Auteur Topic: Zwaarden Schildknaap  (gelezen 56074 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Zwaarden Schildknaap
« Gepost op: december 11, 2004, 16:23:56 pm »


« Laatst bewerkt op: maart 22, 2006, 16:03:00 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Pinky

 • Gast
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #1 Gepost op: december 11, 2004, 18:13:48 pm »
De schildknaap van zwaarden is de zorgeloze, de achterdochtige onvolwassen figuur, zijn voeten staan niet stevig op de grond. Hij begint de vele levensproblemen aan te voelen. Hij is Hamlet, maar nooit helemaal zeker of hij die wel wil zijn. Hij kan  niet kiezen tussen liefde en haat, ja en nee, actie en reactie, moed en angst . Hij is de leerling die met tegenzin leert. Het gevaar is dat hij geen keuze kan maken en klem komt te zitten, nooit volwassen wordt en altijd een lafaard zal blijven.

Als ik naar de kaart kijk dan klopt deze omschrijving ook wel met wat ik zie. De man staat niet volledig met twee voeten op de Aarde. Het zwaard is geheven maar hij kijkt er niet naar en het is niet duidelijk welke beweging hij gaat maken. Boven zijn hoofd zie ik een cirkel van vogels waarbij de vogels naar mijn mening best weleens de diverse gedachten kunnen uitbeelden. Hij komt op mij over als iemand die zich beraadt op de weg die hij gaat volgen.

Groetjes van Pink
« Laatst bewerkt op: december 11, 2004, 18:13:59 pm door Pink »

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #2 Gepost op: december 11, 2004, 19:36:11 pm »
Palomino schreef:

De hofkaarten laten vormen van gedrag zien, je opstelling in een bepaalde situatie, hoe je te werk gaat.
De page van Zwaarden denkt dat hij een reus is, kijk maar hoe hij boven de wolken uittoornt op zijn heuveltop. Hij gedraagt zich als de grote macho jongen die zijn gevoelens en zijn onzekerheid verbergt achter een gedrag van afstandelijkheid, grootdoenerij en stoerheid, maar dat is slechts uiterlijk vertoon want als je goed kijkt zie je dat hij twijfelt. Hij staat niet met beide voeten op de grond en is dus niet geaard. Nog onstabiel. Hij lijkt een beetje te aarzelen over welke kant hij op zal gaan, is nog niet zo ervaren, heeft zijn zwaard een beetje onhandig vast terwijl hij overdenkt wat zijn volgende actie zou kunnen zijn. Hoe gaat ie het aanpakken ?
Het feit dat zijn hoofd heeft afgewend van zijn zwaard, zijn element, geeft ook aan dat hij hij niet helemaal in balans is en dat voorzichtigheid is geboden.
Liefs, Palomino
« Laatst bewerkt op: maart 22, 2006, 15:55:57 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #3 Gepost op: maart 22, 2006, 16:11:11 pm »
Ik heb me nog even opnieuw met Zwaarden Schildknaap beziggehouden, omdat ik het gevoel had dat er nog iets ontbrak. Hier mijn hele verhaal van de kaart, inclusief de thans verwijderde stukjes die ik eerder in dit topic schreef.


Zwaarden hebben twee betekenissen. Ze staan voor het denken (element lucht), maar ook vaak voor problemen. Zwaarden Schildknaap is verbonden met het begin van de herfst, het seizoen van de stormen en ook het seizoen waarin de natuur in haar schulp kruipt. Behoedzaam kijkt Zwaarden Schildknaap opzij, zijn zwaard geheven in een afwerend gebaar, zijn gewicht verplaatst naar één been alsof hij terugdeinst voor iets... Zijn heldergele hemd (welwillendheid en eventueel ook mentale helderheid) is grotendeels verborgen onder een herfstkleurig en verhullend, verdoezelend bruin tuniek. De kleur bruin heeft een terughoudend karakter en kan ook wijzen op een lage zelfwaardering. Van nature voorzichtig treedt Zwaarden Schildknaap niet op de voorgrond maar geeft hij er de voorkeur aan om op de achtergrond te blijven om waar te nemen en na te denken. De kat uit de boom te kijken. Niets van wat hij doet is impulsief. Hij is nog jong, onzeker en betrekkelijk onervaren en staat niet stevig met beide benen op de grond. Daardoor is hij - ondanks zijn rode schoenen (aardingssymbool) - gemakkelijk uit zijn evenwicht te brengen. Zijn houding schommelt enigszins door zijn natuurlijke nieuwsgierigheid. Zijn opgewekte geest gaat samen met een gevoel voor zorgvuldigheid en een verlangen naar terughoudendheid. Soms is de kaart gewoon een aansporing tot voorzichtigheid, afwachten en waarnemen. Wait and see...

Zwaarden Schildknaap is de enige schildknaap die niet naar zijn element (in dit geval het zwaard) kijkt. Wanneer je het zwaard beschouwt als een symbool voor problemen, betekent dit dat hij zijn problemen niet onder ogen ziet. Hij probeert ze op een afstand te houden (een deel van het zwaard wordt zelfs geheel buiten beeld gehouden). Hij lost zijn problemen niet op, maar stelt zich er a.h.w. boven (de vogels vliegen hoog). Deze gemakkelijke benadering door onbetrokken afstandelijkheid of afzijdigheid, kan soms goed van pas komen, maar bij lastiger problemen is het een ongeschikte aanpak. Door zijn afstandelijkheid kan hij soms letterlijk anderen observeren of bespioneren. Ironie is hem daarbij niet vreemd. Het observeren kan zelfs een levenshouding zijn: het leven bezien als een zonderling spektakel waaraan hij zelf niet hoeft deel te nemen. Soms proberen mensen deze afstandelijkheid met behulp van alcohol te vinden: met de drank verdwijnen alle zorgen, drank drijft de spot met alle problemen en is de 'bondgenoot' die beschermt en suggereert dat niets werkelijk belangrijk is...

Vogels staan voor gedachten. De zwerm vogels vliegt heel hoog, dit symboliseert - zoals gezegd - afstandelijkheid: met zijn gedachten verheft Zwaarden Schildknaap zich ver boven gevoelens en andere lastige zaken. De wolken ter hoogte van zijn hoofd wijzen op onhelderheid in het denken. Aan de boom op de achtergrond is te zien dat het flink waait en ook zijn haren wapperen in de sterke tegenwind: de afstandelijkheid is maar schijn, er gaat heel wat in hem om. Als enige van de Zwaarden hofkaarten heeft de schildknaap géén blauw in zijn kleding. Blauw is de kleur van de lucht (het denken), maar ook van de waarheid. Waarheidsliefde een kenmerk is van de Zwaarden. Maar de schildknaap neemt het hiermee niet zo nauw. In de onvolprezen Inner Childkaarten wordt Zwaarden Schildknaap voorgesteld door Pinokkio, de brutale houten pop met een lange neus, die nóg langer werd als hij een leugen vertelde... Vaak houdt Zwaarden Schildknaap een aansporing in om het waarheidsgehalte van je leven te onderzoeken.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/ZwS_IC.jpg

Sommige dingen leer je het beste bij windstilte, andere in de storm. (Willa Cather)

Zwaarden Schildknaap maakt de indruk erg waakzaam te zijn, alsof hij moet voorkomen dat mensen en situaties hem te dicht naderen. Als hij ergens niet openlijk mee voor de dag durft te komen en het vermoeden heeft dat anderen daar erg in krijgen, zal hij een masker opzetten of zijn toevlucht nemen tot een afleidingsmanoeuvre, bedoeld om de ander op een dwaalspoor te brengen. Hij grijpt alle middelen aan om niet door de mand te vallen, betrapt te worden, af te gaan, of om te voorkomen dat anderen zijn ware aard of gezicht te zien krijgen. De kaart kan duidelijk maken dat je in zo'n verwrongen situatie verwikkeld bent. De onoprechtheid hoeft niet per se van jouw kant te komen, maar je bent er wel actief of passief (afhankelijk van de omringende kaarten) bij betrokken. Eerlijk duurt het langst... Iedere krampachtige poging iets te verbergen, zal de aandacht van de buitenwereld uiteindelijk op het te verbergen feit vestigen. Hoewel de kaart vaak in een betrekkelijk rustige periode valt, zal de waarheid toch vroeg of laat aan het licht komen...

Bij alle hofkaarten van de Zwaarden ligt de horizon laag, waardoor de figuren automatisch met hun hoofd ver in de lucht steken. Dit benadrukt dat het bij hen vooral om het denken gaat. Een gevolg van de lage horizon is ook dat je letterlijk nogal hoog tegen ze opkijkt. Het ligt natuurlijk vooral aan jezelf of je dit imponerend vindt. Sommige mensen zijn erg onder de indruk van denkers, anderen juist helemaal niet... zoals de makers van de Osho-Zentarot. De manier waarop in dit deck de Zwaarden Schildknaap is afgebeeld getuigt van een regelrechte afkeer van het denken. Maar elk aspect van een mens is waardevol en ik vind het om die reden - en sowieso - een vergissing om de schildknaap op zo een afstotende manier af te beelden.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/ZwS_OZ.jpg
Geef mij dan maar de kaart uit het Art Nouveau deck:
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/ZwS_AN.jpg
Of uit het Herstelde Orde deck:
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/ZwS_HO.jpg

Zwaarden Schildknaap staat dus liever niet bij problemen stil en wuift alle conflictgedachten weg. Hij probeert zichzelf te vertellen dat het allemaal niet zo belangrijk is, maar als het inderdaad onbelangrijk voor hem was, zou hij zich wel geruster en vrediger voelen. De wolken op de kaart laten echter zien dat zijn houding van er-is-geen-wolkje-aan-de-lucht slechts schijn is. Het paradoxale is dat datgene wat hij zichzelf probeert wijs te maken: "Niets kan mij van mijn stuk brengen", eigenlijk de waarheid is, maar dat wéét hij nog niet en hij gelooft dat ook niet echt... Wanneer hij zou inzien dat alles wat er gebeurt in wezen goed is, zou de overtuiging dat er überhaupt conflict mogelijk is of confrontatie nodig zou zijn, verdwijnen. Het lijkt misschien een héél moeilijke les voor een schildknaap, maar toch... schildknapen zijn leerlingen en volgens mij is dit zijn les.

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: maart 24, 2006, 13:54:20 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Bloesem

 • Gast
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #4 Gepost op: augustus 24, 2010, 14:10:36 pm »
Hallo,

Bij het bekijken/bestuderen van deze kaart viel het me op dat de schildknaap geen hoofddeksel op heeft.
Ik heb mijn hele desk doorzocht (RW) en er zijn meerdere kleine Arcana kaarten waarop de personen niets op of om hun hoofd dragen. In de Grote Arcana vond ik enkel De Ster waarom de persoon niets op/om haar hoofd heeft.
Heeft dit een speciale betekenis?
Zwaarden Schildknaap is de enige van de hofkaarten waarop dit waar te nemen is.
Heeft iemand hier een verklaring voor?
Ik ben erg benieuwd.

groetjes Bloesem

Leeuwin

 • Gast
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #5 Gepost op: augustus 24, 2010, 18:40:49 pm »
@Bloesem,

Ik heb het gevoel dat Zwaarden Schildknaap zijn kracht wil tonen.

Groetjes van Leeuwin

FlyhighDivedeep

 • Gast
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #6 Gepost op: augustus 25, 2010, 00:32:39 am »
Hallo,

Bij het bekijken/bestuderen van deze kaart viel het me op dat de schildknaap geen hoofddeksel op heeft.
Ik heb mijn hele desk doorzocht (RW) en er zijn meerdere kleine Arcana kaarten waarop de personen niets op of om hun hoofd dragen. In de Grote Arcana vond ik enkel De Ster waarom de persoon niets op/om haar hoofd heeft.
Heeft dit een speciale betekenis?
Zwaarden Schildknaap is de enige van de hofkaarten waarop dit waar te nemen is.
Heeft iemand hier een verklaring voor?
Ik ben erg benieuwd.

groetjes Bloesem

jawel,geen hoofddeksel = in mijn vieuw...puuur , geen masker
totale openheid,zowel naarzichzelf toe als naar een ander toe en dus ook naar het hogere ik en naar het diepere ik (zowel kwa gedachten en gevoel...zowel in spraak en houding en uitstraling... zowelnaar zichzelf als naar anderen...

Zowel de schildknaap..... in zijn( /haar) onbevangen en onbedwongenheid heeft dit en ook de Ster heeft dit, maar in dit geval is het met meer diepte en meer wijsheid/weten.....

Dat is de link. En dat gedeelte hebben deze kaarten allebei... Het verschil is; de schildknaap doet dit vooral uit spontaniteit en de ster heeft diepere en wijzere gronden...


Grts,

FhDd

Leeuwin

 • Gast
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #7 Gepost op: augustus 25, 2010, 12:47:43 pm »
FhDd,

WAt jij nu schrijft heb ik bijna lettelijk aan den lijve ondervonden! Thanks!

Liefs van Leeuwin

FlyhighDivedeep

 • Gast
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #8 Gepost op: augustus 26, 2010, 00:53:29 am »
Liefs & thnks terug

lucifall

 • Volledig lid
 • ***
 • Berichten: 202
Re:Zwaarden Schildknaap en de UFO
« Reactie #9 Gepost op: september 01, 2010, 01:32:10 am »
de schildknaap van zwaarden wordt belaagd door een UFO.......  Zijn deksel welke niet op het hoofd zit, is groen en heeft een andere structuur........ Voert hij een luchtgevecht of zijn het de 10 vogels van het Koninkrijk Mal***h waar het om draait? Wat duidelijk is : het is een page, een ridder in opleiding....  belaagd door de UFO: de inspiratie van bovenaf,
met 3 tentakels zelfs.....   vergroot deze schildknaap maar eens    met beeld en zoom.... Wat is dat groene  achter zijn hoofd???????

FlyhighDivedeep

 • Gast
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #10 Gepost op: september 01, 2010, 21:13:14 pm »
hmmm,

een ufo? ok, zo kan je het ook zien neem ik aan... ik zie er meer een zwart/donkergroen spookje in...

maargoed dat komt nog steeds ophetzelfde neer; ufo en een duister spook zijn allebei tekens van 'vervreemding'

de vogels en de witte wolk staan hier als positief neem ik aan... hij bekijkt de dingen van wat hij als positief beschouwt (kijkt dus naar het mooie...en luchtige) en kijkt weg van de zaken die als negatief ervaren worden...


idd een soort van luchtgevcht kan je er ook aan koppelen ja...

het zwaard houd hij ook aandezelfde zijde als het zwarte gevalletje...  dus er wordt tegen bepaalde zaken gevochten.... of anders gezegd bepaalde dingen zijn nog niet erkent/herkent....   en omdat deze dingen ook om zijn hoofd/buiten zijn hoofd zweven, gaat het om zaken van de buitenwereld... (en de binnenwereld dus onbewust ook)

zoiets,

hmm, de kaart krijgt steeds meer betekenis...

(*leest nu net ook ff de uitleg van Ricca... daar staat eigenlijk ook al zoiets...)

Grtsz,
FhDd


« Laatst bewerkt op: september 01, 2010, 21:16:12 pm door FlyhighDivedeep »

Doesje

 • Junior lid
 • **
 • Berichten: 84
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #11 Gepost op: januari 05, 2011, 23:27:24 pm »
Toevoeging:
De vogels op de kaart vliegen in de vorm van een walvis, wie kent het verhaal van Jona/ Jonas en de walvis?
Jona en de walvis
SAMENVATTING:
De profeet Jona krijgt van God de opdracht de mensen in Ninivé te waarschuwen, omdat de stad binnen veertig dagen verwoest zal worden. Jona weigert en vlucht met een schip de andere kant op; dat schip wordt door een storm overvallen. Jona wordt overboord gezet en opgeslikt door een walvis. Wanneer hij uitgespuwd wordt gaat hij toch naar Ninivé.

Jong figuur die eerst uit zelfverdediging/ bescherming te werk gaat, die alles te boven wil stijgen, paraat staat.
Omgekeerd: is in mijn ervaringen wel op impulsiviteit uitgekomen. Dingen zien die er niet zijn, door zijn geen aarde/ gronding.
Hij moet zijn zwaard onder ogen zien (zijn problemen) en niet in de buitenwereld zoeken.

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Re:Zwaarden Schildknaap
« Reactie #12 Gepost op: januari 12, 2012, 13:55:44 pm »
Zwaarden Schildknaap is verbonden met het begin van de herfst, het seizoen van de stormen en ook het seizoen waarin de natuur in haar schulp kruipt. 

Vandaag is Zwaarden Scildknaap mijn dagkaart en heb ik hem een beetje uitvergroot. Ik zie in zijn zwarte paardenstaart inderdaad allemaal herfstkleurige details... :)

Liefs,
Palomino
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Developerone

 • Volledig lid
 • ***
 • Berichten: 115
Re: Zwaarden Schildknaap
« Reactie #13 Gepost op: juni 09, 2012, 02:13:03 am »
Hallo allemaal, het viel mij op dat de vogels boven de schildknaap zijn hoofd een mooie acht lijken te vormen (erg moeilijk in de storm misschien, en ze zijn nog ver)
En ik ben idd gefascineerd door de groene tentakels nu ik ze gezien heb :)
Niets is toeval op de kaart naar mijn bescheiden mening.
Het is een vreemd kleurverschil zo vlak naast het gezicht ik zoek het een beetje in de richting van het 'tweede gezichtje' van het meisje op kelken 6 zeg maar nu. (Was mij voor Catharinaweb nog nooit opgevallen ook)
Wie weet waait er een nieuwe wind figuurlijk en kan hij een donkere wolk uit zijn hoofd laten meevoeren bijvoorbeeld.
Namaste,
Devel
« Laatst bewerkt op: juni 09, 2012, 02:15:17 am door Developerone »

Salsafret

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 601
Re: Zwaarden Schildknaap
« Reactie #14 Gepost op: juli 10, 2013, 10:19:50 am »
Ik heb eens naar de NV kaart gekeken en is het iemand opgevallen dat de Schildknaap met zijn voet op een hoofd staat? Ik heb nog geprobeert om lijnen te ontdekken waaruit zou blijken dat het bij toeval op een hoofd lijkt maar nee, daarvoor is het te precies. Het is echt een hoofd. Heeft iemand daar een betekenis voor?