CatharinaWeb Forum

Forum Index => Tarot- Arcana => Topic gestart door: janice op december 10, 2004, 21:29:15 pm

Titel: Pentakels 4
Bericht door: janice op december 10, 2004, 21:29:15 pm
(https://images.weserv.nl/?url=www.catharinaweb.nl/tarot/tarot/p04.jpg)


--Palo wrote--
 
Op de RWS kaart is een man te zien die in een krampachtige houding zit en zich vastklampt aan alles wat hij belangrijk acht in het leven. Hij kan zich niet bewegen, want als hij van houding verandert, zich anders opstelt dan schuiven de schijven onder zijn voeten vandaan... en daar baseert hij zijn bestaan op. Hij kan geen stap verzetten. Ook zou de schijf die op zijn kroon balanceert aan diggelen vallen. Hij omarmt ook letterlijk een schijf, zijn bezit... hij kan niets anders aanpakken, aangrijpen, bevatten tenzij hij loslaat, afstand doet van wat nu zijn deel is. De schijf waar hij zich zo krampachtig aan vastklampt belemmert ook de toegang tot zijn hart waardoor hij zichzelf in de waan houdt dat uiterlijk vertoon en materiele rijkdom waardevoller zijn dan innerlijke rijkdom en vertrouwen.
Zijn bekrompen, beperkte houding, zijn vasthoudendheid, staan zijn beweging in de weg en blokkeren zo ook de weg naar verandering en groei. Zo is er weinig verbinding met de stroom van het leven, waarvan hij zich helemaal lijkt te isoleren. In plaats daarvan is er stagnatie en starheid.
Hij doet mij ook denken aan een man in zijn nieuwe auto, zijn statussymbool waar hij zijn imago aan ontleend maar waar hij eigenlijk in gevangen zit. Gevangen in uiterlijk vertoon.
Het zou ook een gierigaard kunnen zijn, een hebberig iemand, een vrek.
Maar de kaart zou ook kunnen betekenen dat je vasthoudt aan je plannen, je niet van je stuk laat brengen, voet bij stuk houdt... omdat je overtuigd bent van jezelf en je niet laat beinvloeden door kritiek van buitenaf...  
Palomino
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: palomino op december 10, 2004, 21:54:19 pm
...Bezitterig,controlfreak...als hij zo in z'n auto zit (kijk hoe hij zijn 'stuur' vast houdt) doet hij niet veel meer dan steeds in het zelfde kringetje ronddraaien...hij tolt rond zijn eigen as.
Liefs Palomino
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Pinky op december 10, 2004, 23:26:15 pm
Hallo allemaal,

Een man zit op een sokkel voor een Middeleeuwse stad. Onder zijn voeten, op zijn kroon, en in zijn armen bevindt zich een schijf. Hij zit op zijn energie. Hij houdt zijn Liefde en zijn geld vast. Hij ziet eruit alsof hij er nog steeds over nadenkt of hij nu iets zal geven of dat hij het toch liever behoudt. En zo laat hij de ene na de andere gelegenheid voorbijgaan om zijn hart te openen en zich met anderen te verenigen.
Liefde die we niet met anderen delen, wordt "zuur". De energiestroom naar buiten is geblokkeerd. Hij is liever eenzaam en gierig, dan zijn economische zekerheid te zien verdwijnen. Hij lijdt aan verstopping.

Wat ik hier zelf zie is iemand die zijn wensbeeld wel duidelijk heeft maar nog niet bereid is die actie te ondernemen die nodig is om van "geloven" naar "zien" te gaan.
Pink
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Ricca op december 11, 2004, 15:46:51 pm
De vrek zit alleen, op een bankje van steen...

Pentakels vertegenwoordigen het element Aarde en het getal 4 is het getal van de Aarde. Dus Pentakels 4 heeft deze betekenis dubbel, is dubbel aards gericht. Het getal 4 staat voor stabiliteit, zekerheid, begrenzing, beschutting en veiligheid, hetgeen zich in Pentakels 4 vooral vertaalt in onbeweeglijkheid, vasthouden aan wat je hebt, en het afwijzen van alles wat met verandering te maken heeft; stagnatie en stilstand.

De figuur op de kaart klampt zich vast aan aardse zekerheden (de pentakel in zijn armen), steunt op zijn bezittingen (de pentakels onder zijn voeten) en heeft zekerheid tot zijn hoofddoel verheven (de pentakel op zijn hoofd). Maar veel warmte of geluk levert hem dit niet op. Hij heeft een zwarte, gerafelde mantel kouwelijk om zich heen getrokken. Op zijn hoofd staat een kroon, maar erg bijzonder is deze niet; doet eigenlijk grotesk aan. Er zijn nogal wat overeenkomsten met de Keizer (getal 4, rode kleding, kroon op het hoofd, zittend op steen), maar hij heeft niet de allure van de Keizer. Is eerder een karikatuur van de Keizer... Ondanks zijn vermeende rijkdommen maakt hij een armoedige indruk. Podiumbetekenis: geld en materiële zekerheid maakt niet gelukkig.

In wezen staat de kaart voor hebzucht, gierigheid, zelfzuchtigheid en innerlijke starheid. Het onvermogen om los te laten, te vertrouwen. De onwil om te delen. Angst voor veranderingen. Angst om dingen kwijt te raken. Angst om verlaten te worden. Hang naar veiligheid. Voorraden oppotten, reserves achter de hand houden. Enz. Dit berust allemaal op een streven naar zekerheid. Het opwerpen van een beschermende laag tegen allerlei eventuele problemen. Je indekken. De figuur op de kaart heeft zich ook letterlijk ingedekt. De pentakels bedekken de chakra's van kruin, hart en voetzolen. Door zijn vasthoudende, starre en verkrampte houding staat  hij niet in verbinding met de energie van de aarde en van de kosmos en is zijn hartchakra is geblokkeerd.

Een zelfzuchtig iemand is zeer op zichzelf gericht en zal eerst proberen zijn eigen verlangens te bevredigen, zonder zich om anderen te bekommeren die altijd op de tweede plaats komen. Hij zal ook proberen anderen te overheersen. Niet omwille van de macht, maar uit behoefte aan zekerheid die eigenlijk gebaseerd is op angst. Een dergelijke instelling kan bijvoorbeeld leiden tot het vastklampen aan en relatie, terwijl die relatie in feite niet goed is of terwijl er al lang andere wegen en mogelijkheden beschikbaar zijn. Verbeten op de oude voet proberen door te gaan, omdat de nieuwe mogelijkheden onzeker lijken en het veiliger is in de vertrouwde ellende te volharden...

Hoewel Pentakels 4 gewoonlijk als een probleemkaart wordt gezien, zijn er toch situaties waarin hij een positieve betekenis heeft. Als er chaos is in je leven, kan het belangrijk zijn om je energie vast te houden. Soms is zelfzucht werkelijk nodig  - uit zelfbescherming.

Liefs,
Ricca
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Ricca op december 11, 2004, 15:48:06 pm
Pentakels 4 omgekeerd

Wanneer de kaart omgekeerd verschijnt, zijn verschillende betekenissen mogelijk:
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Ricca op december 12, 2004, 12:53:01 pm
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/P4_NV.jpg

Op de New-Visionkaart zit de man in de opening van de heg die zijn bezit omsluit. Hij bewaakt en verspert de toegang tot zijn aardse bezittingen en ook tot zichzelf en zijn innerlijke wereld. Veel uitzicht heeft hij niet, want vlak voor zijn neus verrijst een heuvel met veel groen (aardesymbool). Hij staart zich blind op het aardse. De heuvel is een obstakel in zijn gezichtsveld. Toch ligt er in de berg grond - en in al het aardse - wel een aanwijzing voor het hogere verborgen: de heuvel wijst met een punt omhoog. Maar of hij die aanwijzing opmerkt...
Op deze kaart valt ook weer op hoe ineengedoken hij zit. Hij durft zijn nek niet uit te steken.

Liefs,
Ricca
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: luna op december 12, 2004, 22:49:05 pm
Ricca,

ik kan enkel 3 pentakels bespeuren op die kaart.  Wat zou daar de bedoeling van zijn?
Dat hij ineen gedoken zit is waarschijnlijk ook te wijten aan het gewicht van die ene pentakel.
De aardse bezittingen belemmeren de mens om zich te verplaatsen, om zich te kunnen bewegen.

Meduusje
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Opti-Mystique op december 12, 2004, 23:21:12 pm
Ik denk, Meduus, dat de New Vision er vanuit gaat dat de standaard Rider-Waite aangezichtssymboliek reeds volledig bekend is aan degene die ermee werken... en dat de nadruk in dit deck ligt op de nieuwe symboliek. Dus dat het 4e onzichtbare pentakel verder geen extra betekenis heeft.

Liefs van Dolf
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: luna op december 12, 2004, 23:25:17 pm
Zijn er dan nog kaarten waar het aantal elementen niet van kloppen Opti?
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Vladimir op december 12, 2004, 23:30:34 pm
Ik denk, Meduus, dat de New Vision er vanuit gaat dat de standaard Rider-Waite aangezichtssymboliek reeds volledig bekend is aan degene die ermee werken... en dat de nadruk in dit deck ligt op de nieuwe symboliek. Dus dat het 4e onzichtbare pentakel verder geen extra betekenis heeft.

Liefs van Dolf

Optie, als New Vision daar vanuit zou gaan, dan dient dat óf vermeld te worden in de bron óf verworpen te worden als onvolledig. Wetenschap is deels gebaseerd op bronvermelding.

Ik kán me voorstellen, dat ze hier hebben willen uitbeelden dat de drager van P4 niet gezien wil worden. Dat de achterkant getoond wordt. Dan nóg dienen er 4 pentakels aanwezig te zijn. Anders is pentakels 3 2x aanwezig. En leg dát maar eens uit aan iemand die dit dek (toevalligerwijs) koopt en onder de knie wil krijgen.

Oftewel: ik zie dit meer als een blunder van de tekenaar (-es) als een bewuste keuze. (bewust als in bewustzijn)
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Opti-Mystique op december 12, 2004, 23:37:26 pm
Ha Meduus,

Moest me er ff in verdiepen:

Bij Koning van Pentacles; hier is het pentakel alleen te zien op de gravure in zijn troon... en hetzelfde geldt voor de Koning van Bekers. Bij deze is de kleur waartoe ze behoren niet expliciet benadrukt, in plaats van het aantal.

Liefs van Dolf

Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Pinky op december 12, 2004, 23:37:58 pm
Hoi PHi,

Als je er van uit gaat dat in de Tarot of the new Vision de figuren van de achterzijde worden belicht dan kan die 4e pentakel met geen mogelijkheid worden getoond omdat deze door de drager stevig in zijn armen wordt geklemd.

Maar Pentakels zijn aarde symbolen en dat is een berg ook. De berg (niet zichtbaar op de RW kaart) als symbool voor het 4e Pentakel in the New Vision? En inderdaad, het lijkt mij ook geen deck voor absolute beginners.

Liefs, Pink
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: luna op december 12, 2004, 23:42:19 pm
ok Pink, maar hoe zit het dan met de andere kaarten?
Heb je daar ook elementen die er in feite moeten op staan maar niet zichtbaar zijn?
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Opti-Mystique op december 12, 2004, 23:42:35 pm
Wetenschap is deels gebaseerd op bronvermelding.

Zie kaartnummer... bovenin in het midden. Daar is je bronvermelding...

Ik kán me voorstellen, dat ze hier hebben willen uitbeelden dat de drager van P4 niet gezien wil worden.

Hmmhmm... en de rest van het deck ook niet zeker?? ;) Maar goed de vraag was daarentegen ook aan Ricca gesteld... Wellicht dat zij weet hoe het écht zit??

Greetzzz... van Dolf
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Pinky op december 12, 2004, 23:44:59 pm
ok Pink, maar hoe zit het dan met de andere kaarten?
Heb je daar ook elementen die er in feite moeten op staan maar niet zichtbaar zijn?

Ga ik naar kijken want ik heb de andere kaarten niet op mijn netvlies staan. Kom ik op terug als ik uitgeslapen ben ;D

Welterusten, Pink
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Opti-Mystique op december 12, 2004, 23:46:26 pm
Ik heb ze net allemaal bekeken. Alleen nog de 2 genoemde Koningen. Welterusten ook...

Liefs van Dolf
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: luna op december 12, 2004, 23:50:42 pm
Heb ze ook bekeken (andere 12).  Heb niks gevonden dat mijn vraag zou kunnen beantwoorden  :-\
Welterusten
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: janice op december 13, 2004, 12:13:12 pm
De Tarot of the new Vision is toch meer voor fun of voor de sier? Er zit niet echt een verhaal achter geloof ik, de achterzijde van een kaart word alleen getoont, met wat fantasie. Ik gebruik liever gewone kaarten met alle zichbare symbolen erop.
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Opti-Mystique op december 13, 2004, 13:03:36 pm
Hee Janice,

Het New Vision-deck is niet alleen voor de fun en voor de sier. Het is in de eerste plaats opzienbarend qua originaliteit, maar daarnaast is het vooral een vernieuwende aanvulling op het klassieke RW-deck.

Bij ervaren kaartleggers met het klassieke deck zal de symboliek er zo ingeprent zitten, dat deze niet langer benadrukt hoeven worden bij de NV, dat in plaats daarvan meer en nieuwe informatie geeft. De nieuwe symboliek vervangt de oude dus niet, maar vult het aan.

Het is daarom aan te raden niet met dit deck te beginnen en het in de eerste plaats te gebruiken als aanvulling op RW klassiek. De zéér ervaren leggen met diverse decks zullen enkel naam, kleur en/of kaartnummer nodig hebben voor een interpretatie en voor hen kan het dan ook een vernieuwing zijn van elk willekeurig deck...

Liefs van Dolf
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Ricca op december 13, 2004, 13:30:58 pm
De Tarot of the New Vision is gebaseerd op de Rider-Waitekaarten. Dat is gewoon aan de kaarten te zien en staat ook duidelijk in het begeleidende, zeer summiere, boekje. Het deck wordt gepresenteerd als een aanvulling op en uitbreiding van het RW-deck en zo gebruik ik het ook. Het veronderstelt kennis van de RW-kaarten.

Natuurlijk zijn er door het omgedraaide perspectief details van de RW-kaart verloren gegaan, maar er is ook veel bijgekomen. Er is zo veel mogelijk geprobeerd het verloren gaan van details te voorkomen (o.a. door bij de hofkaarten op de achterzijde van de troon een afbeelding van de voorzijde te geven), maar soms, zoals bij Pentakels 4, was dat niet mogelijk. P4 is trouwens de enige kaart van de Kleine Arcana waarop het aantal elementen (schijnbaar) niet meer klopt.

Het is een leuke bijkomstigheid dat het NV-deck is geschilderd door twee tweelingbroers (Raul en Gianluca Cestaro). Een mens en zijn tweeling, een munt en zijn keerzijde, het RW-deck en het NV-deck... :D

Liefs,
Ricca
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: janice op december 13, 2004, 13:32:21 pm
Hoiiii dolf, dat wist ik niet, weer wat geleerd, ik vind het persoonlijk wel een onhandige deck, je gaat automatisch naar meer betekenissen achter een kaart zoeken die het normaal niet heeft door al die extra illustraties op de kaarten om de achtekrkant wat meer leven te geven, lijkt wel :)
Tis wel leuk gedaan, heb alle kaarten gezien maar ik heb liever gewone RW kaarten.
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Opti-Mystique op december 13, 2004, 13:55:04 pm
... je gaat automatisch naar meer betekenissen achter een kaart zoeken die het normaal niet heeft...

De kaarten hebben uiteraard altijd een basisbetekenis, die in verschillende decks hetzelfde blijft, maar nemen in leggingen vele betekenissen aan. Dus in die zin komen er in de NV toch ook betekenissen bij, maar ligt de nadruk dan meer op de diepgang in plaats van de breedte van de kaartbetekenis. Om er ff wat marketing bij te halen; op de diepte van het assortiment en niet op de breedte ;D

Liefs van Dolf
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Opti-Mystique op december 13, 2004, 14:01:59 pm
... het is een leuke bijkomstigheid dat het NV-deck is geschilderd door twee tweelingbroers (Raul en Gianluca Cestaro)...

Hi Ricca,

Even een vraag aan jou: al decennia, eigenlijk eeuwen, lang wordt er gesproken over de betekenis van Tarot-kaarten. Begin vorige eeuw werd het beroemde deck door Edward Waite en Pamela Cole Smith ontworpen, op basis van hun kennis van de Tarot. Aan hen kan daarover nu niets meer gevraagd worden...

Is het dan zo dat deze broers Cestaro dus over dezelfde ultieme kennis als Edward en Pamela beschikken, waardoor ze een eigen, diepgaande variant van de Tarot hebben kunnen ontwerpen... Met andere woorden: kunnen zij de mensheid van vandaag het feitelijke antwoord geven op de werkelijke betekenis van Tarotkaarten? Of is deze nooit meer te bewijzen? Of is er geen vaststaande betekenis, maar communiceren de kaarten middels de symboliek op een unieke wijze, met de individuele kaartleggers?

Vroeg ik me zo af...

Liefs van Dolf
Titel: Re:Pentakels 4
Bericht door: Ricca op januari 02, 2005, 13:50:59 pm
Hallo Dolf,

Volgens mij kan élk tarotdeck, niet alleen de New-Visiontarot, iets toevoegen aan de betekenis van de RW-kaarten. Beoordeel zelf of je het waardevolle toevoegingen vindt. De werkelijke betekenis van de kaarten ligt in degene die ermee werkt...
Ik weet niet of de makers van beide tarots (RW en NV) over ultieme kennis beschikten. Noch of alles wat ik in de kaarten zie er doelbewust door hen ingelegd is. Veel waarschijnlijk wel. Maar alles...? En alles wat ik nog in de kaarten gá zien...? Soms lijkt het alsof de kaarten een beetje leven, groeien... Ik sta er niet zo bij stil. Ben gewoon blij met de kaarten en in mij groeit de bewondering voor de kaarten nog altijd. :)

Liefs,
Ricca