Auteur Topic: Bekers 8  (gelezen 66485 keer)

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Bekers 8
« Gepost op: februari 28, 2005, 13:31:05 pm »
Op de Bekers 8 kaart zien we iemand die een oude gevoels situatie achter zich heeft gelaten omdat hij er niet langer heil in zag. Teleurgesteld en gedesillusioneerd heeft hij afscheid genomen en het toneel verlaten.
Het heeft hem veel energie gekost,zowel hetgeen hij achter heeft gelaten als de beslissing om verder te gaan...Het besluit om óp te stappen is echter wel goed geweest...hij gaat,welliswaar langs het randje,wel in opwaartse richting...

De op elkaar gestapelde bekers staan voor een muurtje geplaatst ,en bevinden zich zo buiten het tafereel op de rest van de kaart...
(Alsof je naar buiten kijkt door het gevoelsvenster van waar de man is weggegaan...de Maan als een spiegeltje)
Dit betekent m.i.dat er ook sprake kan zijn van het niet willen/kunnen inzien van het eigen aandeel dat men heeft gehad in de situatie die men de rug toe keert.

Liefs
Palomino
« Laatst bewerkt op: februari 28, 2005, 13:34:54 pm door Palomino »
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

janice

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1370
Re:Bekers 8
« Reactie #1 Gepost op: februari 28, 2005, 14:13:22 pm »
Intuitie is verstand dat haast heeft

Opti-Mystique

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 845
 • Hoe je je voelt bepaalt wat je creëert!
  • Healthy by Nature | Praktijk voor Natuurlijke Gezondheid
Re:Bekers 8
« Reactie #2 Gepost op: februari 28, 2005, 14:37:35 pm »
Als je kijkt naar hoe de bekers opgestapeld zijn, is het duidelijk dat er 1 beker ontbreekt uit de rij. Het eerste wat je je daarbij kunt afvragen is "wat mist er nog in je leven?"

Op deze kaart volgt Bekers IX, die traditioneel staat voor de wenskaart. De man op Bekers VIII gaat dus op zoek naar hetgeen dat er op dat moment nog mist in zijn leven en welke aanvulling op het bestaande pakket hem uiteindelijk naar de vervulling bij Bekers X zal brengen. Duidelijk is overigens, dat de man nog een lange, moeilijk weg heeft te gaan. Het landschap is ruw en woest.

Hoewel tijd met Tarot over het algemeen eigenlijk niet precies te voorspellen is, wijst de aanwezigheid van water op een kaart vaak op een wachtperiode. Over het algemeen geldt: hoe meer water, hoe langer men geduld zal moeten hebben. Net als bij Zwaarden II zou men hier ook het water der emotie kunnen zien en zouden de bergen of rotsen op emotionele blokkades of nog te ontdekken inzichten kunnen wijzen.

Liefs van Dolf
« Laatst bewerkt op: februari 28, 2005, 18:26:57 pm door Opti-Mystique »

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Re:Bekers 8
« Reactie #3 Gepost op: februari 28, 2005, 16:12:55 pm »
Als je kijkt naar hoe de bekers opgestapeld zijn, is het duidelijk dat er 1 beker ontbreekt uit de rij. Het eerste wat je je daarbij kunt afvragen is "wat mist er nog in je leven?"...En aangezien de plek van de ontbrekende beker,de breker  ;D ingevuld wordt door de weglopende man mag je er van uitgaan ,dat hij een missing link ervaarde of dat er bij hem iets ontbrak...en dat zal vinden bij de negen.

Liefs
Palomino
« Laatst bewerkt op: februari 28, 2005, 18:34:08 pm door Palomino »
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Opti-Mystique

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 845
 • Hoe je je voelt bepaalt wat je creëert!
  • Healthy by Nature | Praktijk voor Natuurlijke Gezondheid
Re:Bekers 8
« Reactie #4 Gepost op: februari 28, 2005, 18:05:53 pm »
...ingevuld wordt door de weglopende man...

Eejj... dat valt me nu pas op!! En met name door zijn voeten (het gevoel), in het rood (de wilskracht) gestoken...
Deze man onderneemt dus bewust actie, om iets aan zijn gemis te willen gaan doen en de oorzaak van dit gevoel weg te nemen. Hij weet hier echter nog niet wát hij precies zoekt, maar dit wordt hem mettertijd wel duidelijk (gemaakt).

Liefs van Dolf

maroesj

 • Gast
Re:Bekers 8
« Reactie #5 Gepost op: maart 04, 2005, 15:02:55 pm »
 Of:
wat (de man) mist is wijsheid. De 8 volle bekers stellen het bewustzijn en de zintuigen voor. Het feit dat ze rechop staan betekent dat dit alles onder contrôle is.  Er is een verlangen naar verdere kennis (de rode mantel en de rode schoenen). Vandaar dat de man alles achter zich laat en naar de donkere berg van het onbekende loopt. Het doordringen in de mysterieën,verborgen in de berg zal de gewenste wijsheid en vervulling brengen. Onder leiding van zon en maan volgt hij zijn innerlijke drang naar iets hogers.

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Bekers 8
« Reactie #6 Gepost op: mei 16, 2005, 17:55:17 pm »
De man op Bekers 8 laat de bekers op de voorgrond achter zich. De kaart is voor mij een voorbeeld van intuïtie (maan én element water) in de praktijk: het vermogen om aan te voelen wanneer iets is afgelopen, intuïtief te weten dat het tijd is om verder te gaan.

Hoewel Bekers 8 een podiumkaart is (wat jij een muurtje noemde, Palo, is het podium), staat de man niet op het podium, maar bevindt hij zich in het landschap ächter het podium - in de praktijk van het leven. Op het podium staan alleen de acht bekers. Deze hebben dus een speciale betekenis. De bekers vertegenwoordigen weliswaar een goede of gelukkige situatie (alle bekers staan rechtop, er is geen verlies zoals op Bekers 5), maar toch lijkt er door hun opstelling iets te ontbreken. Ze zijn zodanig gestapeld dat er een gat valt tussen twee bekers van de bovenste rij. En juist op die plek begint de man zijn reis... Een zeker gemis doet hem vertrekken.Toch vertrekte hij m.i. niet uit diepe teleurstelling. Hij handelt vooral vanuit een positief verlangen naar iets waardevollers. Het is een vrijwillig vertrek.

In sommige tarotdecks zijn op Bekers 8 alle bekers omgevallen. Die kaarten vertellen een heel ander verhaal...

Op het eerste gezicht lijkt het op de RW-kaart nacht te zijn, maar in feite is er een  zonsverduistering aan de gang. Deze geeft de kaart een vreemd licht en een vreemde sfeer. Het rood van de kleding van de man is bijvoorbeeld veel helderder dan het bij nacht zou zijn. De maan schuift voor de zon langs. De maan (intuïtie, innerlijke activiteit) heeft tijdelijk de plaats ingenomen van de op de buitenwereld gerichte activiteiten van de zon. Een zonsverduistering is altijd indrukwekkend. Het begint op klaarlichte  dag te schemeren, alle vogels vertrekken naar hun slaapplaatsen en door de plotselinge afkoeling gaat het waaien. Er zit verandering in de lucht. De hele natuur doet mee...

Op de New Visionkaart wordt in de verte boven de stad vuurwerk afgestoken. Dit suggereert Nieuwjaar, een nieuwe levensperiode, een nieuw begin.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/B8_NV.jpg
Op deze kaart is het dus (midder)nacht - en de mooie symboliek van de zonsverduistering is helaas komen te vervallen. Daarom is het niet een andere kijk op de Rider-Waitekaart, maar een nieuwe kaart. Het wordt iedere nacht nacht. Het wordt ieder jaar Nieuwjaar. Maar een zonsverduistering is een zeldzame gebeurtenis... En een zeer krachtig (gewijd) moment.

De man klimt naar een hogergelegen gebied, symbolisch voor een meer zinvolle situatie. De reis heeft hem al over het rimpelloze water (het stille water, de diepe gronden van het onbewuste) gevoerd. Nu begint hij aan de beklimming van een berg - misschien wel de berg van de Kluizenaar (en net als de Kluizenaar steunt hij op een gele staf). Een berg in de verte vertegenwoordigt altijd een bepaald doel. Op geen enkele andere kaart zijn zulke massieve bergen van zo dichtbij te zien. Zijn doel tekent zich duidelijk af. En het is een eenzame reis...

Citaat: Het hart is een eenzame jager die jaagt op een eenzame heuvel (Fiona MacLeod)

De helderrode kleur van mantel en schoenen is een kleur van grote vastberadenheid. Het is de kleur van het 1e chakra, dat o.a. te maken heeft met het vasthouden en loslaten (van gevoelens, relaties enz.). Het rood lijkt ook duidelijk te maken dat zijn vertrek een kwestie is van zelfbehoud.

Citaat: Er bestaat maar één reis. Ga bij jezelf naar binnen. (Rainer Maria Rilke)

Bekers 8 hoeft niet letterlijk op een vertrek te wijzen, meer in het algemeen kun je ook zeggen dat de kaart betrekking heeft op het opgeven of loslaten van idealen, waarden, situaties of relaties die op zich niet verkeerd hoeven zijn, maar die hun betekenis voor jou hebben verloren, hun doel hebben gediend, of waaraan je een grotere betekenis had toegekend dan achteraf gerechtvaardigd bleek. Iets achter je laten, afstand nemen van iets, je losmaken van iets, iets laten rusten, boven iets uitstijgen, iets ontgroeien, eventueel iets moois opgeven ten behoeve van een hoger ideaal.
Of:
afdalen in jezelf ondanks de volle bekers in de buitenwereld. Het vergroten van zelfkennis door het loslaten van activiteiten in de uiterlijke wereld. Om tot wijsheid te komen is het soms nodig de gewone dingen van het leven (tijdelijk) achter je te laten en met je ziel op safari te gaan, de stad van je gerieflijkheden te verlaten en de wildernis van jezelf in te gaan. Je zult iets schitterends ontdekken. Een safari met je ziel is een stille, eenzame tocht. Daar is de wereld en hier zit jij - dat is het enige dat vaststaat. Je praat, maar wie luistert? Je luistert, maar wie is er aan het woord?

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: januari 24, 2006, 18:41:23 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Bekers 8
« Reactie #7 Gepost op: juli 07, 2005, 16:32:19 pm »
En natuurlijk kan de rechtopstaande kaart, bijvoorbeeld op een omgevingspositie, ook aangeven dat een ander bij jóú weggaat.

Bekers 8 omgekeerd

 • Gewoonlijk is de intuïtie ook in de omgekeerde kaart werkzaam. Maar nu wordt aangevoeld dat de tijd om te vertrekken nog niet is gekomen. Misschien zijn er problemen, maar intuïtief weet je dat de situatie nog zinvol is, dat alle geschenken nog niet zijn uitgedeeld...

Er zijn ook andere, zelfs tegengestelde duidingen mogelijk:

 • Soms houdt de omkering de ontkenning in van de essentie van de kaart, m.a.w. weigeren een bepaalde situatie op te geven, zelfs als je innerlijk heel goed weet dat je alles al uit de situatie hebt gehaald, dat het eigenlijk voorbij is. Maar dan tóch blijven. Deze beschrijving past bij veel relaties.
 • Hoewel er wel behoefte is aan vooruitgang of verandering, te lang aarzelen waardoor je het magische moment (de zonsverduistering) voorbij laat gaan en er geen verandering komt.
 • Vasthouden aan oude structuren of patronen (de gestapelde bekers vormen in dit geval een innerlijk patroon).
 • Het positieve loslaten van de rechtopstaande kaart verandert in loslaten uit angst of andere ego-motieven. Een situatie opgeven omdat je niet de moed hebt om door te gaan en er alles uit te halen. Weglopen zodra er moeilijkheden ontstaan of op het moment dat de vrijblijvendheid in gevaar komt. Onwil om verworvenheden op het spel te zetten.  
 • Verlatingsangst of bindingsangst.
 • De omgekeerde kaart kan ook een kreet om hulp betekenen. Een gevoel van doelloosheid, wanhoop of in de knoei zitten. En een uitweg zoeken...
« Laatst bewerkt op: augustus 12, 2010, 17:30:59 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Marjolein

 • Gast
Re:Bekers 8
« Reactie #8 Gepost op: mei 07, 2010, 15:48:37 pm »
Ik heb deze kaart als dagkaart getrokken. Hoewel het een kleine arcana-kaart is voelt het veel meer als een kaart uit de grote Arcana. De kaart heeft m.i. een heel diepe, mystieke betekenis. Het is een afronding van een periode en een heel intense verandering.
Hoe kijken jullie hier tegenaan?
Het verschil kleine/grote Arcanakaarten vind ik in dit geval zeer interessant.


star in the night air

 • Gast
Re:Bekers 8
« Reactie #9 Gepost op: mei 07, 2010, 17:36:06 pm »
Ik neem de bekers 8 wel altijd erg serieus, als iets groots. Als je het bekers 8 gevoel hebt ga je echt je eigen weg in, je zoektocht. Zeker omdat de maan er zo duidelijk in staat, zie ik daar een grote connectie mee. Het geeft naar mijn gevoel aan wanneer je een start maakt met de maanperiode, en specifiek waar dat vandaan komt. Vaak omdat iets 'ouds' je geen voldoende voldoening meer brengt. Dus voor mij wijst deze laart ook naar de Grote Arcana.

Vicky

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 953
 • Volg je hart....
Re: Bekers 8
« Reactie #10 Gepost op: augustus 06, 2012, 09:36:49 am »
Hallo allemaal,

Vandaag zag ik ineens twee stapelingen in de kaart, een stapeling van vijf bekers en een stapeling van drie bekers, waarmee ineens 'de lege plek' wegvalt. Het getal vijf staat voor beweging en drie voor groei. Bekers vijf staat voor verdriet met als advies niet te kijken naar wat je niet hebt en te genieten van wat je wel hebt. Bekers drie staat voor vreugde en plezier, voor feestvieren. Kan hierdoor bekers acht nog een andere betekenis krijgen?

Vicky

Marit

 • Volledig lid
 • ***
 • Berichten: 190
Re: Bekers 8
« Reactie #11 Gepost op: september 11, 2013, 10:34:09 am »
Vicky, ik zou dan denken dat je op zoek gaat naar iets nieuws om vreugde in je leven te hebben, die 3 staan rechts = toekomst, en de 5 even laat voor wat het is : hij laat het achter zich. Maar in feite zijn ze toch alle 8 achter hem? Hmm

Kan de rode mantel ook niet staan voor pijn bij het afscheid ipv wilskracht? Dat de rode botjes wilskracht zijn, ok. Kan ik ergens een overzicht vinden van wat de kleuren betekenen?

Gabriëlla

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1180
Re: Bekers 8
« Reactie #12 Gepost op: november 08, 2015, 03:24:41 am »
Dit is echt heel bizar! Vandaag las ik een stukje van Kelken 8 wat was kwijtgeraakt maar sinds vandaag ook weer op deze site staat. En...vandaag trok ik Kelken 8 ook als dagkaart!! Dit na een droom waarin ik, voor ik het wist door de achterdeur van die collega (van Een Mysterieuze band en Oorzaak en Gevolg) ging. Ik dacht dat ik bij iemand anders naar binnen ging (wie dat dan zou moeten zijn werd mij niet duidelijk) maar ik ging dus bij hém naar binnen. Hij was er overigens niet op dat moment!

Voor mij een boodschap om mijn grenzen in de gate te houden maar toch ook desalniettemin nieuwe grenzen leren kennen.

GABRIELLA

Carla

 • Administrator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1711
 • Wat je aandacht geeft groeit
  • CatharinaWeb
Re: Bekers 8
« Reactie #13 Gepost op: november 08, 2015, 12:35:57 pm »
Het stukje stond er nog steeds hoor, ik gooi niet zomaar wat weg  ;D
Maar vandaag heb je het dus teruggevonden!

Gabriëlla

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1180
Re: Bekers 8
« Reactie #14 Gepost op: november 08, 2015, 13:16:22 pm »
Yes uitgerekend, inmiddels gisteren! :D :D