Auteur Topic: Zwaarden 10  (gelezen 73423 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Zwaarden 10
« Gepost op: december 08, 2004, 08:49:39 am »


Zwaarden 10 lijkt op het eerste gezicht op een totale ondergang te wijzen, maar afgezien van het zwart van de lucht zijn de kleuren niet met dit idee in overeenstemming. Ondanks de extreme afbeelding staat de kaart niet voor iets rampzaligs. De kaart wijst eerder naar je reactie op problemen dan op de problemen zelf. Eén zwaard is al genoeg om iemand te doden. Tien zwaarden in de rug is wel wat overdreven. De afbeelding toont de subjectieve beleving van een gebeurtenis. Het zijn vooral je eigen gedachten (zwaarden) die je zo terneerdrukken. Het kán wel een nare gebeurtenis betreffen, maar het kan even goed slechts een incident zijn, dat echter een zeer gevoelige snaar in je geraakt heeft. Omdat het niet mogelijk is om jezelf tien zwaarden in de rug te steken, zal de kaart vaak betrekking hebben op het (onterechte) idee of gevoel dat je door anderen iets is 'aangedaan'. Het getal tien wijst altijd op een toestand die over een zekere tijdsperiode is opgebouwd. De evaring van Zwaarden Tien komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Waarschijnlijk is het het dieptepunt in een periode van tegenslag. De bloedrode deken die het tafereel nóg dramatischer maakt, is eigenlijk een symbool van het 1e chakra en wijst erop dat je er even moeite mee hebt je emotioneel staande te houden. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij! In de verte klaart de lucht al op, de zwarte wolken maken plaats voor zonneschijn. Het water is rimpelloos. De situatie is lang niet zo slecht als het lijkt. Vooralsnog zit je in een moeilijke periode met negatieve gedachten en/of emoties, maar het einde van die periode is in zicht.

Wordt vervolgd...

Liefs,
Ricca

« Laatst bewerkt op: juni 19, 2007, 20:33:43 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden 10
« Reactie #1 Gepost op: december 08, 2004, 08:50:58 am »
Zwaarden 10 omgekeerd
 • Voorlopige verbetering. De situatie verandert, waardoor de problemen tijdelijk afwezig kunnen zijn. Je moet in deze pauze wel iets veranderen, zodat de oude situatie niet terug zal keren.
 • Inzien dat het allemaal niet zo erg was als je dacht.
 • Een nieuw begin. Je bent in staat om datgene waar je zo'n last van had, achter je te laten.
 • Aanvaarding, berusting en afstand nemen van de dingen die niet verwezenlijkt kunnen worden, kan de vrijheid brengen om andere dingen die wél binnen je bereik liggen te verwezenlijken.
 • En tenslotte maar daarom niet minder belangrijk: neem jezelf niet zo serieus. Het is niet het einde van de wereld als er iets misgaat. Humor is een van de grootste openingen naar liefde voor jezelf. Het vermogen om te lachen, naar anderen te glimlachen en je problemen te relativeren is een bekwaamheid die je kunt ontwikkelen. Vind redenen om te lachen. Doe iets leuks voor een ander en merk dat je er zelf gelukkig van wordt.
« Laatst bewerkt op: juni 19, 2007, 19:13:31 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Vladimir

 • Gast
Re:Zwaarden 10
« Reactie #2 Gepost op: augustus 09, 2005, 12:28:44 pm »
Zwaarden 10: Ondergang


Zwaarden 10, waarvoor staat deze kaart?
Meestal wordt ze gepresenteerd als een nederlaag, een ondergang, een zware geest die geen uitweg meer ziet. Depressie, als het ware. Osho pakt het heel anders aan: Osho heeft altijd beweerd dat ons denken ons ego is. En zodoende wijst deze kaart op de grenzen van ons ego. "This is it". En niemand die daar content mee kan zijn. Niet, zolang de persoon erachter niet bevrijd is van de gedachte altijd "meer" te moeten hebben/willen/zijn.

Pas als we de bedachtzaamheid van de kameel en de trots van de leeuw hebben overwonnen, is het interessant om te kijken hoe je ego groeit. Dan mag het groeien. Nu moet het vaak groeien, om te voorkomen dat je jezelf wordt. En dat is waar 't 'm in zit bij deze kaart, volgens mij.

De zoektocht naar egoïstische stimuli.

Voor velen simpelweg, om te voorkomen dat ze wijs worden. Zonder minderwaardigheidscomplex heb je geen reden meer om te klagen. En dat kunnen de meeste ego's niet verdragen.. ;)

En zo, zonder de tekst van Osho erbij te hebben genomen, denk ik ook dat deze kaart voor een uitdaging staat. De uitdaging om te genieten van wie je bent, van wat je denkt dat je bent en van wat je hebt. De uitdaging om blij te zijn met de vorderingen die je hebt gemaakt in het leven..
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2005, 12:30:05 pm door Mephisto »

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden 10
« Reactie #3 Gepost op: juni 19, 2007, 19:28:17 pm »
 Vervolg...

Moeilijkheden of obstakels waar je mee wordt geconfronteerd, kunnen soms zo allesoverheersend lijken dat je je op zo'n moment nauwelijks kunt voorstellen dat je leven ooit anders of probleemloos is geweest of zal worden, dat deze situatie slechts tijdelijk is en morgen alleen nog maar herinnering zal zijn. De kaart spoort je aan je niet te veel door de narigheid te laten meesleuren, want de situatie rechtvaardigt dit echt niet. De zonneschijn komt er al aan...

Hoop is een ding met veren dat neerstrijkt in de ziel.
(Emily Dickinson)

Eerder noemde ik al de dramatiek van de afbeelding. Sommige mensen vinden rust en evenwicht maar saai en bloeien pas op bij intense emoties. Hun leven is dan ook in voortdurende beroering en ze verzeilen vaak van de ene crisis in de andere. Stilte op emotioneel gebied (het rimpelloze water) beangstigt hen en ze zullen dan alles doen om aandacht te trekken. Ze creëren beroering om zich heen omdat ze bang zijn dat als alles rustig zou zijn, niemand aandacht aan hen zou schenken. Ze zijn letterlijk verslaafd aan de hoge- en lagedrukgebieden van de emoties en afhankelijk van intense emoties om te voelen dat ze leven. Ze kunnen letterlijk uren kon janken of tieren - en doen dat vaak ook... De 'emotionele dronkaard' op Zwaarden 10 is zich te buiten gegaan aan huilbuien en woedeuitbarstingen tot hij er laveloos bij neerviel.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/Zw10_HR.jpg

Dit kan grote gevolgen hebben voor zijn leven, want door zijn gedrag is hij bijvoorbeeld niet echt in staat een liefdevolle partner te zijn. Emotionele donderbuien kunnen het einde betekenen van een relatie, een carrière, een droom... Ze kunnen de dagelijkse bezigheden verstoren en kapotmaken en zijn allesbehalve leuk. Emoties hebben altijd iets heftigs, iets dramatisch in zich. Ze nemen je geheel in beslag en op dat moment ben je vol van een bepaald soort energie die je wegtrekt van je innerlijke helderheid. In die zin zijn emoties als wolken voor de zon.

Het is van groot belang om je bewust te worden van je emotionele weerkaart. Iedereen heeft een eigen weerkaart en elke kaart is anders. Als je de jouwe niet herkent, moet je er eens op gaan letten. Geen enkele vorm van gedrag kan worden veranderd als ze niet eerst erkend wordt. Pas als je inziet dat je afhankelijk bent van je eigen dramatiek, kun je het theatrale gedoe opgeven...

Er is ook geduld voor nodig om gewend te raken aan kalmte. Soms is het voor mensen is moeilijker zich aan te passen aan een rustige en vreedzame dan aan een verstoorde omgeving. Misschien begin je als er stilte is alleen maar onrust te creëren omdat je dat gewend bent... Wat je eigenlijk nodig hebt is Matiging (kaart 14)...

Helaas laten emotionele dronkaards zich niet zo makkelijk gaan in pósitieve gevoelens zoals blijdschap, dankbaarheid, medeleven, mededogen, verwondering... Toch zouden ze hun evenwicht juist terugkrijgen door vreugde. Cultiveer je geluk. Verfijn je gevoel voor humor, het is de onweerstaanbaarste deugd die een mens kan bezitten. Lach, met name als je er geen zin in hebt. De fysieke activiteit van de spieren rond je mond zorgt voor een toename van de positieve enzymen in je hersenchemie. :D :D :D En... er bestaat geen enkele verslaving die buiten het bereik van de Liefde ligt. :)

Liefs,
Ricca

P.S. Ook de beschrijving van de omkering is aangevuld.
« Laatst bewerkt op: juni 19, 2007, 20:34:41 pm door Ricca »
From Ricca with Love

nathair

 • Gast
Re: Zwaarden 10
« Reactie #4 Gepost op: augustus 12, 2008, 22:53:42 pm »
Hoi,
Er zijn twee dingen die mij opvallen aan Zwaarden Tien van Rider Waite die ik nog niet heb horen noemen of verklaren.
Ten eerste lijken de zwaarden gegroepeerd te zijn; links zeven en rechts drie.
Ten tweede lijkt het zwaard dat helemaal rechts staat niet in het lichaam gestoken te zijn, maar naast het hoofd.
Heeft iemand hier ideeën over, wat deze zaken zouden kunnen betekenen?

Blessed be, Nathair

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re: Zwaarden 10
« Reactie #5 Gepost op: augustus 15, 2008, 21:32:30 pm »
Welkom, Nathair. :)

De 10 zwaarden steken volgens mij allemaal in rug en nek/achterhoofd, de kwetsbare kant van de figuur. Het zwaard tussen de schouderbladen steekt het diepst... het hart is diep gekwetst... Maar eigenlijk maakt het niet uit waar de zwaarden precies steken, want als je, zoals de figuur op de kaart, het gevoel hebt dat je iets is aangedaan, ben je sowieso ten prooi aan een illusie...

De ogenschijnlijke verdeling van de zwaarden in twee groepen (7 + 3), heeft volgens mij vooral artistieke redenen. Het zou wel een saai beeld zijn als de zwaarden in een strakke volgorde stonden. Nu zit er toch nog wat beweging in... en dat is symbolisch gezien alleen maar gunstig.   
From Ricca with Love

nathair

 • Gast
Re: Zwaarden 10
« Reactie #6 Gepost op: augustus 15, 2008, 22:10:17 pm »
Dank je, ook voor je welkom.
Je kunt kennelijk ook teveel in een kaart willen zien  :)

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Re: Zwaarden 10
« Reactie #7 Gepost op: september 12, 2008, 22:40:05 pm »
Hoi Nathair en Ricca

Het was mij inderdaad ook al opgevallen dat het 10 e zwaard boven de linkerschouder in de grond steekt en niet in het lichaam (ben het dus met Nathair eens), ik ben er nog niet achter waarom dit zo is...
Wat mij ook opvalt is de vreemde (onmogelijke) houding van de rechterhand. Er lijkt ook één vinger te ontbreken.Tenzij deze, de wijsvinger, gebroken is want die ligt dwars over de aanzet van de andere vingers en raakt het topje van de pink aan. Breken...óntbreken...
Als de wijsvinger inderdaad ontbreekt of gebroken is, zou dit kunnen wijzen op:  van de wijs zijn, de weg kwijt zijn, geen aanwijzingen hebben.
De houding laat gebreken zien...geen handige houding.
Ik heb een boekje over moedra's en dat heb ik er ook even op nageslagen maar dit is géén moedra...het zou een hele pijnlijke zijn :o

Liefs, Palo

Liefs,
Palomino
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re: Zwaarden 10
« Reactie #8 Gepost op: september 13, 2008, 17:34:32 pm »
Hi Palo,

Heb je al op de New Visionkaart gekeken? Daar kun je iets zien wat op de Rider Waitekaart niet te zien is, namelijk dat het bovenste zwaard niet voor de neus van de liggende figuur in de grond steekt.
http://static.zoom.nl/6E71EE75CB05BB621F8E304130298F93.jpg
Je zou met de NV-kaart wél kunnen denken dat het zwaard áchter zijn hoofd staat, maar van de RW-kaart weet je al dat dat niet het geval is. Dus moet het wel in zijn nek/kraag steken... De twee kaarten laten het ieder op zich aan de verbeelding over hoe het zit met dat ene zwaard, maar de combinatie van de twee kaarten geeft (onbedoeld?) toch duidelijkheid.

Ik kan me levendig voorstellen dat de makers van het NV deck hier voor een dilemma gestaan hebben. Ze hadden de liggende figuur ook lang en over gezicht en nek vallend haar kunnen geven om daarmee de plek waar het zwaard steekt te verdoezelen en de mogelijkheden van de RW-kaart open te houden. Dat hebben ze niet gedaan... Maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om dit over het hoofd te zien. :)

De in het zwart geklede figuur op de NV-kaart zou de verpersoonlijking van het slachtoffergevoel kunnen zijn.


Dan die rechterhand op de RW-kaart (de hand op de NV-kaart is de linkerhand, daar gaat het nu niet om). Het gebaar met de rechterhand is het gebaar van de Hiërofant met twee vingers omhoog en twee omlaag. Ik heb de handen even naast elkaar gezet. Wijsvinger en middelvinger van de hand op Zwaarden 10 steken omhoog, de ringvinger en pink zijn gebogen, de ringvinger méér gebogen dan de pink, en de duim (rechts) ligt tegen de wijsvinger. Ik kan het gebaar wel nadoen zonder mijn vingers te breken. ;D

Op Zwaarden 10 betekent dit gebaar dat de liggende figuur aan het bidden is. Die betekenis werd mij duidelijk toen de zoon van een geliefd forumlid na de tsunami in Thailand vermist was. Ik trok voor haar Zwaarden 10: het lijkt veel erger dan het is, het komt wel weer goed. Toen hij enige tijd later ongedeerd bleek te zijn, bekende ze: "Ik heb nog nooit zóveel gebeden". Ik denk daar nog vaak aan als ik die hand zie.

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: maart 30, 2009, 17:10:44 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Re: Zwaarden 10
« Reactie #9 Gepost op: september 13, 2008, 19:02:53 pm »
Hoi Ricca,

Ik heb de NV kaart er ook even bij gehaald en inderdaad, daar staat het tiende zwaard achter de nek van de man.Voor mij des te meer een reden om te genieten van dit deck, maar het niet serieus voor interpretatie te gebruiken.                                Op de RW kaart is voor mij toch echt heel duidelijk het lijntje van de bovenkant van de schouder van de man te zien tussen het 9e en het 10e zwaard, waaruit blijkt dat het 10e zwaard wel degelijk buiten het lichaam in de grond steekt.

Wat de rechterhand betreft: Bij nader inzien is er inderdaad geen sprake van een gebroken vinger. Maar wat de stand van de vingers betreft ben ik het niet met je eens. Volgens mij wijzen de middel-en wijsvinger omhoog, zijn de pink en de ringvinger gebogen en raakt de duim het topje van de ringvinger :P

Weer even mijn moedraboek erbij gepakt...En als de vingers van de rechterhand in de zoals de hierboven beschreven stand staan, dan is dan moedra van: DENKEN  :)

De volgende beschrijving staat erbij vermeld:

Vaak roept het woord 'denken' al stress op. Het gaat erom creatieve, scheppende en analytische denkprocessen mogelijk te maken en door te voeren. Kortom: 'stressvrij' te worden.
Stress werkt als een stoorzender in ons lichaam: er ligt een woord op onze tong maar we kunnen het niet uitspreken. Of we zien iemand voor ons, ten voeten uit, maar we kunnen niet op zijn naam komen. Er zijn twee mogelijkheden om hier evenwicht in te scheppen. ( en dan worden er nog enkele moedra's genoemd).

Ik kom hier nog op terug, er is nu visite binnen gekomen :P

Liefs,
Palo

Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re: Zwaarden 10
« Reactie #10 Gepost op: september 13, 2008, 20:42:27 pm »
Hi Palo,

Wat leuk dat je een moedra herkent. :) De duim kan inderdaad tegen de top van de ringvinger rusten. En DENKEN past natuurlijk bij de zwaarden en ook bij de Hiërofant...

Ik ben niet zo thuis in moedra's, maar heb deze moedra teruggevonden op mijn chakra-kaarten. Kga me er eens in verdiepen en kom er ook nog op terug.

Als je negen zwaarden in je lijf hebt, maakt het dan nog uit waar de tiende steekt? Zijn de tien zwaarden niet samen één grote steek in de rug?

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Re: Zwaarden 10
« Reactie #11 Gepost op: september 15, 2008, 11:16:54 am »

Als je negen zwaarden in je lijf hebt, maakt het dan nog uit waar de tiende steekt? Zijn de tien zwaarden niet samen één grote steek in de rug?Hi Ricca,

Ik ben dat wel met je eens hoor, en het maakt mij ook niet echt veel uit waar dat tiende zwaard steekt. Maar volgens mij bedoelt Waite er wél iets mee, maar wat...? Misschien staat er iets over op Eaglectic...ff kijken  ::)
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Re: Zwaarden 10
« Reactie #12 Gepost op: september 15, 2008, 14:33:50 pm »
...ook bij Eaclectic niets over het 'buitenzwaardje' gevonden  :-\.
Ik neem aan dat Waite in zijn boek er ook niets over vermeld...nou ja wie weet krijg ik (of iemmand anders natuurlijk) nog een ingeving.

Liefs,
Palo
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re: Zwaarden 10
« Reactie #13 Gepost op: september 15, 2008, 14:58:40 pm »
Nou, volgens mijn chakra-kaarten is het gebaar de moedra van muladhara (= 1e chakra), maar het verhaal bij de kaart is me toch te zweverig... ;D Ik geef maar mijn eigen invulling aan de moedra op Zwaarden 10. Eerst een plaatje:

http://static.zoom.nl/2055EEF3A39C0893746CAF2A02A8A884.jpg

De man op Zwaarden 10 ligt plat op de aarde en de doek die over hem heen ligt is rood als lava (vloeibare aarde), het rood lijkt zelfs te stromen, traag en stroperig... Rood is de kleur van het 1e chakra en eigenlijk is op de kaart alles aanwezig om de energie van zijn 1e chakra te versterken. Symbolisch gezien kan de lava in het 1e chakra stollen tot een stevig fundament en hem een stabiele basis geven zodat hij zou kunnen opstaan en zich staande houden.

Maar dan moet hij wel het gevoel loslaten dat hem iets is aangedaan... Loslaten hoort ook bij het 1e chakra. In zijn ontreddering maakt hij het gebaar met de rechterhand, als noodkreet en verzoek om hulp (gebed). Voor de afzonderlijke vingers heb ik zoveel verschillende en ook tegenstrijdige betekenissen gevonden, dat ik ook hier maar mijn eigen gevoel volg. De verbinding van de duim met de ringvinger symboliseert voor mij de verbinding tussen hemel en aarde, tussen geest en tastbare werkelijkheid. Hierin ligt ook de diepste betekenis van het 1e chakra: het op aarde, in de aardse persoonlijkheid, tot uitdrukking brengen van de hogere geest / het hogere zelf. Elke incarnatie dient de vergeestelijking van de aardepool, ofwel een nieuwe hemel op een nieuwe aarde. De moedra is dan een verzoek van de aardse persoon om hulp van het hogere zelf. En dáárom breekt het licht door aan de horizon.

De vergeestelijking van het aardse krijgt langzaam maar zeker gestalte door de vele incarnaties heen, totdat uiteindelijk de kringloop voltooid is. De man op Zwaarden 10 kan nog een lange weg te gaan hebben, hij voelt zich wel héél erg aangevallen... maar het getal 10 is het getal van voltooiing en het is ook mogelijk dat hij met de laatste loodjes bezig is (die vaak het zwaarst wegen...).

En Palo, wat het buitenzwaard betreft: kun je niet iets met de uitdrukking 'over het hoofd zien'?

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: maart 30, 2009, 17:12:08 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re: Zwaarden 10
« Reactie #14 Gepost op: september 15, 2008, 17:02:28 pm »
Ik neem aan dat Waite in zijn boek er ook niets over vermeld...

Toch wel... Waite zegt in zijn Pictorial Key bij Zwaarden 10:

Citaat
Ten of Swords

A prostrate figure, pierced by all the swords belonging to the card. Divinatory Meanings: Whatsoever is intimated by the design; also pain, affliction, tears, sadness, desolation. It is not especially a card of violent death. Reversed: Advantage, profit, success, favour, but none of these are permanent; also power and authority.

pierced by ALL the swords...

prostrate = vooroverliggend, uitgestrekt, verslagen, gebroken (van smart), ook: lichamelijk uitgeput en machteloos.

Pictorial Key to the Tarot:
http://www.sacred-texts.com/tarot/pkt/index.htm
From Ricca with Love