Auteur Topic: Pentakels 3  (gelezen 73678 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3108
 • :: SAMEN ::
Pentakels 3
« Gepost op: augustus 16, 2004, 11:06:01 am »


Het thema van Pentakels 3 is werk en dit kan zowel letterlijk opgevat worden als symbolisch voor spirituele ontwikkeling. Deze betekenissen sluiten elkaar niet uit: werk waar je goed in bent en wat je met plezier en toewijding doet, is een voertuig voor je innerlijke ontwikkeling. Terwijl op alle andere pentakelskaarten de pentakels geel zijn, zijn ze hier kleurloos (grijs) afgebeeld. Dit geeft aan dat er iets in wording is. Het getal drie wijst op groei, ontwikkeling en creativiteit.

De Rider-Waitekaart toont een beeldhouwer die bezig is met zijn werk (in de Russische Tarot is het een muzikant, in de Art Nouveau-tarot een danseres), iemand die zijn of haar kunst verstaat. De afbeelding verwijst dus naar kunstzinnig werk, maar de kaart kan ook betrekking hebben op andere soorten werk, handenarbeid of hoofdwerk; werk waarbij je je creatieve vaardigheden, artistieke capaciteiten, intellectuele vaardigheden of praktische aanleg gebruikt. Kortom alles waarbij je je talenten gebruikt. Het kan ook gaan om gewone alledaagse bezigheden, die niet de titel 'werk' hebben, maar die je met eenzelfde soort toewijding of overgave verricht. In tegenstelling tot Pentakels 8, die het leerlingschap verbeeldt, gaat Pentakels 3 over werk waarvoor je de vaardigheden al hebt of waarin je gekwalificeerd bent. Het werk kan nog wel inspanning kosten, maar het hoeft niet meer geléérd te worden. Je zou het meesterschap kunnen noemen. Wanneer Pentakels 3 samen met Pentakels 8 verschijnt, heeft dat soms de betekenis: oefening (P8) baart kunst (P3). Merk op dat het houten bankje zowel op Pentakels 3 als op Pentakels 8 voorkomt.

Rechts op de kaart staan een monnik en een architect, de opdrachtgevers, die samen het ontwerp of de blauwdruk voor het gebouw vasthouden en het werk van de beeldhouwer beoordelen. Omdat Pentakels 3 een positieve kaart is, gaat het hierbij om erkenning, lof, waardering of bijval. Op een eenvoudig niveau staat de kaart voor een kans om te laten zien wat je kunt of wat je waard bent. Je krijgt de gelegenheid om je talenten te tonen. Een gouden kans. Pentakels 3 kan ook wijzen op elke vorm van examen aan het eind van een vormings- of ontwikkelingsfase, een examen waarvan de uitslag positief zal zijn. Je werk wordt gewaardeerd en beloond, van hieruit is meer succes mogelijk. De kaart kan zelfs wijzen op een promotie. En in meer overdrachtelijke zin op het binnengaan van een nieuwe levensfase - omdat je boven een oud niveau uitgegroeid bent.

Het spirituele aspect van de kaart heb ik al even genoemd. Het blijkt uit diverse details. Op de eerste plaats speelt het tafereel zich af in een kerk, kapel of klooster, een gewijde ruimte. De architect en de monnik symboliseren het samengaan van of de samenwerking tussen de materiële en de spirituele wereld. De drie pentakels zijn gerangschikt in de vorm van een naar boven wijzende driehoek, symbool voor spirituele ontwikkeling. Het getal drie is bovendien een heilig getal dat een sterke binding heeft met de goddelijke wereld en dat op de kaart op drie manieren terugkomt: er zijn drie bogen, drie pentakels en ook drie personen.

Pentakels 3 gaat in wezen over de waarde van werk of kunst of gewone bezigheden voor de ziel. De innerlijke waarde van uiterlijke bezigheden. Met de vervulling van elke gestelde opdracht dieper in het geheim van het leven doordringen. Het is geen toeval dat juist een kunstenaar gekozen is om model te staan voor deze kaart. Niet iedereen kan of hoeft echter een kunstenaar te zijn. Je werkzaamheden of bezigheden kunnen misschien onbelangrijk lijken, geen enkel artistiek of spiritueel aspect hebben, maar als je er aardigheid in hebt, zijn ze toch van spiritueel belang. Alles wat je met liefde en plezier doet, al is het nog zo gek, heeft een heilzaam effect op jezelf - en op de wereld. En de dingen waar je goed in bent, doe je vanzelf met plezier. De doodgewone kunstvormen die wij dagelijks beoefenen, bijvoorbeeld in de vorm van huishoudelijk werk, zijn van meer belang voor de ziel dan hun eenvoud doet vermoeden.

De meeste mensen zien hun werk niet als een persoonlijke vorm van spiritualiteit, hun werkplek niet als een tempel of een plaats van genezing. Het is niet altijd gemakkelijk het gewijde karakter te zien van je activiteiten of om zelfs maar een vaag schijnsel op te vangen van iets heiligs, wanneer je uitgevloerd, ondergewaardeerd, overdonderd of afgebrand aan het zwoegen bent. Misschien zit het geheim over hoe je tot dat besef van heiligheid kunt komen, ongeacht de omstandigheden, wel in het vinden van werk of bezigheden die je met plezier doet. Maar zolang het nog niet zover is, moet je leren datgene wat je momenteel doet met liefde en plezier te doen. Wat je ook doet, je kunt er altijd een spiritueel dienstbetoon van maken. Door te werken vanuit je hart.

Werk is zichtbaar gemaakte liefde
- Kahlil Gibran


Het wielkruis, het cirkeltje met een plusteken erin, afgebeeld midden tussen de drie pentakels, verwijst naar het getal vier, dat o.a. te maken heeft met vormgeven. De cirkel symboliseert de oneindigheid en het eeuwige leven. De horizontale en verticale assen symboliseren de vier windrichtingen en wijzen op de fysieke wereld. Meesterschap is het zelfstandig vorm kunnen geven aan de wereld. Op het diepste niveau is Pentakels 3 symbolisch voor het innerlijk zelf, de innerlijke studio waarin je je persoonlijke wereld schept. Je leven is je persoonlijke kunstwerk. Je hele persoonlijke werkelijkheid is in feite je eigen kunstwerk. In deze zin zijn wij allemaal kunstenaars en scheppers. Pentakels 3 herinnert aan wie wij in werkelijkheid zijn, en daarom heeft de kaart zo'n grote diepgang.

Lieve groeten,
Ricca 
« Laatst bewerkt op: mei 04, 2012, 11:27:14 am door Ricca »
From Ricca with Love

Empress

 • Gast
Re:Pentakels 3
« Reactie #1 Gepost op: oktober 24, 2004, 22:02:18 pm »
Fijn, naar deze uitleg was ik net op zoek. Ik had hier wel een paar verklaringen, maar bij lange niet zo grondig als de jouwe  :)

Thanks xxx

Djeezes

 • Gast
Re:Pentakels 3
« Reactie #2 Gepost op: oktober 25, 2004, 17:33:28 pm »
Wouhouw Ricca,

Da's knap ongelooflijk van je,
Mooie verklaring waarin ik mezelf heel gemakkelijk kan terugvinden
Dank je
Djeezeke

Opti-Mystique

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 845
 • Hoe je je voelt bepaalt wat je creëert!
  • Healthy by Nature | Praktijk voor Natuurlijke Gezondheid
Re:Pentakels 3
« Reactie #3 Gepost op: oktober 26, 2004, 10:07:05 am »
Citaat van: Ricca
Het wielkruis, het cirkeltje met een plusteken erin, afgebeeld midden tussen de drie pentakels, verwijst naar het getal vier, dat o.a. te maken heeft met vormgeven. De cirkel symboliseert de oneindigheid en het eeuwige leven. De horizontale en verticale assen symboliseren de vier windrichtingen en wijzen op de fysieke wereld.

Hallo Ricca,

Ik heb een vraag naar aanleiding van jouw uitleg: gisteravond in mijn cursus kwam P3 even aan bod, naar aanleiding van het bespreken van de Dood. Het wielkruis dat jij noemt zou hetzelfde symbool zijn als de witte roos, of het omgekeerde pentagram, die de Dood op zijn vlag voert. Bij de Dood zou dit staan voor de vergankelijkheid van de materie, maar tegelijkertijd voor het eeuwige kosmische leven. Dat komt prima overeen met jouw uitleg van het wielkruis. Kan ik dus aannemen dat dit inderdaad hetzelfde symbool is? Ik neem namelijk niet alles zomaar aan... hihi ;D

liefs van Dolf
« Laatst bewerkt op: mei 04, 2012, 11:28:36 am door Ricca »

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3108
 • :: SAMEN ::
Re:Pentakels 3
« Reactie #4 Gepost op: oktober 27, 2004, 15:29:35 pm »
Hallo Dolf,

De twee symbolen zijn niet hetzelfde. Het wielkruis is viervoudig symmetrisch en de Mystieke Roos vijfvoudig. Dat is een wezenlijk verschil.
De Mystieke Roos is een symbool van Universele liefde. De vergankelijkheid van de materie in tegenstelling tot de eeuwigheid van het leven wordt op de kaart van de Dood m.i. vooral uitgedrukt door het het contrast tussen de zwarte vlag en de witte roos. De roos is ook geen echt pentagram. De vijfvoudige structuur is een kenmerk van rozen.

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

Opti-Mystique

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 845
 • Hoe je je voelt bepaalt wat je creëert!
  • Healthy by Nature | Praktijk voor Natuurlijke Gezondheid
Re:Pentakels 3
« Reactie #5 Gepost op: oktober 27, 2004, 16:00:48 pm »
Hallo Ricca,

Ik heb weer eens selectief gelezen 8), want je verwijst in je eerste uitleg heel duidelijk naar het wielkruis tussen de pentakels.

Ik keek echter naar de cirkel met het kruis erin in het symbool op de pilaar, direct onder de pentakels. Mijn vraag is ook gebaseerd op dat totale symbool, wat sterk doet denken aan de Mystieke Roos.

Blijft mijn vraag toch nog even bestaan: issie het of issie het niet? Handige aanvulling voor mij toch; je uitleg over de symmetrie en de Mystieke Roos, dank je wel.

groeten van Dolf
« Laatst bewerkt op: oktober 27, 2004, 16:01:46 pm door Opti-Mystique »

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3108
 • :: SAMEN ::
Re:Pentakels 3
« Reactie #6 Gepost op: oktober 27, 2004, 16:43:21 pm »
Hallo Dolf,

De bloem op de pilaar! Dat is nou iets waar ik tot nu toe helemaal overheen gekeken heb. 8) Hij is wit en vijfvoudig, dus ja, dan denk ik wel aan de Mystieke roos. Met een wielkruis in het midden...  In het kader van de kaart als geheel eigenlijk een mooie illustratie van het citaat dat ik gaf: werk is zichtbaar gemaakte liefde...

Happy Ricca :)
From Ricca with Love

Opti-Mystique

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 845
 • Hoe je je voelt bepaalt wat je creëert!
  • Healthy by Nature | Praktijk voor Natuurlijke Gezondheid
Re:Pentakels 3
« Reactie #7 Gepost op: november 01, 2004, 19:19:04 pm »
Nog een grappig detail ter aanvulling: de Mystique Roos met het wielkruis in het hart komt wél terug op de pilaar van de Rider Waite New Vision...

http://www.gambler.ru/sukhty/decks05/d02398/d02398d3.jpg

...maar bij de Herstelde Orde is het enkel een wielkruis.

http://www.gambler.ru/sukhty/decks05/d02456/d02456d3.jpg

Liefs van Dolf
« Laatst bewerkt op: november 04, 2004, 22:25:26 pm door Opti-Mystique »

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3108
 • :: SAMEN ::
Re:Pentakels 3
« Reactie #8 Gepost op: december 21, 2004, 09:57:30 am »
Pentakels 3 omgekeerd
 • Middelmatigheid. Halfslachtige pogingen leiden tot middelmatige resultaten. Gebrek aan capaciteiten of gewoon luiheid of slordigheid of ongeduld staan een goed resultaat in de weg.
 • Moe en gefrustreerd raken omdat de dingen niet lukken.
 • Het is misschien niet het goede moment om ambitieus te zijn. Je bent er nog niet helemaal aan toe om je ideeën, wensen en plannen te verwerkelijken. Eerst moet je je talenten nog verder ontplooien.
 • Soms heeft de kaart betrekking op een algemenere situatie waarin weinig gebeurt, alles maar zo'n beetje voortkabbelt. Of héél langzaam in positieve of negatieve richting gaat.
« Laatst bewerkt op: januari 20, 2006, 16:11:11 pm door Ricca »
From Ricca with Love

guerreiro da luz

 • Gast
Re:Pentakels 3
« Reactie #9 Gepost op: januari 14, 2005, 16:29:47 pm »
Hallo

Wat ik altijd in de kaart zag mis ik een beetje in de uitleg van Ricca...
Voor mij was de kaart ook een blijk van meesterschap maar met het bijkomende aspect van hierdoor een hoger niveau te betreden.
De priester en de architect zag ik dan als de personen die het werk evalueren, met het plan in de handen. Zo lijkt deze kaart een beetje op een examen. Niet in de klassieke betekenis van het woord natuurlijk.
Maar het geeft voor mij wel steeds aan dat een prestatie wordt beoordeeld en dat daardoor een hoger niveau kan worden bereikt. (bijvoorbeeld promotie op het werk)

Klinkt dit een beetje logisch of mis ik de kaart?

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Re:Pentakels 3
« Reactie #10 Gepost op: januari 14, 2005, 16:43:26 pm »
Hi Guerrero,
Ik vind wat jij zegt over Pent.3 ,het betreden van een hoger niveau,absoluut van toepassing op de kaart... :)
Liefs Palomino
« Laatst bewerkt op: januari 14, 2005, 22:37:21 pm door Palomino »
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3108
 • :: SAMEN ::
Re:Pentakels 3
« Reactie #11 Gepost op: februari 02, 2005, 11:05:09 am »
Hallo Guerreiro,

Dat heb ik toch ook allemaal gezegd? Alinea 2 en 3. Het ingaan van een nieuwe fase omdat je boven een oud niveau bent uitgegroeid...

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

janice

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1365
Re:Pentakels 3
« Reactie #12 Gepost op: september 08, 2005, 12:44:30 pm »
1-2 jaar geleden zocht ik nog naar een stageplek en nadat ik de zoveelste bedrijfsleider van een bedrijf aan de lijn had gehad om een afspraak te maken voor een gsprek had ik voor de lol ff een kaart getrokken, pentakels 3 ... en de volgende dag werd het me tijdens dat gesprek al duidelijk dat ik daar stage kon lopen, leuke kaart hoor, pentakels 3 :)
Intuitie is verstand dat haast heeft

Ramose

 • Gast
Re:Pentakels 3
« Reactie #13 Gepost op: december 03, 2011, 22:37:46 pm »
Ik zit net naar de kaart pentakels 3 te kijken in het topic van de duivel en opeens zie ik op de achtergrond van de beeldhouder, net onder zijn werktuig een  jongeman staan met een gezicht en een hand, hij komt uit het zwart ( Zwart gordijn ) te voorschijn Zien jullie hem ook en wat doet ik daar toch. Is hij daar toevallig,

 

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3108
 • :: SAMEN ::
Re:Pentakels 3
« Reactie #14 Gepost op: december 03, 2011, 23:52:04 pm »
Hallo Ramose,

Ik heb even een negatief gemaakt van de kaart, dat is soms verhelderend als je wilt zien wat zich in het donker bevindt, maar er staat toch echt niemand onder het gereedschap van de beeldhouwer. Je kunt zelf een negatief maken in paint, dan zie je het zelf.

Ik zal morgen wel even een negatief uploaden en hier plakken.

Groetjes,
Ricca
From Ricca with Love