
Bekers Zeven is een zeer complexe kaart waarvan de betekenissen op allerlei manieren dooreenlopen, zoals dat ook het geval kan zijn bij dromen. Vaak wordt de kaart gezien als een kaart van fantasie en illusie, dromen en verbeelding... Een fantasierijk persoon verwijlt in een mysterieuze droomwereld. De verbeelding werkt op volle toeren... Dit kan positief of negatief worden uitgelegd. Bijvoorbeeld als verbeeldingskracht, visualisatievermogen, dromen, dagdromen enz., maar ook als betovering, verlokking, verleiding, fascinatie, in de ban zijn van iets. De vraag is: zijn de dromen bedrog? Is de schone schijn een bedrieglijke schijn? Veel tarotboeken beperken zich tot de bedrieglijke kant van Bekers 7 en wijzen op het risico weg te zweven of verstrikt te raken in illusies, je door de schijn het hoofd op hol te laten brengen. De betekenis van de kaart kan inderdaad zijn: verblinding, dwaling, verzinsels, bedrieglijke schijn, luchtkastelen, maar dat is slechts de halve betekenis. Er is veel meer aan de hand. De achtergrond is stralend blauw: de kleur van de waarheid. Soms wordt maar al te gemakkelijk uitgegaan van de veronderstelling dat dromen bedrog zijn. Ook wordt maar al te vaak bezwaar gemaakt tegen 'valse hoop', terwijl 'vals pessimisme' niet als zodanig wordt herkend of gewoon als realisme wordt bestempeld...
Veel duidingen van Bekers 7 gaan voorbij aan het feit dat er een duidelijk niveauverschil is tussen de drie bovenste bekers en de vier eronder. En niet alleen letterlijk. De bovenste drie bekers vertegenwoordigen hogere idealen, de onderste vier ego-idealen... schijnidealen... illusies. Daarmee verschuift de betekenis van Bekers 7 van een kaart van fantasie en illusies naar een kaart van keuzes.
Voordat ik meer over de kaart in zijn geheel zeg, eerst iets over de afzonderlijke bekers.

1. Het hoofd van de mooie jonge vrouw vertegenwoordigt de anima, onze intuïtieve, vrouwelijke kant. Ook in dromen heeft de anima meestal de gedaante van een jonge vrouw. De anima staat voor innerlijke wijsheid, geen 'wereldse' wijsheid. N.B. De bloemenkrans in het haar van deze vrouw op de New Visionkaart is ook een typisch symbool voor de anima.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/B7_NV.jpg2. De mysterieus stralende figuur onder een doek stelt een verlicht mens voor die het niet nodig heeft naar de buitenwereld te kijken (vandaar de doek), maar in zichzelf schouwt om de diepste waarheid te zien. Dat hij zich daarbij niet voor de buitenwereld afsluit, is te zien aan de uitgestrekte armen waarmee hij de buitenwereld verwelkomt.
3. De slang is een symbool van wijsheid, spirituele of innerlijke wijsheid, verlangen naar waarheid, genezing en vernieuwing.

Respectievelijk uiterlijke macht, uiterlijke rijkdom, uiterlijke successen en de verleiding om hier steeds weer naar te streven...
4. Het kasteel op een hoge berg is een symbool van uiterlijke macht. Wie daar woont heerst over de omgeving. Het is ook een plek waar je bescherming kunt zoeken, een toevluchtsoord. Maar het is ook letterlijk een luchtkasteel. Uiterlijke macht is een illusie en echte veiligheid is slechts in jezelf te vinden...
In sprookjes is een kasteel vaak een plek waar een schat bewaard wordt, soms bewaakt door een draak. Of een plek waar een prinses (de anima) gevangen wordt gehouden. In dromen wijst het kasteel soms op een spirituele beproeving: het overwinnen van hindernissen om tot dieper inzicht te komen.
5. De sieraden, juwelen zijn een symbool van uiterlijke rijkdom, betovering, verleiding, maar ook: schone schijn. Een schat van goud en sieraden in een grot, bewaakt door een draak, wordt meestal gezien als spirituele wijsheid die in het onbewuste gevangen zit of begraven ligt.
6. De krans lijkt op het eerste gezicht op een lauwerkrans, een symbool van uiterlijke successen en overwinning. Maar bij nadere beschouwing blijkt op de beker een doodskop afgebeeld te zijn, een fraai staaltje van bedrieglijkheid. Dit herinnert aan de Zegewagen (de schijnsuccessen van het ego) die net als Bekers 7 het getal 7 heeft...
7. De draak huist in de aarde, heeft een adem van vuur, vleugels als een vogel en schubben als een vis. Daarmee is hij een wezen dat de vier elementen - aarde, vuur, lucht en water - in één gedaante verenigt. Op zich is de draak noch goed noch slecht, maar symboliseert hij de oerenergie die de materiële wereld in stand houdt en die positief of negatief gebruikt kan worden. Omdat hij zo nadrukkelijk met de materiële wereld verbonden is, is hij ook een archetypisch symbool voor een wezen (of kant van onszelf) waaruit het geestelijke/spirituele verbannen schijnt te zijn. Voor ons (in het westen) is de draak bovendien een angstaanjagend symbool van brute, vernietigende kracht geworden. Een gevecht met een draak wordt soms opgevat als een gevecht met onze eigen lagere instincten, maar is in wezen een poging onze eigen hogere hulpbronnen aan te boren. Door de draak te overwinnen worden we in spirituele zin de hoeder van ons eigen leven.
De draak is de verleiding die ons naar de illusies van de onderste bekers leidt en probeert af te houden van de innerlijke wijsheid van de bovenste bekers. Maar ook in de onderste bekers liggen aanwijzingen voor het hogere verborgen.
N.B. Zowel de jonge vrouw als het kasteel als de draak zijn onnatuurlijk blauw afgebeeld. Dit wijst op hun mythologische karakter - dat ik hierboven ook al aantipte. In mythen voorkomt een draak vaak dat wij in een kasteel een verborgen schat (= spirituele wijsheid = anima) vinden en soms ontvoert de draak een prinses of maagd (anima) naar zijn ondergrondse verblijf (het verborgene of onbewuste).
Nu weer terug naar de kaart in zijn geheel. De figuur op de voorgrond is opvallend zwart. Hij hoeft echter niet noodzakelijkerwijs in het zwart gekleed te zijn, je ziet in feite slechts zijn contouren in het felle tegenlicht van het visioen met de bekers. Op de New Visionkaart is hij in het rood gekleed en op de Herstelde Orde-kaart in het paars:
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/B7_HO.jpg . Toch is de 'kleur' zwart nadrukkelijk op de RW-kaart aanwezig. Zwart heeft vaak een negatieve betekenis, maar is ook een kleur van latente mogelijkheden. De figuur heeft nog geen keuze gemaakt, alles is nog mogelijk. Hij staat tastend, zoekend, bijna wankelend te kijken, tast nog in het duister, heeft nog geen kleur bekend. Geconfronteerd met een scala van mogelijkheden raakt hij bijna overweldigd en voelt misschien de verleiding voor datgene te kiezen wat hem het minst vreemd of beangstigend voorkomt... De kaart kan daarom staan voor een moeilijke keuze of besluiteloosheid.
Het getal 7 is het mystieke getal van de visies en de dromen. De 7 symboliseert ook de behoefte aan bezinning (de zevende dag = rustdag). Deze bezinning maakt deel uit van Waites eigen duiding van Bekers 7: "Mystieke ervaring. Een inspirerend visioen, gezien in de spiegel der contemplatie". De figuur keert zich af van de alledaagse werkelijkheid en wendt zich tot een andere werkelijkheid. Hij begint zich open te stellen voor zijn intuïtie. De kaart kan bijvoorbeeld een moment in je leven voorstellen waarop je je vertwijfeld afvraagt wat je moet doen of zelfs wat nu de zin is van het leven. Je voelt een grote behoefte aan helderheid en duidelijkheid. De kaart kan je ook aanraden een pauze te nemen van je fysieke bezigheden om te zien of alles nog wel goed gaat en inspirerend voor je werkt of dat er iets veranderd of bijgesteld moet worden... Bekers 7 raadt je vooral aan om je uiterlijke verlangens en innerlijke behoeften in evenwicht te brengen, zodat er een gezonde balans is die je in staat stelt de juiste (= meest liefdevolle) keuzes te maken. Keuzes waardoor je meer levensvervulling ervaart.
Het is niet genoeg om in het rijk der intuïtie, verbeelding en inspiratie te leven. Iemand die daar leeft, zal niets anders met zijn leven doen dan dagdromen en fantaseren. Het vraagt veel aandacht, geduld, wil en intentie om intuïtie in de alledaagse werkelijkheid te brengen.
In leggingen kan Bekers 7 duizend-en-een betekenissen hebben, sommige gebaseerd op de hele kaart, andere op slechts één of enkele bekers. Veel succes!
Liefs,
Ricca