Auteur Topic: Zwaarden 4  (gelezen 60406 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3108
 • :: SAMEN ::
Zwaarden 4
« Gepost op: oktober 10, 2005, 14:14:01 pm »


De starheid en onbeweeglijkheid van het getal 4 komt op Zwaarden 4 duidelijk naar voren in de liggende ridder. Hij leeft, maar lijkt wel opgebaard. Hij ligt eenzaam in een soort kerk of kapel, een kale, stille ruimte - bijna hoor je de echo. De ruimte is een innerlijke ruimte, de ruimte van de geest, het terrein van de Zwaarden. Hij heeft zich opgesloten in de wereld van het denken...
 
Alles op de kaart is vreemd monochroom (eenkleurig), alleen in het glas-in-lood-raam, de opening naar de buitenwereld, zijn heldere, ware kleuren te zien. Het raam toont een religieuze voorstelling en staat voor het mysterie, het niet-rationele, de dingen die voor het verstand ongrijpbaar zijn. In de kerk(er) is het kil en grijs... Mensen die denken dat hun verstand de enige maat der dingen is, kunnen hopeloos vastlopen. Wat buiten hun denkraam valt of verstandelijk niet direct verklaarbaar is, wordt weggeredeneerd (het horizontale zwaard), verdrongen (de drie zwaarden aan de muur), simpelweg ontkend of gewoon niet geregistreerd (de gesloten ogen). Eigenlijk wordt deze houding door angst ingegeven. Er is weinig ruimte voor spontaniteit, openheid en verwondering. Had de ridder open gestaan voor datgene waarnaar het raam symbolisch verwijst, dan was hij innerlijk in beweging gebleven en had hij kunnen voorkomen dat hij in een levensbeschouwelijke kerker of in een verstandelijk harnas bekneld raakte...

Een andere betekenis van de kaart (en een zwaardenthema bij uitstek) is het verbergen van gevoelens en, hiermee samenhangend: afzondering, terugtrekking, opsluiting, vrijwillig isolement. De ridder heeft zich teruggetrokken achter een zeer dikke muur (in de nis van het raam is te zien hoe dik de muur is). Vaak stelt de kaart iemand voor die op moeilijkheden reageert door zich letterlijk of figuurlijk terug te trekken, op een veilige plek of in zichzelf. Wanneer het masker dat hij in de buitenwereld droeg te zwaar is geworden en wanneer zijn gebruikelijke zelfverzekerde houding niet meer vol te houden is, is hij niet bereid zijn andere, kwetsbare kant te tonen en verbergt hij zich voor de wereld. Hij houdt zijn gevoelens verborgen, zijn gezicht in de plooi en wil met rust gelaten worden. Hij grendelt zich af voor de buitenwereld omdat hij nog niet beseft dat de werkelijke problemen in de innerlijke wereld liggen. En ondertussen stagneert zijn leven... De magische staf hangt ongebruikt pal rechts van het raam aan de muur: uit zichzelf zal er niets veranderen.

Als je je realiseert dat je niets hoeft te verbergen,
ben je vrij om alles te verbergen wat je wilt.

Afzondering kan ook helend werken, tenminste wanneer het doel niet verbergen is, maar bezinning en het herwinnen van kracht. De kaart kan ook wijzen op een periode van rust, herstel of bezinning na een ziekte of na een gevoelsmatige verwonding. Het is altijd de bedoeling om een dergelijke rustperiode te gebruiken om de dingen op een rijtje te zetten. De noodzaak tot bezinning kan in sommige gevallen zelfs de oorzaak van de ziekte geweest zijn...

Zelden wordt in tarotboeken aandacht besteed aan de gebedshouding van de handen, maar het gebaar heeft toch echt betrekking op bidden en wijst duidelijk op de mogelijkheid om door middel van gebed leiding of hulp te krijgen. Op de afbeelding in het raam geeft Jezus aan een knielende figuur zijn genezende zegen.

Verder doet de kaart ook denken aan de Schone Slaapster, die door een buitenstaander, de prins, moest worden gewekt. De Schone Slaapster uit het sprookje bleef slapen totdat de prins haar wakker kuste. Zich terugtrekken, zelfs wanneer herstel het doel is, kan iemand van de wereld afsluiten, omdat er een zekere betovering kan ontstaan die alleen door energie van buiten doorbroken zal kunnen worden.

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: april 14, 2009, 17:04:17 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3108
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden 4
« Reactie #1 Gepost op: april 14, 2009, 17:06:42 pm »
GLASHELDER

Mensenkind, ontvlucht af en toe je aardse besognes, verschuil je soms eens voor je lawaaiige gedachten, gooi je last aan aardse zorgen weg en schuif je moeizame pleziertjes terzijde. Maak eens wat tijd voor God en rust bij hem uit. Ga in de kamer van je geest en sluit alles buiten, behalve God en datgene wat je helpt hem te vinden. Zoek hem met gesloten deur.
- Anselmus van Canterbury

Het gekleurde glas-in-lood raam is geen raam waardoor je naar buiten kunt kijken. Het is gesloten met gekleurd glas en daardoor in diepere zin een venster naar binnen. Je ontdekt de schoonheid van dat raam pas als de zon vanaf de buitenkant zijn licht erop laat schijnen. Richt je blik naar binnen met behulp van de uiterlijke vorm van het raam, een vorm die er alleen maar toe dient geleidelijk aan de kleurrijke schoonheid te openbaren die, verborgen in je innerlijk, op je heeft gewacht.

In de Full Moon Dreams tarot heet deze kaart: Stilte.

It is time to still your mind, still all the voices that clamor and distract you from clarity. It is time to stop communicating, stop talking, stop trying to reason things through with language, and open your inner vision. Let your mind become as breathlessly silent as fog, as free as a butterfly. This moment is perfect... the next moment is perfect... Be still. Listen.

http://static.zoom.nl/9AC5552E2A85B699B7CC834E5761B925.jpg

Zwaarden 4 van Margarete Petersen zegt hetzelfde.

http://static.zoom.nl/4ADCFD97D09C9B537FDD92ED76F61ABF.jpg
From Ricca with Love

Developerone

 • Gast
Re: Zwaarden 4
« Reactie #2 Gepost op: juni 09, 2012, 02:41:31 am »
Hallo Ricca,
Je uitleg was weer eens een verheldering voor de symboliek dankjewel :)
( Ik wil het toch ergens openbaar kwijt laat me nou haha)
Ik heb pas het dierenorakel der druiden van Philip & Stephanie Carr-Gomm gekocht, en hierdoor viel mij meteen de vossekop op de staf naast het raam op..
Ik Citeer: Vos / Sionnach - Diplomatie, Slimheid, wildheid
....'Als je werkt met vossenkracht, moet je er voor oppassen dat je vaardigheid en diplomatie niet omslaan in valsheid en sluwheid, wat niet eenvoudig is. Als je het talent om je mond te houden of als ontzichtbare toeschouwer te zien hoe het drama zich ontplooit, niet wordt verzacht door wijsheid, kan het leiden tot medeplichtigheid en schuld.
Ook doet het glas in lood raam mij meteen denken aan het geheime meer op de kaart Adelaar uit deze orakel-set.
Die kaart vermeldt dat je soms in het meer van je hart moet duiken o.a.
En ik citeer: De Adelaar staat symbool voor het intellect, het superego, het bewuste zelf, de hoogte.Het meer staat voor emoties, het onbewuste, de diepte.
Namaste
Devel