Auteur Topic: Bekers 10  (gelezen 50126 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Bekers 10
« Gepost op: juni 14, 2007, 21:20:12 pm »


De regenboog, brug naar het paradijs, is een archetypisch symbool van geluk en harmonie en verzoening. De regenboog van bekers op Bekers 10 staat voor hogere gevoelens en allerlei soorten van welbevinden, van diepe tevredenheid, optimisme, blijdschap en innige verrukking tot liefde, ware liefde, diep geluk en vooral dankbaarheid. De kaart toont een gezin en wijst daarom in de eerste plaats op geluk in het gezin, op duurzaam geluk in een duurzame relatie, maar kan daarnaast in een legging betrekking hebben op elke situatie die geluk schenkt, op alles wat reden geeft om echt dankbaar en blij te zijn.
Op de HO-kaart komt de regenboog iets beter uit de verf:
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/B10_HO.jpg

Geluk is gedragen dankbaarheid.

Ieder leven en iedere relatie daarin is een gelegenheid om te leren wat liefde is. Het gezin is een kweekvijver voor spirituele ontwikkeling. In het gezinsleven kun je zelfkennis en ontwikkeling onmogelijk uit de weg gaan. Daarom kreeg het instituut gezin een plaats in het wereldontwerp. Dat Bekers 10 voor voltooiing staat (getal 10) betekent niet dat zij een eindpunt voorstelt, integendeel. De kaart wijst ook op het begin van een nieuwe fase van groei (het groene zomerlandschap). De reis naar vervolmaking is begonnen. Je bestemming of levensdoel tekent zich af (het huis in het landschap), je hoeft alleen maar de stroom van het leven (het riviertje) te volgen. Liefdevolle gevoelens (bekers/water) voeren je naar je bestemming.

De regenboog brengt ook een spirituele dimensie in de kaart. Het doel van aardse liefde is liefde tot God op te wekken. Aardse liefde is een heel goede weg naar hogere werkelijkheden (de regenboog), want liefde is liefde. Liefde voor een ander mens is geen surrogaat voor liefde tot God. Het is een toevoeging.

Ik heb je lief, zo lief.
Lennaert Nijgh

De man en de vrouw zijn zich bewust van hun zegeningen en heffen hun armen in dankbaarheid. Dankbaarheid - of dat nu is voor iets wat je hebt of hebt gehád -  zet altijd de universele wet van vermeerdering in werking. Door dankzegging maak je een verbinding met de goddelijke wereld, waardoor je nog méér van het goede zult ontvangen. Dankzegging is het ware gebed.

Gebed is niet zomaar een vraag of een smeekbede om iets dat je verlangt. Het geheim van het ware gebed is de dingen te vergeten die je nodig meent te hebben en te beseffen wat je reeds hebt ontvangen. Het ware gebed is een lied van dank en liefde en een manier om je je eigen goddelijkheid of heiligheid te herinneren. Het is een danklied voor wat je zelf bent. Hierin ligt de kracht van het gebed.

Gebed vraagt niets en ontvangt alles.

Totdat er tenminste een begin is gemaakt met deze manier van bidden, kan niemand met een ander samen bidden, noch met een ander een spirituele relatie hebben, want tot op dat moment heeft elk beslist een ander doel voor ogen met het gebed of met de relatie. Maar als je je je eigen heiligheid herinnert, kun je die ook in anderen zien en is het mogelijk samen omhoog te reiken in gebed en samen te groeien in kracht en liefde.

De kinderen dansen van plezier. Zij ervaren het geluk als iets heel gewoons (zie Bekers 6), zonder erbij stil te staan. In hun onschuld zijn zij stralend verlichte afspiegelingen van God en het is gemakkelijk de onschuld in hen te zien. Maar als je bedenkt dat zij ook afspiegelingen zijn van de mensen die hen hebben voortgebracht, kun je ook de onschuld in jezelf zien en is het gebed geworden zoals het bedoel was, want je hebt de Christus in jezelf herkend. En in de ander.

Je zou de kinderen ook kunnen beschouwen als de innerlijke kinderen van de volwassenen op de kaart. Of als hun emoties.
 
De X bovenaan de kaart is niet alleen maar het getal 10, maar ook een symbool voor Christus (Christmas = X-mas). Dat het niet alleen het getal 10 is blijkt uit het feit dat er in tegenstelling tot alle andere Romeinse tienen in het RW-deck (grote en kleine Arcana), geen liggende streepjes boven en onder de X staan. Dit is een bijzondere X. Deze X symboliseert onvoorwaardelijke liefde.

De regenboog houdt ook de belofte in van geluk in de toekomst. Er is geen wolkje aan de lucht, niets kan dit geluk verstoren. Als je elkaar beschouwt als de goddelijke wezens die je bent, zal het wonderbaarlijke en heerlijke van je samenzijn nooit verdwijnen. Omdat een regenboog altijd een deel van een cirkel is, staat hij ook voor verbondenheid, voor een gevoel van eenheid, van licht en van liefde die zegt: 'Jij en ik zijn een'. Soms wordt er gesproken over verwante zielen alsof dat iets uitzonderlijks is, maar uiteindelijk is er geen menselijke ziel die niet aan de onze verwant is. Vreemden aan de andere kant van de wereld zijn in hun diepste wezen één met ons en wij met hen. Het echt voelen van die verwantschap met althans één nabije ziel is een mooi begin. :)

Wij gaan samen, jij en ik.
Zonder jou kan ik niet gaan, want jij bent deel van mij.
En ik, ik ben die andere jij.

Nu kun je slechts dankbaar zijn voor wat je waarlijk samen deelt. Nu sta je voor de regenboogpoort en je geliefde staat naast je. De velden zijn vruchtbaar, vredig en stil, want de plaats bestemd voor het moment dat jij hier zou komen, heeft lang op jou gewacht.

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: november 04, 2007, 18:37:17 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Bekers 10
« Reactie #1 Gepost op: september 25, 2007, 15:09:13 pm »
Bekers 10 omgekeerd

 • Ontevredenheid of onvrede in gezin of relatie (of in een andere situatie).
 • Het geluk niet herkennen of waarderen.
 • Het geluk verspillen door gevoelens van angst, zwakte of ontoereikendheid.
 • Een relatie stagneert omdat je het moeilijk vindt of er om andere redenen mee gestopt bent je ware gevoelens te uiten.
 • De idyllische eenheid is verstoord. On-enig-heid.
 • Disharmonie. Een zwaar beladen situatie heeft zich ongunstig ontwikkeld en agressieve gevoelens, woede of bedrog opgewekt.
 • Soms voldoet een relatie niet langer. Bijvoorbeeld doordat het groeiproces bij de een sneller verloopt dan bij de ander. Denk echter niet te snel dat je 'uit elkaar gegroeid' bent. Weet je wel zeker dat je echt gegroeid bent?
 • Alles staat of valt met de vraag of er nog liefde is. Wees voorzichtig met te zeggen: "Natuurlijk hou ik van je..." Wees er zeker van dat je weet wat je bedoelt, want soms spreekt iemand van 'liefde' als verdediging of om voor zichzelf een gebrek aan liefde te verbergen. Je kunt praten over liefde opdat je haar niet hoeft te voelen...
 • Pijn om een verbroken relatie. Pas beseffen hoeveel je om een ander geeft als die vertrokken is.
 • Indien advieskaart (podiumkaart): noodzaak van verzoening.
« Laatst bewerkt op: april 07, 2008, 14:45:37 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re: Bekers 10
« Reactie #2 Gepost op: februari 06, 2008, 16:40:51 pm »
Alle betekenissen van de omgekeerde Bekers 10 komen samen in de titel van Kathy Mattea's countrysong Standing knee deep in a river - dying of thirst. Tot aan je knieën in het water staan en omkomen van de dorst...
From Ricca with Love

Akasha

 • Gast
Re: Bekers 10
« Reactie #3 Gepost op: december 15, 2014, 14:26:35 pm »
MMMM Heb al een heleboel beschrijvingen gelezen van kaarten op dit forum en altijd even mooi! Zo diepgaand.. Dank je wel Ricca! <3