Auteur Topic: MATIGING  (gelezen 43106 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
MATIGING
« Gepost op: december 14, 2004, 16:55:08 pm »


Op Matiging schenkt een engel water van de ene beker in de andere. De bekers worden niet recht onder elkaar gehouden en het water legt een vreemde, eigenlijk 'onmogelijke' weg af. In andere tarots wordt dit soms nog extremer afgebeeld en stroomt het water bijna horizontaal door de lucht (Lovers Tarot) of zelfs eerst omhoog en dan met een boog naar de andere beker (Art Nouveau tarot). In tarotboeken heb ik nooit een bevredigende verklaring voor dit verschijnsel gevonden. Wie wel?

http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/MT_LV.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/MT_AN.jpg

Dit is de betekenis die ik er voor mijzelf aan gegeven heb: Het water stroomt alsof het niet aan de zwaartekracht onderhevig is. De zwaartekracht is de kracht die ons op de aarde houdt, die ervoor zorgt we niet van de aarde afvallen en de ruimte invliegen. Maar het woord zwaarte betekent ook: ernst, gewichtigheid, belangrijkheid. Misschien zijn de mensen zo zwaar en gewichtig geworden omdat ze afhankelijk zijn van de wet van de zwaartekracht. Dogmatische religies hebben de levensweg ook altijd afgeschilderd als zwaarwichtig en ernstig. Engelen zijn niet gebonden aan de zwaartekracht. Zij zijn wezens van licht en luchtigheid. Zij kennen het belang van lichtvoetigheid, bezieling, speelsheid, plezier. Hoewel in veel tarotboeken volkomen voorbijgegaan wordt aan het feit dat op de kaart een engel staat afgebeeld, is het natuurlijk geen toeval dat het een engel is. Volgens mij spoort de engel ons aan het leven van een lichtere kant te bekijken. Niet alles zo serieus te nemen.

'Zwaarwichtige' eigenschappen als verantwoordelijkheidsgevoel, discipline, plichtsgevoel enz. zijn mooi als je ze als een zegening voelt, niet als je ze voelt als een opdracht van je geweten. Vergeving, eerlijkheid, mededogen, toewijding enz. zijn prachtig maar niet vanuit een plichtsgevoel. De engel wijst ons op het belang van blijdschap, plezier, humor, vrijheid, loslaten, overvloed, spontaniteit, verwondering, liefde, lachen, openheid enz. De engel spoort ons aan de ernst te matigen. De zwaarte los te laten.

Dogmatische religies horen bij de Hiërofant(5), evenals alle andere doctrines, alle vormen van leergezag die op dogma's/leerstellingen gebaseerd zijn, dus bijvoorbeeld ook de wetenschap. Matiging (14) is een aansporing de Hiërofant in jezelf (5 = 1+4) niet zo serieus te nemen.

Matiging (14) volgt in de Grote Arcana op de Dood (13): na de 'dood' van het ego volgt het einde van de dodelijke ernst. En dit is beste houding om de hiernavolgende kaart, de Duivel(15) te benaderen.

Liefs,
Ricca

« Laatst bewerkt op: juli 15, 2010, 17:15:20 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:MATIGING
« Reactie #1 Gepost op: december 19, 2004, 08:12:24 am »
Naast het bovenstaande - dat alleen betrekking heeft op de vreemde weg van het water - heeft Matiging voor mij ook nog steeds de meer gebruikelijke betekenissen. Het water wordt van de ene beker in de andere gegoten. Of heen en weer gegoten. Zoals zo vaak in de tarot is het niet een kwestie van of/of, maar gewoon en/en. Overgieten én heen en weer gieten:

 • Het water stroomt voortdurend van de ene beker in de andere, waarbij de bovenste beker nooit leeg raakt en de onderste beker nooit overstroomt. Dit proces is vergelijkbaar met het continue overstromen van de beker op Bekers Aas. De engel houdt de uitstromende beker in de linkerhand, de intuïtieve hand die verbonden is met het innerlijk zelf. De ontvangende beker wordt in de rechterhand gehouden, de scheppende hand, die verbonden is met de werkelijkheid van alledag. Het voortdurend stromen van het water van de ene beker in de andere symboliseert een voortdurende voeding van het bewustzijn met innerlijke wijsheid en een voortdurende uitstroming van die innerlijke wijsheid naar de uiterlijke wereld van ervaringen, ontmoetingen en gebeurtenissen. En omdat het een engel is die het water overgiet, wijst het stromen ook op de voortdurende bezieling van de menselijke persoonlijkheid met goddelijke liefde, licht en kracht. Dit laatste is letterlijk een ge-schenk: een ander woord voor gieten is schenken.
 • Tegelijkertijd wordt het water in de bekers ook heen en weer gegoten, waarbij de inhoud van beide bekers dus wordt vermengd. De Engelse naam van de kaart, Temperance, is afgeleid van het Latijnse temperare, dat 'mengen' of  'op de juiste wijze combineren' betekent. De engel demonstreert hiermee het vermogen om de verschillende kanten van jezelf en van het leven met elkaar in harmonie te brengen.

  De hele afbeelding spreekt op allerlei manieren van het combineren van twee verschillende dingen. De engel, een onstoffelijk wezen, staat in een stoffelijk landschap. De engel staat met één voet op het land en met één voet in het water (waarbij het land het bewuste en het water het onbewuste is). Ook het embleem op het kleed van de engel, een omhoog wijzende driehoek in een vierkant, verbindt de geest (de driehoek) met het stoffelijke (het vierkant), de ziel met het lichaam, de hemel met de aarde. Dit teken wijst er tevens op dat de energie van de goddelijke wereld voor ons mensen werkzaam is binnen het vierkant van het gewone aardse bestaan: we hoeven geen krachttoeren of mirakels te verrichten om ons met het onsterfelijke universum verbonden te voelen, we hoeven slechts onszelf te zijn.

  De engel lijkt op de Griekse godin Iris, de godin van de regenboog. Mede daarom zijn er irissen afgebeeld. Iris daalde af naar de onderwereld en vulde haar gouden beker met water uit de rivier de Styx, de grens van de stoffelijke en de onstoffelijke wereld. Vaak wordt bij Matiging ook een regenboog afgebeeld. Bijvoorbeeld in Catharina's eigen tarot:

  http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/MT_CT.jpg

  Zowel irissen als regenboog kondigen de zon aan nadat deze een periode afwezig is geweest. De regenboog komt voort uit water, maar manifesteert zich als een lichtende baan aan de hemel en symboliseert het innerlijk zelf dat is getransformeerd in een schitterende belofte van nieuw leven. Aan de oever van het water begint een pad dat rechtstreeks naar de zon in de verte loopt. Het pad wijst op de terugkeer naar de zon (activiteit). Na een periode van terugtrekking, inkeer, verdieping en groei (de voorafgaande kaarten zijn de Gehangene en de Dood), kan het geleerde in praktijk worden gebracht. De zon is ook een aankondiging van kaart 19  De Zon, de kroon op het werk (in de zon is een kroon zichtbaar).

  In een legging wijst Matiging altijd op een of andere manier op evenwicht en harmonie - of de behoefte daaraan. Betracht matiging, zorg voor evenwicht, verval niet in uitersten. Veel mensen denken dat matiging neerkomt op zelfbeheersing, maar Matiging vermijdt uitersten om de doodeenvoudige reden dat de noodzaak om in uitersten te vervallen ontbreekt. Een ongematigde persoon moet altijd iets doen, maar vaak vereist een situatie juist een houding van afwachten. Heel vaak komt dit neer op niets doen. Geduld hebben en niets overhaasten. Alleen iets ondernemen vanuit een diepe innerlijke behoefte. Alles heeft zijn tijd nodig en voor alles bestaat een juiste tijd.
  Matiging staat ook voor gezondheid en - indien van toepassing - voor genezing (het getal 14 is het getal van hulp in nood). En voor de engelenkwaliteiten van liefde, blijdschap, openheid, verwondering, niet te zwaar aan de dingen tillen enz. enz.

  Liefs,
  Ricca
« Laatst bewerkt op: januari 24, 2006, 09:35:02 am door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:MATIGING
« Reactie #2 Gepost op: december 19, 2004, 08:14:43 am »
Memories:

Ik herinner me dat Palo ging experimenteren met glazen water om het water net zo over te gieten als de engel... ;D en uiteindelijk tot de conclusie kwam dat je een engel moet zijn om het zonder morsen te doen...

Ik herinner me ook het mooie verhaal van Medusa over de baxter: door een vloeistof tussen twee elektroden, maken de elektroden contact en gaat een stroom lopen die een lampje doet branden. Door het water tussen de twee bekers, maken de bekers contact en gaat het hoofd van de engel stralen. :D
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:MATIGING
« Reactie #3 Gepost op: december 22, 2004, 11:37:22 am »
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/MT_NV.jpg

Op de New-Visionkaart is aan de overzijde van het water een merkwaardige installatie te zien. De destilleerketel en de toren/oven zijn symbolen uit de alchemie. In de gouden destilleerketel werden tegengestelde elementen (zwavel en kwik) vermengd tot metalen (bijvoorbeeld lood). Goud is de kleur van de zon die heerst over het principe van destillatie. De stenen oven (met daarin de Steen der Wijzen) is de athanor, de oven waarin de metalen tot goud werden getransformeerd (gesublimeerd). Een symbolisch/spiritueel proces...

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

palomino

 • Gast
Re:MATIGING
« Reactie #4 Gepost op: december 22, 2004, 23:06:57 pm »
Zoals Ricca al opmerkte staan er irissen aan de rand van het meertje,eigenlijk zijn het gele lissen ,die tot de familie van de iris behoren.
Deze bloemen hebben een zuiverende werking en groeien langs waterkanten die  onder water steil aflopen...
Door het pad te bewandelen daal je af naar de diepte van je geest en komt daar in aanraking met je onbewuste;er wordt van je gevraagd om je in jezelf te verdiepen...boven water gaat het pad verder en kom je op het land ,wat je bewuste vertegenwoordigt.Door het hele pad te volgen kunnen tegenstellingen worden verenigd en wacht aan het einde tussen de bergen een stralende zon ...een zon met een kroon,een 'gezonde' kroon die het licht als beloning en heling schenkt als je een een harmonisch geheel hebt geschapen,een innerlijk evenwicht hebt bereikt...de juiste oplossing.

liefs Palomino
« Laatst bewerkt op: december 22, 2004, 23:20:30 pm door palomino »

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:MATIGING
« Reactie #5 Gepost op: augustus 19, 2005, 20:47:10 pm »
Matiging omgekeerd
 • Ongematigdheid - alles waar 'te' voor staat - overdaad & overmaat - in uitersten vervallen - van het ene uiterste in het uiterste terechtkomen.
 • Onrust, rusteloosheid, haast.
 • Onvoorzichtigheid, wildheid, roekeloosheid.
 • Onevenwichtigheid, disharmonie of innerlijke verdeeldheid omdat je je innerlijke leiding niet vertrouwt. Je zou evenwichtiger zijn en meer harmonie ervaren als je ervan overtuigd was dat er een allesomvattende eenheid der dingen bestaat waar je zelf deel van uitmaakt. Alles is ingebed in een groter spectrum. Probeer vanuit deze gedachte te leven en verbanden te leggen.
 • Ernst, gewichtigheid, zwaarwichtigheid, onbuigzaamheid. Je neemt het leven te ernstig en vergeet dat het bovenal plezierig moet zijn.  
 • Je leven is te fragmentarisch geworden, te verbrokkeld: de rechterhand weet niet wat de linkerhand doet, het hoofd bewandelt andere wegen dan het hart. Het is tijd om oude angsten en gewoonten te laten varen en allerlei innerlijke en uiterlijke eilanden met elkaar te verbinden, je bezigheden meer op je innerlijk af te stemmen. Schep meer samenhang. Laat de regenboog een overbrugging zijn.
 • Iets behoeft genezing.
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:MATIGING
« Reactie #6 Gepost op: augustus 19, 2005, 23:52:17 pm »
Quote Palo (over de gele lissen): Deze bloemen hebben een zuiverende werking en groeien langs waterkanten die onder water steil aflopen...

Des te opvallender is het dat de voet van de engel niet dieper in het water wegzakt, terwijl het gewicht juist op die voet rust... De lichtvoetigheid waar ik het al over had... :D

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: augustus 20, 2005, 00:38:43 am door Ricca »
From Ricca with Love

Leeuwin

 • Gast
Re:MATIGING
« Reactie #7 Gepost op: oktober 23, 2009, 22:21:12 pm »
Hoi Ricca,

De engel die het water van de ene beker in de andere overgiet, terwijl het water een onmogelijke weg lijkt af te leggen, zie ik als symbool voor het creeéren van het juiste mengsel/de juiste verhoudingen. Zo ook de ultieme samensmelting van (schijnbaar) tegengestelde krachten. Dat proces kan zich inderdaad op een eigenaardige manier voltrekken.
Die engel staat voor mij niet symbool voor zwaartekracht. Ik beschouw deze engel als een boodschapper van een andere wereld. Ik kan dit het beste omschrijven als je tweelingziel die bijv een totaal andere religie er op na houdt dan jij, waardoor hij/zij bepaalde dingen moet overbrengen.
Populair gezegd: geliefden zijn gevangen door religieuze tralies.

Het is inderdaad moeilijk om deze kaart te omschrijven, zelf voor veel zeer ervaren tarottisten. Dit is een kaart waar je in de meest lettelijke zin feeling mee moet hebben. In deze kaart zit enorme diepgang en ik gun iedereen de diepgang en spirituele schoonheid hiervan. Daarom heb ik nu een poging gedaan om mijn gevoel over Matigheid hier op dit topic te plaatsen.

Groetjes van Leeuwin