te komen. Je wilt je verloren ziel terugkrijgen, je verloren vitaliteit. Geef je over aan het ritme van de trommel en de sterren in het universum en nodig je ziel uit om terug te keren.

Geraadpleegde bronnen: "Soul Retrieval" van Sandra Ingerman, wikipedia.org

 

Je kunt het boek Soul Retreival van Sandra Ingerman hier ook bestellen.

 Misschien vind je dit ook interessant:

 

 Volg ons op FacebookSoul Retreival

Koop het boek

Soul Retreival


Werken met sjamanismeParanormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...


Mediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...