Onze kruidentuin in volle bloei!

Gestart door Eveningstar, april 02, 2012, 18:20:47 PM

Eveningstar

Hallo iedereen,

dit topic is bedoeld om kruiden en geneeskrachtige planten kort te belichten, het nut ervan terug te vinden en eventuele ervaringen omtrent het gebruik ervan uit te wisselen. Ook het maken van kruidenzalfjes bv., kan aan bod komen.
Een uitgebreide omschrijving van kruiden en geneeskrachtige planten en het gebruik ervan kan je heel makkelijk terugvinden op het net of in verschillende boeken.

Voel je vrij om mee te doen en de kruidenlijst aan te vullen.

Wees wel ervan bewust, dat we geen dokters zijn, geen diagnoses stellen en niet verantwoordelijk zijn voor het gebruik of een verkeerd gebruik van kruiden of planten. Een TE is nooit goed, enkel bij TEvreden. Dus let hierbij op! Weet dat het gebruik van kruiden een weerslag kunnen hebben op je lichaam en je geest.

Geniet van dit kruidenhoekje en voel je thuis  ;).

Liefs,
Eveningstar

Palomino

#1
Hoi Eveningstar,

Stinkende gouwe, een kruid dat nu al weer overal in bloei staat met kleine gele bloemetjes. Het sap uit de wortel, stengel en bladeren is fel oranje en kan gebruikt worden om wratten te bestrijden. En dat werkt echt ontzettend goed. Zelf heb ik gelukkig geen last van wratten maar ik heb het meerder mensen aangeraden en ook zelf toegepast (met toestemming van zijn moeder) bij een jongetje dat in het busje van mijn werk meerijdt. Ik heb de grote wrat op zijn handpalm twee keer per dag ingesmeerd met het sap van de stinkende gouwe en na twee weken was deze verdwenen  :D

Liefs van Palomino
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Eveningstar

#2
Stinkende Gouw (Chelidonium Majus)



Inderdaad Palomino, het is een fantastisch hulpmiddel om wratten weg te krijgen. De zwembadwratjes gaan iets minder makkelijk ermee weg.
Enkel de wrat inwrijven met het sap. Het kan de "gezonde" huid een irritatie bezorgen.

Het kruid is eveneens goed voor "grijze staar". Maria Treben, bekend van haar boek "Gezondheid uit de apotheek van God", omschrijft hoe je de Stinkende Gouw kan gebruiken bij grijze staar. Men noemt niet voor niets Stinkende Gouw ook Ogenklaar...

Dank je wel Palomino!

Liefs,
Eveningstar


Varen

Bij brandnetel jeuk of muggenbeten weegbree erop smeren. Hondsdraf helpt ook tegen jeukende bulten van brandnetels.


Eveningstar

#4
Hondsdraf (Glechoma hedereacea)



Als je het blad op de zwelling legt of op de jeukende bulten, doet het inderdaad de jeuk en zwelling verminderen of verdwijnen. Let wel op: Hondsdraf is giftig, ook al wordt het in homeopathie gebruikt!

Grote Weegbree (Plantago major)



De grote weegbree kan je als ze jong zijn, rauw eten. Kook de weegbree als groente of voeg hem toe aan een soep.

Verpulver de bladeren van de weegbree en wrijf dit op insectenbeten en op brandnetelprikkels, om de pijn te verzachten. De verpulverende bladeren hebben ook een wondhelende werking.
Ook voor brandwonden, astma, hooikoorts, loopneus, bronchitis,... is de Grote Weegbree een mogelijke uitkomst.
De Grote Weegbree wordt eveneens in homeopathie gebruikt.

Heb je zelf ervaring met het gebruik ervan, Kraai?

Liefs,
Eveningstar

Varen

Als jonge Kraai regelmatig op avontuur geweest in de natuur en veel contact met brandnetels gehad. Gelukkig wist ik van de weegbree en hondsdraf.

Wat ook helpt is zuring en smaakt ook nog eens goed, voordeel net als weegbree is dat het onaangename mondluchtjes maskeert als je op de bladeren kauwt.


Eveningstar

#6
Zuring (Rumex) Er zijn verschillende soorten!



Weet je wat zo leuk is aan veldzuring? Blaadjes, die in de schaduw staan smaken niet zo zuur, dan blaadjes, die in de zon staan. In de plant is veel oxaalzuur aanwezig en dat geeft dat zurig smaakje. Het is familie van de rabarber.
Als je het eet, eet het dan met mate ;). Het werkt ook licht laxerend dus eh... oppassen toch maar anders ... ;) wordt het rijst, chocolade  of een bruin geworden appel eten ;) .
Veldzuring wordt ook in homeopathie gebruikt.
Let wel op! Mensen, die last hebben van nier- en galstenen, reuma of maagzuur, eten best GEEN zuring.

Je doet me op de één of andere manier denken aan de scouts.
Dat de blaadjes ok zijn, om onaangename mondluchtjes te maskeren,... mmmm.... dat wist ik niet.

Wist je dat de wortel van de zuring wel tot 1 m de grond ingroeit? 


Liefs,
Eveningstar

Varen

Scouts? Als Kraai aan 1 ding een hekel heeft dan is het wel om met zijn allen in het zelfde pakje te moeten lopen in het bos onder leiding van een akela.

Brrr... Ging liever kikkerdril vangen in slootjes en over de slootjes springen, gevolgd door een trektocht door de duinen op zoek naar bunkers. Of een hut bouwen in de bossen en proberen zo hoog mogelijk in bomen te klimmen.


Eveningstar

Alsof scouts dan niet doen. Hihihi!

ok, je beleefde het dan wel niet in groep, maar op ontdekking, ging je alleszins :) . Wij zouden zeggen... een gezond bazeke ;) .

Liefs,
Eveningstar

Varen

Kraai is een solitair ingestelde vogel...

Stevia Rebaudina

Een plant die gebruikt wordt als zoetstof. Deze is zoeter dan suiker en meer gezond dan de huidige suikers en zoetstoffen die worden gebruikt.

Helaas dankzij de suikerlobby wordt deze zoetstof nog erg tegengewerkt.

Coca Cola heeft na goedkeuring in 2011 een Fanta variant zonder koolzuur op de markt gebracht met Stevia als zoetstof.

http://www.fonteine.com/stevia.html

Eveningstar

#10
Stevia Rebaudiana



Ja Stevia is wel 10 keer zo zoet als suiker. Ben blij, dat de verkoop ervan nu toegelaten is in België; ook in Nederland hé. In Japan verkopen dat al van in de jaren 70. Kan je je dat voorstellen?
En inderdaad de grootste suikerfabrikant in België zou er enorm veel geld tegenaan gegeooid hebben, om de productie en verkoop van Stevia tegen te gaan. Maar helaas pindakaas  voor hun en joepie de poepie voor ons.
Wetende dat het één gezonder is dan het andere hé!

Er is maar één soort Stevia; geen diverse soorten dus. Je kan je al niet vergissen in de aanschaf van de plant. De plant kan in volle grond tot wel 1 m hoog worden, maar is niet winterhard. Zet je hem dan in een pot, dan wordt ie eerder een 60-tal cm hoog.

Het is uiteraard het blad, dat gebruikt wordt.

Merci hé!
Liefs,
Eveningstar

Carla

Hoi Eveningstar,

Ik heb je bericht even aangepast omdat de afbeelding niet te voorschijn kwam, je was de slash (het schuine streepje) vergeten bij het afsluiten: [img]http://...[/img]

Het lijkt mij wel leuk én handig, als ook de vorige en volgende berichten binnen dit topic afbeeldingen krijgen, een plaatje kan soms heel verhelderend zijn. Ik weet hier zelf niet zoveel van, maar vind het wel erg leuk om mee te lezen en er wat van op te steken.

Liefs van Carla

Varen

Het mooie aan kruiden en bloemen is dat wij ze niet hoeven te zoeken, zij zoeken ons. In elke tuin hoe klein ook groeien de kruiden en bloemen die bij de bewoner passen en heilzaam kunnen zijn

Madeliefje (Bellis Perennis)



Het madeliefje bevat veel vitamine c, calcium, magnesium en looizuur.

Je kunt de bladeren, de bloemen en de knoppen gebruiken om een frisse salade te maken met rucola, herdersla en wilde viooltjes.

Lekker en gezond.

Palomino

Citaat van: Kraai op april 05, 2012, 13:36:20 PM

Je kunt de bladeren, de bloemen en de knoppen gebruiken om een frisse salade te maken met rucola, herdersla en wilde viooltjes.

Lekker en gezond.

Ook decoratief en lekker pittig in de salade zijn de prachtige rood/oranje/gele bloemen van de oost-indische kers  :)

Liefs van Palo
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Eveningstar

#14
Oost-Indische Kers (Tropaeolum Majus)



Met de Madeliefjes, het Viooltje en de Oost-Indische Kers zijn we beland bij de eetbare bloemen...

De Oost-Indische Kers bevat vele vitamine B en C. Het werkt ontstekingsremmend en bloedzuiverend. Het is goed voor je hoest (= hoeststillend) en stimuleert ook de vorming van de rode bloedlichaampjes en zorgt daardoor voor een betere doorbloeding.
Het is een natuurlijk antibioticum en verhoogt eveneens je weerstand.

Je kan er thee van maken, bij een salade voegen, bloesemazijn van maken, ... . Het is een dankbaar bloemetje.

Dank je wel, Palo!

Liefs,
Eveningstar