Heksenfeesten: data - betekenissen - ervaringen uitwisselen

Gestart door Eveningstar, april 03, 2012, 19:28:39 PM

Eveningstar

Heksen vieren graag feest. Dit topic is bedoeld om aankondigingen te doen van de feesten, om wat klaarheid te brengen in de betekenis of het doel van de feesten en vooral om ervaringen uit te wisselen rondom de feesten.
Voel je vrij om mee te doen :) .

De feesten

De acht natuurfeesten hebben allemaal hun eigen sfeer en karakter, maar hebben één ding met elkaar gemeen: de godin en de god worden vereerd en er wordt dank gezegd aan de natuur.
De acht natuurfeesten zijn Imbolc, Ostara, Beltane, Litha, Lughnasadh, Mabon, Samhain en Yule.

Twee van de bekendste heksensabbatten, die van oorsprong Iers/Keltisch waren, zijn:

* Het begin van de winter op 1 november; Samhain (= feest van de doden) oftewel Halloween, dat door de kerk niet uitgebannen kon worden en door paus Gregorius IV omgezet is naar Allerheiligen.
* Het begin van de zomer op 1 mei; Walpurgisnacht of Beltane (= feest van de vruchtbaarheid).

Op deze twee avonden was volgens het volksgeloof de lucht het ijlst en daardoor contact met de geestenwereld mogelijk. Op Halloween gaan dan ook de kinderen verkleed als geesten, om snoep bedelen. Allerheiligen en Allerzielen heeft dan ook te maken met de heerlijkheid van de overledenen. Binnen de huidige wiccareligie worden op deze jaarfeesten nog altijd bijeenkomsten gehouden.

De overige feesten zijn :

2 februari                                 : Imbolc (feest van de geboorte)
15 maart - 22 maart                 : Ostara (lentefeest - Pasen - symbool = geboorte)
19 juni - 23 juni                        : Litha (Midzomerfeest - symbool = jeugd)
1 augustus                               : Lughnasadh (oogstfeest)
21 september - 24 september :Mabon (herfstfeest - afscheid van de zon)
20 december - 23 december    : Yule (Midwinterfeest - symbool = ouderdom)


Liefs,
Eveningstar

Eveningstar

#1
De 8 Jaarfeesten worden  dus Sabbats genoemd, terwijl de Maanfeesten Esbats genoemd worden.

Sabbat
Oorspronkelijk is dit een Hebreeuws woord, dat rustdag betekent. Het is eveneens de naam voor de 7de dag van de schepping volgens het Oude Testament. Volgens het geloof van de Orthodoxe Joden is de Sabbath, de zaterdag, hun rustdag.
Men beweert, dat Sabbat afgeleid is van het Franse "s'esbettre", wat feesten en vrolijk zijn betekent.

Tijdens de Inquisitie werd het gerucht verspreid, dat heksen op hun bezems naar de heksensabbat zouden vliegen, om daar de duivel te aanbidden. :)

Eigenlijk neems men aan, dat de benaming "sabbat" afkomstig van de christenen, die vijandig waren en toentertijd weinig verschil maakten tussen de heksen en de joden. Beiden werden aanzien als ketters... .

Heksen, die geen astrologische kennis hebben, houden voor de 8 jaarfeesten een vaste datum aan:
2 februari                          Imbolc
21 maart                           Ostara
30 april / 1 mei                  Beltane (Walpurgisnacht)
21 juni                               Litha
31 juli                                Lughnasadh
23 september                    Mabon
31 oktober / 1 november  Samhein
22 december                     Yule

De heksen, die astrologische kennis hebben, houden hun 8 jaarfeesten op de datums, (rekening houdend met hun astrologische kennis) die eerder vermeld zijn.

De 8 jaarfeesten worden vaak symbolisch voorgesteld door een wiel met 8 spaken, ook wel het jaarwiel genoemd.

Hetzelfde wiel vinden we terug in sommige versies van kaart 10 in de tarot (o.a. Arthur Edward Waite). In sommige versies (o.a. Aleister Crowley) hebben de voorkeur gegeven aan een wiel met 10 spaken --> 10 sefiroth van de levensboom (Kabbala), weer anderen aan 12 spaken, overeenstemmend met de dierenriem in de astrologie.

Esbat
Het vieren van de Volle Maan.
Heksen houden nauw contact met de fasen van de maan (maanfasen), die tot stand komen door de onderlinge stand van de aarde, maan en de zon.

De Blauwe Maan

Sommige jaren tellen geen 12, maar 13 Volle Manen en deze 13de Volle Maan wordt de Blauwe Maan genoemd.
Er zijn opnieuw 2 manieren om deze te bepalen...
* Blauwe Maan = de 2de Volle Maan in één kalendermaand (deze methode wordt het minste gebruikt) of
* volgens de 2de methode (meer gebruikelijke) heeft de Blauwe Maan niets te maken met de 12 maanden van het jaar, maar met de indeling van het jaar in 4 seizoenen. De astronomische seizoenen worden berekend naar de stand van de zon, startend met midwinter, als de zon 0 graden steenbok bereikt. De derde volle maan in een seizoen met vier volle manen krijgt dan de naam Blauwe Maan.
Volgens deze methode kan enkel in de volgende maanden een Blauwe Maan plaatsvinden: februari, mei, augustus of november.

Maanfeesten vieren de Volle Maan en zijn om de 29,5 dagen. De energie is met Volle Maan hoog en bijzonder gunstig voor het vieren van een feest of uitvoeren van een krachtig ritueel.

Met Donkere Maan ( = Nieuwe Maan) wordt nooit aan magie, noch aan rituelen gedaan, daar dit geen nut of uitwerking heeft en daardoor enkel nadelige, te zwakke of tegenovergestelde resultaten teweegbrengt.
Donkere (Nieuwe) Maan = geen maan.

~vervolg~

Liefs,
Eveningstar


Eveningstar

#2
30 april --> Feest van de godin Tanit en haar gemaal Bel
Beltane is ook wel gekend onder de naam "Walpurgisnacht". Het is één van de grootste heksensabbathfeesten in de jaarcyclus.

Bel is de god van het licht, vertegenwoordigt de zon en is verenigt met Tanit. Zij is de heerseres over de nacht. Licht - nacht; dit zijn twee bijeenpassende delen, die samen een fijn geheel / eenheid vormen.
In de nacht van 30 april op 1 mei maken de heksen een groot vuur aan. De geliefden springen tradigetrouw over het vuur heen om op deze manier hun liefde te versterken. Wie wenst, dat zijn of haar grote liefde snel aankomt zwaaien, springt alleen over het vuur.

Meestal versieren de vrouwen zich met bloemen (in het haar) en linten, net zoals de huizen (bloemen en kaarsen) en de bomen (kleurrijke linten).
Men haalt eveneens krachtige kruiden en bloemen in huis en worden de wensen voor het komende jaar op perkament opgeschreven. Dit papier, de kruiden en de bloemen worden dan in het vuur gegooid en springt men over het vuur. Alle wensen zullen in vervulling gaan :) .

Vieren met muziek, dans, gezang,wijn en zelfgemaakte taarten, hoort bij de sfeer van het feest :) .

Zo wel de heksen, als de heidenen, als de de Kelten vereren Bel.

1 mei --> Beltane
Het is dus een feest ter ere van de zon, de god Bel en de vruchtbaarheid. Het feest geeft het begin aan van de zomer. Het is een uitdrukking van vreugde en is gewijd aan vruchtbaarheid, seksualiteit en ook reiniging. Niet enkel over het vuur springen, maar eveneens rond de meiboom dansen en over de bezem springen, maakt het feest zo leuk om mee te maken.
De meiboom is een fallussymbool en de linten, die we in de hand houden, staan voor het vrouwelijke...

In Duitsland in Harz wordt Beltane uitvoerig gevierd. Vooral op de berg Brocken (De Brocken is met 1141,1 meter de hoogste berg van Noord-Duitsland.) Deze hoge piek is vaak omringd door mist en wolken, wat natuurlijk bijdraagt aan de mysterieuze sfeer. Ze geeft haar de legendarische status als thuisbasis van de heksen (Hexen) en duivels (Teufel).
Bijne alle winkels in Harz verkoopt men heksen. Hele mooie zelfs... met de hand gemaakt, maar ook import uit China e.d. meer. Let dus op :) .

Het leuke eraan is, dat men gelooft, dat de heksen op bezemstelen naar die plaatsen vlogen, waar oude heidense rituelen plaats vonden. Zo vlogen heksen van heinde en ver naar de berg Brocken.



Liefs,
Eveningstar