Onze kruidentuin in volle bloei!

Gestart door Eveningstar, april 02, 2012, 18:20:47 PM

Eveningstar

Sint-Janskruid, Hertshooi, Heksenkruid (Hypericum Perforatum L.)



Deze plant is makkelijk te kweken. Hoe herken je de plant? De stengel is enigszins roodachtig. De bladeren zijn tegenoverstaand en zittend, aan de onderzijde enigszins blauwig van kleur. Ze bevatten doorschijnende oliekliertjes die, als de blaadjes tegen het licht worden gehouden, op gaatjes lijken. De bloemen hebben vijf kelkbladeren en vijf ongelijke kroonbladeren, die ook bezaaid zijn met oliekliertjes. Bij fijnwrijven van de bloemen tussen de vingers komt een rode kleurstof te voorschijn. En dat is leuk om weten... .

De plant kent zijn hoofdbloei in de periode van de zomerzonnewende, maar wordt tot in september bloeiend aangetroffen.

Het kruid wordt geoogst bij het begin van de bloei, en vers of gedroogd verwerkt.
Ook de bloemen (voor de bereiding van Sint-Jansolie) worden geplukt als ze zich net geopend hebben.

Let wel op!!! Sint-Janskruid bevat een fototoxische stof, de rode kleurstof of hypericine, hetgeen betekent, dat er onder invloed van licht, meestal zonlicht, een reactie optreedt, die de huid ernstig kan aantasten, gaande van huidirritatie tot brandwonden !  Vooral de UV-A stralen zijn hier de oorzaak van. Het is dus  zeer belangrijk Sint-Janskruid bv. niet te snoeien in volle zon, tenzij je je handen en armen degelijk beschermt.

Bloemen - orale inname
Bij orale inname werkt Sint-Janskruid als een anti-depressivum (denk aan depressiviteit --> depressie, menopauze (neerslachtigheid), Winterblues, melancholie,... ), kalmerend (denk aan onrust, zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, spanning, overspanning, stress,...), angstverminderend, ... .

Werkt ook goed wanneer je Zona (Herpes Zoster), koortsblaren (= vorm van Herpes) hebt, tegen bedwateren, sigaretten-, medicatie- en  medicatieontwenning, grippale infecties, reumatische aandoeningen, gebrek aan libido bij de vrouw, krampen, moelijke spijsvertering, ... .

Uitwendige toepassing
De Sint-Jansolie werkt wondhelend, infectieremmend, pijnstillend, ontstekingswerend (denk aan blauwe plekken, littekenpijn, zonnebrand, steenpuisten, ... .

Sint-Janskruid wordt eveneens verwerkt in cosmetica, in de keuken, ... .

Vermits er een gebrek aan studie is, naar de werking van het kruid bij zwangere en zogende vrouwen, is het aan te raden het kruid in die situatie NIET te gebruiken.
Let ook op wanneer je medicijnen neemt voor het hart, HIV of bloedverdunners!

Hypericum is een dankbare plant, die zelfs je boeket in je vaas fantastisch mooi maakt. Het heeft een lang vaasleven. Één van mijn favorieten :) .

Opnieuw genieten dus :) .

Liefs,
Eveningstar

                                           

Eveningstar

#46
Driekleurig Viooltje (Viola Tricolor L.)



Het zal je maar overkomen een bord vol bloemen te eten krijgen...

Net zoals de wereld voor ons doordraait,.... draait de wereld voor onze koks evenzeer door...
Steeds ontdekken ze nieuwe technieken, passen deze toe, om hun klanten voortdurend maar te Kunnen verrassen. Maar net zoals vele mensen zich naar de natuur begeven en keren, zo begeven of keren vele van onze hedendaagse koks zich ook opnieuw naar de natuur... .
Rond het Brusselse bv. bevinden er zich tientallen restaurants, die meer en meer kruiden en ja ook eetbare bloemen verwerken in hun gerechten.

Zo ook het Driekleurig Viooltje, dat ondertussen al één van de meest gekende eetbare bloem is, die je in een gerecht of op je bord in een restaurant kan vinden.

Heeft het buiten he zicht en het feit, dat het eetbaar is, dan ook een meerwaarde voor ons, om het op te eten?
Ja, toch wel!

Bloemen - orale inname
Het werkt urinedrijvend, urinezuurdrijvend, bloedzuiverend, ontgiftend, verwijdert toxines, werkt anti-oxiderend op de huid, ontstekingswerend, pijnstillend en helpt nierstenen te voorkomen (denk aan zuigelingeneczeem, luiereczeem, melkkorstjes, acné, herpes, steenpuisten, zweertjes, jeukende huidaandoeningen, psoriasis, bedplassen, reumatische aandoeningen, prostaatontsteking, jicht,kliergezwellen, constipatie,...).

Uitwendige toepassing
Dan werkt het ontstekingswerend, samentrekkend, verzachtend, wondhelend,... (denk aan eczeem, acné, meeëters, herpes, psoriasis,...)

Opgelet: kinderen laat je best geen verse bloemen eten, maar eerder gedroogde bloemen tot zich nemen of tinctuur ervan gebruiken.

Het driekleurig Viooltje wordt eveneens in de cosmetica gebruikt en is reinigend voor je gezichtshuid. Gedaan dus met komkommers rondlopen ;).

Geniet van de natuur.

Liefs,
Eveningstar


Eveningstar

Gulden Sleutelbloem (Primula Veris L.)



Mijn grootmoeder noemde het Sleutelbloemeke altijd een Eierbloemeke :) .

Primula is afgeleid van het Latijnse "primus", wat staat voor "de eerste". De Sleutelbloem behoort tot de eerste bloeiende lentebloemen.

De naam Sleutelbloem (Hemelsbloem)... die zou verwijzen naar ... inderdaad Sint-Pieter, die zijn sleutels van de hemel zou laten vallen hebben op een plaats, waar dan achteraf het Sleutelbloemetje zou gegroeid zijn :) .

De Gulden Sleutelbloem is een vaste plant, waarvan vooral de wortel, maar ook het bloemetje gebruikt wordt. Het blad is niet giftig, kan in een salade verwerkt worden, maar heeft de minste geneeskrachtige invulling.

Orale inname
Bevordert het ophoesten van slijm, maar werkt ook slijmoplossend. Dus te gebruiken bij bronchitis en sinusitis.
Het werkt ook ontstekingswerend, kalmerend, krampstillend (= de bloem) Dus ok, wanneer je nerveus bent, rusteloos bent, maar prikkelbaar en opgewonden. Eveneensok voor hoofdpijn en zelfs migraine.

Het werkt eveneens vochtafdrijvend, zweetdrijvend en wormafdrijvend (denk ook aan artritis, artrose en jicht.)

Uitwendige toepassing
Dan is het te gebruiken bij reumatische pijn, kneuzingen, bloeduitstortingen, zelfs zonnebrand, puistjes en insektenbeten, want het werkt ontstekingswerend, pijnstillend en helpt bloedingen op te lossen.

Opgelet:
Wanneer je zwanger bent, maak je best geen gebruik van dit alles, want dat zou de baarmoeder stimuleren.
Ook wanneer je bloedverdunners neemt, ... best laten.
Een hoge dosis kan leiden tot braken.

Ik heb vorige zondag de eerste keer dit jaar een Gulden Sleutelbloemeke gegeten :) . Ze staan al in bloei!

Liefs,
Eveningstar

Sweetie

Hoi Evening
Ja dit bloempje staat ook in mijn tuin, hoe moet je deze gebruiken ? moet je de bladeren of bloempjes aftrekken en in heet water laten ??
mijn ventje heeft nogal last van sinusitis
Dank je wel Eveningstar :)

Eveningstar

Hallo Suzy,

de bloemen kan je in een salade verwerken of gewoon mengen met wat room en opeten. Dit is eveneens mogelijk te gebruiken in pannekoeken of cakes.

De bladeren kunnen vers of gekookt gegeten worden.

Van de wortel kan je een tinctuur (dosering: max. 1,5g per dag) maken, waarvan je max. 3 X 30 druppels per dag kan van innemen.
Of
een afkooksel van de wortel (1 koffielepel geplette wortel in 2 tassen water; 10 minuten laten koken en hiervan 1/4 theelepel per glas koud water, aan de kook brengen en 5' laten trekken.) opdrinken.

De Primula Veris L. is dus goed, om slijmen op te lossen in het geval van sinusitis.

Suzy, niet gebruiken, wanneer je man gevoelig is aan zijn maag hé. Goed opletten hoe ie erop reageert en navragen bij de dokter kan zeker geen kwaad; is zelfs aan te raden.

Liefs,
Eveningstar

Eveningstar

#50
Tincturen maken

Tincturen kunnen worden gebruikt, om wortels of bladeren te bereiden. Maar het zijn vrij sterk geconcentreerde kruidenaftreksels.
Ze bevatten naast water ook alcohol, om de ingrediënten uit de kruiden te halen, die anders niet vrij zouden komen.
Bekende tincturen voor professioneel gebruik zijn onder andere de tincturen van Dr. Vogel.

Bewaring en dosering.
Als u een kruid lang wilt gebruiken, is een tinctuur de beste bereidingsmethode.
Tincturen zijn ongeveer 2 jaar houdbaar.
Een tinctuur is veel sterker, dan een thee of een afkooksel en wordt daarom ook in milliliters (ml)
of theelepels (tl) ingenomen.
In het algemeen geldt: 20 druppels = 1 ml en 5 ml = 1 theelepel.
De gemiddelde dosering zal variëren van 3 maal daags 1 ml tot 5 ml, afhankelijk van het kruid.
Controleer daarom altijd de individuele kruidendoseringen.

Men overgiet hier doorgaans 1 deel gedroogd kruid met 2 à 10 (1 op 5) delen van een mengsel van water en zuivere alcohol.
Een farmacopee raadplegen hiervoor is het veiligste en aan te raden.

Liefs,
Eveningstar

Carla

Hallo Eveningstar,

Wat leuk dat je al die kennis zo overzichtelijk met ons wilt delen!

Sweetie

Je bent een schat Eveningstar
Heel hartelijk bedankt  :-*
liefs Suzy

Eveningstar

@Suzy
Heel veel succes hé!

En heel graag gedaan!

Liefs,
Eveningstar

Eveningstar

@Carla
Graag gedaan :) .

Liefs,
Eveningstar

Eveningstar

Roomse Kervel (Myrrhis Odorata)





Zaden van de Roomse Kervel

Dit is een heel makkelijk houdbare wintervaste plant, die nu stilaan in bloei komt, als die al niet in bloei staat bij sommigen... . Nog wat vroeg, denk ik :).
De plant kan wel tot 1 meter hoog groeien en zet zich zelf voort door de zaden.

Orale inname
De Roomse Kervel is rijk aan vitamine C.
Het werkt vocht- en urineafdrijvend, daardoor heeft het een gunstige werking op blaasklachten. Het werkt eveneens bloedzuiverend, verminderd steken in de zij,; is een anti-worm-middel; wekt de eetlust op, bevorderd zweten en wanneer je het georgelend gebruikt, is het ook goed tegen de keelpijn.

Uitwendige toepassing
Versnelt genezing bij wonden en huiduitslag

Omdat het steeds en in ruime mate beschikbaar is, wordt het blad gebruikt in kruidenboters, in soepen en in salades. De stevige uitgegroeide wortels worden rauw geraspt of als kookgroente geserveerd en de zaden, die een overwegende anijssmaak hebben, worden als snoepgoed gegeten of zelfs verwerkt in gebak. In kruidige likeuren en in boenwas vond je vroeger zo wie zo Roomse Kervel.
Ook de jonge stengels worden gegeten. De kervel ruikt wat naar anijs. 

Opgelet! De zaden oogsten, wanneer ze de groene kleur beginnen te verliezen.
De Dolle Kervel lijkt sterk op de Roomse Kervel. let goed op, want de Dolle Kervel (draagt niet voor niets deze naam!) is giftig!

Liefs,
Eveningstar


Eveningstar

#56
Gevlekt Longkruid (Pulmonaria Officinalis L. )



De naam van de plant is afgeleid van de Latijnse naam "pulmones", wat longen betekent. De bladeren lijken ook wel op longen en de vlekjes op het blad doet je waarschijnlijk denken aan een aangetaste long... . Daarom werd deze plant ook ingezet voor ...  longziekten.
Officinalis wijst op "uit de werkplaats van de apotheker" en geeft dus aan, dat de plant al van vroeger erkend is als een medicinale plant.

Het plantje op zich houdt van een koele plaats, dus geen zon; wel schaduw.

Orale inname
Het Gevlekte Longkruid werkt slijmoplossend, bevordert dus het ophoesten van slijmen. Het werkt ook zoals een hoestsiroop = hoeststillend, vochtafdrijvend en zweetafdrijvend. (Denk hierbij aan een bronchitis, hoest, darmontsteking.)

Uitwendige toepassing
Spoelen van de keel, wanneer je een strottenhoofdontsteking hebt, lukt prima. Je hebt er ook baat bij, wanneer je bloedende aambeien hebt, kloven of winterhanden en - tenen.

Het is het blad, dat gebruikt wordt voor alle opgesomde aandoeningen.

Veel succes!

Liefs,
Eveningstar

Carla

Leuk dat je weer wat hebt gepost Eveningstar (zelfs 2), mooi plantje ook dat longkruid!

Liefs van Carla

Eveningstar

Dank je wel, Carla!

Ben sinds vorige week bezig me voor te bereiden voor de Roparun. Vandaar dat het even stilletjes is geweest in de Kruidentuin. Volgende week donderdag reis ik af naar Nederland, naar mijn team, dan vertekken we naar Hamburg en lopen dan naar de Coolsingel. En dat alles voor het goede doel! Pinkstermaandagavond ben ik opnieuw thuis.  ;)

Ik ga ervoor nog 2 kruiden te plaatsen voor dat ik vertrek... en nadien dan opnieuw op regelmatige tijdstippen  :) .

Liefs,
Eveningstar

Carla

Jeutje... ik ken maar één Coolsingel, en die ligt in R'dam, hoeveel km is dat joh? En die 'run' is dat dan wandelend of (echt) rennend?  :-\

Succes Eveningstar!