Auteur Topic: De vier Azen  (gelezen 7155 keer)

palomino

  • Gast
De vier Azen
« Gepost op: december 26, 2004, 00:04:38 am »
Azen duiden op kansen die je in je hebt; het potentieel dat ontdekt en verwezenlijkt wil worden.Pure energie...
*Elke Aas heeft het karakter van een geschenk,de belofte van iets nieuws,iets dat het leven je geeft (gesymboliseerd door de schenkende hand).
Je hoeft er niets speciaals voor te doen om het te krijgen,jehoeft het slechts aan te nemen,toe te laten.
Je kunt dit geschenk wel of niet aannemen maar de mogelijkheid om het aan te nemen kan je niet ontnomen worden.*
Zie het potentieel in iedere situatie als een kans om je leven op een belangrijke manier te veranderen door het zaadje binnen jou te laten ontkiemen en je groei te bevorderen.
Iedere Aas staat voor de essentie van het element.
Wat mij ook opviel is dat de schenkende handen op de Azenkaarten allemaal rechterhanden zijn...dit is inderdaad de hand waarmee je iets schenkt en iets aanneemt,tevens de hand die je aanbiedt om een ander de hand te schudden.Maar misschen is er nog een andere verklaring voor...iemand een idee...?

*Het gedeelte uit dit bericht dat tussen de **tjes staat is volgens mij oorspronkelijk afkomstig van Ricca...en stond op het Arcana-Forum voordat dit gedeeltelijk werd gewist...*

Liefs Palomino
« Laatst bewerkt op: november 26, 2010, 21:25:18 pm door Ricca »

Ricca

  • Moderator
  • Master lid
  • *****
  • Berichten: 3097
  • :: SAMEN ::
Re:AZEN
« Reactie #1 Gepost op: juni 13, 2005, 16:26:23 pm »
Lieve Palo,

Ik zie de Azen inderdaad als een geschenk (als ze rechtop liggen... en zelfs als ze omgekeerd liggen). En de rechterhand is niet alleen de schenkende hand, maar ook de scheppende hand. De hand op alle Azen is eigenlijk de hand van de Magiër (óók getal 1). De wolk verhult de schepper, zodat het voor ons lijkt alsof het geschenk uit de lucht komt vallen. :)
 
Toch hebben de azen voor mij nog wel wat raadselachtigs. Tweemaal komt de arm van rechts (St1 en B1) en tweemaal van links (Zw1 en P1). De rechterkant van een kaart kan in verband staan met activiteit, met het intellect of met de uiterlijke wereld. Ook met de toekomst. De linkerkant met passiviteit, met ontvangen, met de innerlijke wereld of met het verleden.
Dat Staven Aas van rechts komt (activiteit) snijdt hout. Stavenhout. ;D Dat Pentakels Aas van links komt vind ik ook niet vreemd (eenvoudig te ontvangen). Maar Bekers Aas van rechts (de uiterlijke kant) en Zwaarden Aas van links (de intuïtieve kant)? Het is alsof deze geschenken uit onverwachte hoek komen.

En juist op deze twee, Bekers Aas en Zwaarden Aas, zijn de wolkjes iets donkerder dan op de andere Azen... Zijn de geschenken van liefde (Bekers) en inzicht (Zwaarden) iets moeilijker te ontvangen dan het tastbare geschenk van Pentakels Aas of de levensenergie van Staven Aas? Misschien zijn juist daarom bij Bekers Aas en Zwaarden Aas yods (hulp van boven) toegevoegd. Om het ontvangen te vergemakkelijken...

Het gebaar van de hand is ook van belang. De staaf en het zwaard worden door de hand omklemd en met een krachtig gebaar aangereikt. Dit staat in verband met de mannelijke, actieve kant van deze twee elementen. De beker en de pentakel worden op een vlakke hand aangeboden. Heel eerbiedig over-handigd. Dit staat in verband met de vrouwelijke, receptieve kant van de bekers en de pentakels.

Op Staven Aas heb ik nu trouwens ook yods ontdekt. Ik had ze altijd aangezien voor groene blaadjes die van de staaf losgeraakt waren, maar ineens ben ik om en zie ik er (gecamoufleerde) yods in. Het is per slot vreemd dat blaadjes zouden zweven... ::)

En misschien zijn alle blaadjes aan alle staven op alle stavenkaarten eigenlijk wel yods??? De goddelijke vonken van levenskracht...

Alleen Pentakels Aas heeft geen yods (maar wel witte lelies).
Zw1: 6 yods
St1: 8 yods
B1: 28 yods
Bekers Aas heeft dus precies 2 x zo veel yods als Staven Aas en Zwaarden Aas samen (8+6=14 en 2x14=28). I'm puzzled...

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: januari 25, 2006, 09:49:17 am door Ricca »
From Ricca with Love

lucifall

  • Gast
Numerologie, de sefirot en de kleine Arcana. Wie doet mee?
« Reactie #2 Gepost op: november 26, 2010, 18:04:46 pm »
De kleine arcana en het schraagbord (Trestleboard) van J F Case , de sefirot van de levensboom en numerologie.
In het topic Numerlogie heb ik een totaaloverzicht geplaatst van de getallen 1 tot 10.
http://www.catharinaweb.nl/cathforum/index.php?topic=818.msg42152#msg42152

Graag wil ik jullie uitnodigen mee te denken en dat uit jullie handen te laten vloeien door ons immer gewillige toetsenbord, dit overzicht terug te vinden in de kleine arcana kaarten van de Rider Waite.

In dit topic de Azen.

1 is verbonden met de Azen:

1   Ik ben het middelpunt van de uiting van de Oorspronkelijke Wil-aan-het-goede welke eeuwig schept en het universum ondersteunt.              
1   Kether      Kroon, Wil
1   BEGIN; Het eerste getal, omdat 0 staat voor dat wat aan alle manifestatie vooraf gaat; aanvang, iniatief, selectie, eenheid, solitair, individualiteit, aandacht, complete focus, concentratie, het definieerbare, of bestaand, tegenovergestelde van de on-definieerbare bron, welke bestaat, Zelf-Bewustzijn.

Het middelpunt: op de Azen zijn de elementen allen in het midden van de kaart afgebeeld.
Het eeuwige scheppen vinden we terug in de Yods welke we op de Azen terugvinden. De 5 (Hierofant-Taurus-Aarde) lelies op de voorgrond van Pentakels, De 6 (Geliefden-Gemini-lucht) gele druppels op Zwaarden, De 26 (=waarde van YHWH) druppels op Kelken en de 8 (Kracht-Leo-Vuur) vallende blaadjes en 10 vastzittende blaadjes van Staven Aas.
Yod = Hand. Hand van God, zijn naam begint met deze letter.
De hand is ook op alle Aaskaarten vertegenwoordigt. Telkens komt deze hand uit een wolk om zijn element aan te reiken, klaar en gereed, ontvangen te worden.
Zij ondersteunen het universum:
De Aaskaarten worden ook wel de Wortel-kaarten genoemd.
Zij tonen het meest pure van het element welke zij tonen.
De Wortel van Aarde, Lucht, Water en Vuur.
Alles in het Universum is opgebouwd uit deze 4 elementen. De Spirit, Geest, levenskracht bezielt alles.
Daarom zei Jezus:” ik ben in iedere steen.”
Iedere plant, steen, mineraal, bezit deze Life-power, de Life-Power van onze Dwaas. Net zoals alles opgebouwd is, bestaat, en geschapen is door het mixen van de krachten van de 4 elementen, bezield wordt door deze levenskracht.
Diezelfde kracht welke ons immer op de been houdt, welke ons de Kracht van 8 schenkt bij het dealen met een overheersende macht/kracht met zachte hand; de kracht geeft een begrafenis te regelen bij de Dood van 13; eigenlijk staan we te tollen op onze benen, en toch doen we dit iedere keer; de energie van de herkenning van je wederhelft zoals bij 6, de kracht om op reis te durven gaan als op 7, en de kracht om lijden te ondergaan zoals op 12.
Het Meest PURE van deze kracht zien we op de Dwaas en zijn verschijningsvorm van het onbevangen Kind op 19. Welke ook 1 is. En ons daar weer terugbrengt, als een Rad(10) welke ook weer 1 is.

Kether, de Kroon vinden we terug op Zwaarden Aas. Staven Aas toont ons een kasteel, wat we kunnen zien als het huis van de Troon. De Vijver van Kelken Aas is de Hofvijver en de Tuin ommuurd door een schone haag en boog welke schitterend geel licht verspreid, mogen we best wel zien als de hoftuin, van deze Kroon.

Tarot is zo rijk, dat er talloze aanvullingen mogelijk zijn op bovenstaande. Iedere gedachte is er 1 en net zo belangrijk als welke gedachte dan ook. Wij allen zijn immers 1. Verenig elkander in een brainstorm op de 1 en de Aas. De Magier, Rad en de Zon horen hier vanzelfsprekend ook bij.

Is er een numeroloog in da House welke zijn specialiteit op de Azen kan loslaten?
Die aanvulling heb ik open gelaten…
Kom op en laat ons samen op deze manier trachten de kleine arcana te doorwandelen, als dwazen welke hun ideeën mogen delen met andere dwazen. Het www maakt het ons mogelijk.


Liefde en Licht jullie kant uit.
Luus
« Laatst bewerkt op: november 26, 2010, 21:27:56 pm door Ricca »