seksueel misbruik

Gestart door luna, januari 29, 2006, 02:11:37 AM

luna

Is dromen over 'als kind seksueel misbruikt te zijn' een verwijzing naar effectief seksueel misbruik of heeft dit een totaal andere betekenis?

rosie989

Lieve Meduus,

Dromen over seksueel misbruik kan een letterlijke betekenis hebben maar het kan ook een symbolische betekenis hebben.

Vaak ligt het er ook aan hoe de droom in zijn geheel verloopt. Als het symbolisch geïnterpreteert zou moeten worden dan zou ik zeggen dat seksueel misbruik op macht wijst, op een extreme ervaring, het zou ook met het innerlijk kind te maken kunnen hebben dat zich helemaal terug trekt, omdat hij geen kans ziet zich soms te tonen...overmacht.

Liefs Rosie

luna

Er is een kans dat het letterlijk te nemen kan zijn omdat er écht misbruik is geweest.
Toch kan het ook niet letterlijk zijn want de agressor is een totaal onbekend persoon.  
In de droom wordt het verhaal vertelt door een derde persoon aan het slachtoffer omdat het werd gezien door die derde persoon.
Terwijl het slachtoffer raar opkijkt en zich niet bewust is geweest van het gebeuren.

Zou het hier om een verwerkingproces kunnen gaan?

rosie989

Haai Meduus,

Een totaal onbekend persoon zou kunnen wijzen naar allerlei aspecten van het slachtoffer zelf, niet alleen naar personen. Ligt er ook deels aan of deze persoon een mannelijke persoonlijkheid heeft of vrouwelijke , en dat is ook zo met het slachtoffer. Geslachten kunnen hierbij bepalend zijn.

De derde persoon heeft het gezien, en die verteld het aan het slachtoffer , het slachtoffer is zich er niet van bewust. (kind)

Dit lijkt mij echt te wijzen op een symbolische droom. Iets (een aspect van het slachtoffer) of een persoon, (ligt geheel aan het derde persoon, wie deze is en welke eigenschappen hij heeft om te achterhalen waarmee hij wilt overtuigen.) Probeert het slachtoffer ergens ervan te overtuigen. Lijkt dus op een bepaalde overmacht. Een kind heeft geen macht en weet niet wat hem overkomt dus is het zo dat het slachtoffer zich er niet van bewust is. Daarom wordt het beeld weergegeven als kind, omdat het zich niet bewust is wat er hem of haar gebeurd.

Het zou eens heel goed kunnen dat het bewustzijn van het slachtoffer, zich ergens bewust van wil maken, van misbruik. En dat haalt het slachtoffer uit zijn onderbewustzijn. Soort waarschuwing. Van de onderbewuste kant naar bewustzijn.

Maar ook is het mogelijk dat dit het slachtoffer ingegeven wordt, door een gids, dat is immers ook een derde persoon.

Ook is het mogelijk dat de droom een waarschuwende droom is die het slachtoffer verteld dat er misbruik van haar wordt gemaakt door een derde persoon.

En dan is het aan het slachtoffer om te bepalen wat het beste van toepassing is op haar/zijn droom.

Liefs Rosie

Ricca

Lieve Medusa,

Een verwerkingsdroom zou er heel anders uitzien, dan zou je het misbruik op een of andere (eventueel symbolische) manier zelf erváren... met alle bijbehorende gevoelens. Een bewustwording van dat van vroeger is het ook niet, want je bént je al bewust van wat er vroeger gebeurd is.

Dus gaat de droom over het heden. Misschien voel je je in een bepaalde situatie het slachtoffer... of is er inbreuk op je grenzen gemaakt... Maar, zoals Rosie al zei, kan de totaal onbekende agressor ook een aspect van jezélf zijn en dan probeert de 'verteller' jou misschien te vertellen dat je jezelf op een of andere manier geweld aandoet...

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

luna

De agressor was een leraar van het mannelijk geslacht, maar verder een totaal onbekend persoon.

rosie989

Haai Meduus,

De agressor is een mannelijk persoon een leraar die jou iets wilt laten inzien, hij wil je wat leren, jou ervan bewust maken. Hij wil je ervan bewust maken dat je zoals Ricca zei jezelf geweld aan doet, of je laat je overtuigen door iemand die de overmacht heeft..

Je gids misschien...
Overgens wel heel mooi om te lezen hoe dromen je kunnen waarschuwen.

Liefs Rosie