Auteur Topic: Bekers 3  (gelezen 57597 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Bekers 3
« Gepost op: mei 12, 2006, 17:29:46 pm »


Bekers Drie staat voor de volle expressie (getal 3) van het element water en de kaart schetst een beeld van blijdschap, vrolijkheid, dankbaarheid, optimisme en feestelijkheid. Het gaat hierbij vooral om het samen delen van dat geluk, het samen genieten, in harmonie en genegenheid. Blij zijn met elkaar en voor elkaar.

De drie vrouwen herinneren aan de drie Gratiën (Charites), dochters van Zeus en gezelschapsdames van Aphrodite (Venus), gewoonlijk afgebeeld als een trio van naakte of schaars geklede vrouwen (twee naar voren kijken en de middelste naar achteren, precies zoals op de RW-kaart). Zij waren als bijgodinnen de personificatie van schoonheid, bevalligheid en genegenheid. Hun namen zijn Aglaea (=glans), Euphrosyne (=vrolijkheid) en Thalia (=feestelijkheid). Ze hielden van zang, dans en dichtkunst en hen waren de lentebloemen toegewijd. Ze hoorden ook bij Apollo, die de beschermer was van de kunsten.

http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/3gratien.jpg
http://www.fotos.org/galeria/data/559/Raffaello-The-Three-Graces.jpg
Deze "laatste link" weggehaald op 7/8/11 door Carla omdat mijn virusscanner er van op tilt sloeg, hier kan maar beter niemand meer op klikken.

Of klik, als de laatste link niet werkt, op deze pagina door naar The Three Graces van Botticelli:
http://www.abm-enterprises.net/artgallery2.html

De drie vrouwen op de kaart zijn zo innig verstrengeld dat je nauwelijks kunt zien welke arm van wie is. Ze zijn heel close met elkaar en vormen een kring die in een legging vaak naar een intieme kring van familieleden, vriend(inn)en of andere dierbaren verwijst, of naar een gevoel van eenheid, eensgezindheid, saamhorigheid of solidariteit.
De kaart staat ook voor alle manieren waarop we elkaar tot steun of tot troost kunt zijn: door gewoon aanwezig te zijn, er voor elkaar te zijn in zowel goede als slechte tijden, elkaar onvoorwaardelijk te steunen. Ondanks het verband met de Charites (>charitas) is de steun waar Bekers 3 op wijst niet van charitatieve of opofferende aard, de vrouwen zijn volkomen gelijkwaardig, de kaart wijst op geen enkele manier naar beschermen, bevoogden of vertroetelen.

Natuurlijk kan de kaart ook betrekking hebben op datgene wat gevierd wordt: een vreugdevolle afloop, een goed resultaat, een overwinning, de oplossing van een probleem, zorgen die voorbij zijn, een gelukkige uitkomst, iets moois of waardevols dat is bereikt of verkregen, eventueel een genezing. Iets heeft goede vruchten afgeworpen: de vruchten die op de kaart op de grond liggen. Er hoeft niet altijd een speciale reden te zijn iets te vieren, we kunnen ook gewoon dankbaar zijn dat we gezond zijn en in staat van kleine dingen te genieten. Eén van de betekenissen van het woord gratie is dankbaarheid. Er is altijd wel een reden om dankbaar te zijn. Er is genoeg om genoegen aan te beleven. Ook dat is te zien aan de vruchten op de kaart, symbolen van overvloed (behorend bij de Keizerin, ook getal 3).

Ik kan me niet voorstellen dat het universum zou draaien om een as van lijden: de merk-waardige schoonheid van de wereld moet ergens berusten op pure vreugde. (Louise Bogan)

Door de vruchten is niet te zien of de kaart een podiumkaart is. Waarschijnlijk wel, want de vloer is geheel vlak en de drie bekers vormen samen een naar boven gerichte driehoek, symbolisch voor spirituele ontwikkeling of persoonlijke groei. Gratie betekent ook genade... Iedere dag staat ons genade ter beschikking, ons spirituele dagelijkse brood. We hebben allemaal dagen die eruit springen door geweldige momenten van blijdschap en feestelijkheid. Dagen dat we echt iets te vieren hebben. Maar het leven is geen doorlopende cyclus van gebak en champagne. Het kan zelfs behoorlijk eentonig lijken als we niet bereid zijn van het kleine te genieten, als we het ontdekken van wonderen niet tot een prioriteit maken. Om het wezenlijke van het leven te pakken te krijgen moeten we élk moment omarmen... Geef je hart de gelegenheid stil te staan bij alles wat je lief is en geef uiting aan je gevoel van blijdschap en dankbaarheid. Laat ook anderen in je vreugde delen.
 
Een mooie manier om de dag te beginnen is deze oude wens:

Gezegend zij deze dag voor mij en de mijnen.


Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: augustus 07, 2011, 14:39:13 pm door Carla (aka Catharina) »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
aanvulling
« Reactie #1 Gepost op: mei 23, 2006, 17:54:11 pm »
In *een weblog* las ik voor Bekers 3 de betekenis van  overspelkaart: het van meerdere walletjes eten. Bekers 3 kan inderdaad soms op een driehoeksverhouding wijzen. Daar had ik in mijn euforie over de Gratiën even niet aan gedacht. :)

Ik zie op Bekers 3 in de Haindl tarot drie bekers boven een rotsbodem. De bodem wijst in het geval van zo'n relatie op het risico je een buil te vallen; desondanks blijven de bekers overstromen. Als de kaart rechtop ligt kan er een 'goede' afloop zijn (vooral op te vatten als de afwezigheid van nare gevolgen - maar dat is nog geen garantie voor geluk, want geluk is méér dan de afwezigheid van problemen). Omgekeerd komt er waarschijnlijk narigheid van.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/B3_HN.jpg
From Ricca with Love

Dragonvlaai

 • Gast
Re:Bekers 3
« Reactie #2 Gepost op: mei 25, 2006, 20:34:33 pm »
Ik begrijp die insteek wel, maar ook niet helemaal. Als die kaart een overspelkaart is, kijk je alleen naar de bekers en hun betekenis en het feit dat er "drie vrouwen" op de kaart staan, zo van: er is een derde in het spel....

Puur uit interesse en ter vergelijking: wat zijn volgens jou - Ricca - kaarten die op overspel kunnen wijzen?

Het is misschien raar, maar voor iemand trok ik een keer wat is het...pentakels X. Ik had al het gevoel dat de vraagsteller degene was die een ongeziene
"toeschouwer" had, of zelf uiteindelijk toe moest zien hoe zijn geliefde een ander bleek te hebben en dat was uiteindelijk ook zo...
Maar die kaart is ook geen typische overspel kaart...Ligt ook een beetje aan wat je zelf voelt en de samenhang, toch???

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Bekers 3
« Reactie #3 Gepost op: mei 27, 2006, 00:21:21 am »
Je zou kunnen zeggen dat het woord 'driehoeksverhouding' op Bekers 3 letterlijk wordt uitgebeeld. Het is niet de basisbetekenis van de kaart, maar een betekenis die de kaart sóms kan hebben. Omdat de kaarten vooral iets over de vraagsteller zélf zeggen, zal het echter niet snel gebeuren dat een legging het overspel van de partner onthult.

Er zijn heel wat kaarten die op ontrouw en/of overspel zouden kunnen wijzen, afhankelijk van welk aspect van het overspel in de gegeven situatie van belang is. Bij de omgekeerde Bekers 2 gaat het om de verstoring van de gerichtheid op de ander. Bij de omgekeerde Pentakels 10 wordt het aspect verveling of sleur belicht, dat de aanleiding kan zijn geweest voor een uitstapje buiten de relatie. Zwaarden 7 kan op de heimelijkheid of oneerlijkheid wijzen die met de ontrouw gepaard gaat. En zo zijn er meer kaarten. Geen enkele kaart wijst pardoes op ontrouw zonder daarbij iets aan te reiken dat bij een mogelijke oplossing kan helpen.

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

Dragonvlaai

 • Gast
Re:Bekers 3
« Reactie #4 Gepost op: mei 27, 2006, 19:52:39 pm »
duidelijk, thanx

Keizerin

 • Volledig lid
 • ***
 • Berichten: 114
Re:Bekers 3
« Reactie #5 Gepost op: september 22, 2010, 20:19:16 pm »
Het is al heel lang geleden dat er voor het laatst iets is geschreven hier, maar ik hoop dat ik er toch nog een vraag over mag stellen? Anders hoor ik het wel hoop ik.

Voor de Bekers 3-kaart heb ik lange tijd ongeveer de betekenis aangehouden die bovenaan beschreven staat, maar de laatste tijd twijfel ik eraan, of de kaart in mijn geval daar wel voor staat. Zowel in leggingen als in dagkaarten, kan ik achteraf zelden zien dat ik me met anderen blij en dankbaar heb gevoeld. Opvallend vaak schrijf ik in mijn tarotdagboek na het trekken van die kaart juist 'Nou, ik voel me in ieder geval niet echt zo'. Terugkijkend in mijn dagboek zie ik dat ik deze kaart vaak trek op dagen of in situaties dat ik me juist een beetje genegeerd voel door iemand. Het zou kunnen dat de kaart dan een advies is, maar ook als ik zelf contact leg wordt daar niet of nauwelijks op gereageerd. Op 'normale' dagen en in 'normale' situaties waar ik geen last heb van zulke gevoelens/ervaringen trek ik de Bekers 3-kaart vrijwel niet. Echt heel opvallend.

Komt dit jullie bekend voor of is het alleen voor mij persoonlijk dat de kaart vaak voor iets anders staat dan in het algemeen?

Zou het kunnen dat de kaart een troost is (wat ik hoop  ;)) dat ik me soms wel genegeerd en/of buitengesloten kan voelen, maar dat ik ondanks gevoel en korte termijn-ervaringen gewoon wel deel uitmaak van de groep? Anders stond er toch nog wel een persoontje apart van de groep getekend.
« Laatst bewerkt op: september 22, 2010, 20:24:21 pm door Keizerin »

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Bekers 3
« Reactie #6 Gepost op: september 23, 2010, 14:04:44 pm »
Hallo Keizerin,

Eén van de betekenissen van de omgekeerde Bekers 3 is het gevoel van teleurstelling bij de ontdekking dat vriend(inn)en je niet hebben gesteund op een moment dat je ze juist erg nodig had. In jouw geval had je duidelijk met de omgekeerde betekenis van te kaart te maken.

Als je alleen rechtopliggende kaarten gebruikt, zitten de omgekeerde betekenissen gewoon bij in de rechtopliggende kaart en moet je iedere keer zélf inschatten/aanvoelen met welke kant van de kaart je te doen hebt. Het is veel gemakkelijker en vaak betrouwbaarder om met omkeringen te werken (vóór het schudden de kaarten op tafel heel goed door elkaar roeren, dan op een stapel vegen en heel goed schudden). Zie ook het topic Omgekeerde kaarten en podiumkaarten.

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

klaproos1945

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3831
 • nacht in blauw
  • klaproos1945
Re:Bekers 3
« Reactie #7 Gepost op: september 23, 2010, 14:11:06 pm »
hoi keizerin

het is mogelijk dat je deze kaart trekt
dat de omliggende kaarten je meer zullen
vertellen wat er is woorom je je niet zo goed
in je vel zit en je je zelf buiten de groep word
geplaats daar kan je eens naar kijken en je in
verdiepen zodat je meer grip kan krijgen op de
dieper gelegen aspecten

klaproos 1945

Keizerin

 • Volledig lid
 • ***
 • Berichten: 114
Re:Bekers 3
« Reactie #8 Gepost op: november 30, 2010, 20:17:29 pm »
Oh jeetje, ik zie nu pas dat jullie indertijd gereageerd hadden, ik had daar geen melding van gekregen. Bedankt alsnog, Ricca en Klaproos!

Hm, ja omgekeerd, ik deed dit niet omdat ik dat te ingewikkeld vond voor een beginneling maar ben intussen een jaar bezig dus dat kan ik proberen. Bedankt! Voor mij geldt de Bekers 3 dan meestal omgekeerd trouwens.

Doesje

 • Junior lid
 • **
 • Berichten: 84
Re:Bekers 3
« Reactie #9 Gepost op: januari 05, 2011, 20:48:47 pm »
Voor mezelf als ik vaak dezelfde kaart trek wil die kaart me iets vertellen...je schreef dat je hem veel als dagkaart trekt...kun je misschien een legging doen met juist bekers 3 als kernkaart? Zodat je inzicht erin groeit?

p.s. Aas bekers had ik ook een keer als verliefdheidskaart (ipv dwaas) omdat het een puur gevoel betrof.
Dwaas had ik ook als overspelkaart gehad, bekers 9 met alcohol in het spel...Rad van Fortuin ook.
Ik vermoed ook dat de intentie erachter van belang is, welke kaart op tafel komt.
Bij mijn leggingen vroegen de kaartentrekkers vaak "waarom" is het gebeurd...
Zo leer je steeds meer...


Keizerin

 • Volledig lid
 • ***
 • Berichten: 114
Re:Bekers 3
« Reactie #10 Gepost op: april 07, 2011, 15:59:53 pm »
Oooh ik snap niet dat ik steeds over dit topic heen kijk, dank je voor je reactie 3 maanden geleden  :-[ Doesje! Dat is wel een goed idee, want ik ben nog steeds niet helemaal uit deze kaart. Ja je leert steeds meer hè, nu ongeveer anderhalf jaar bezig maar iedere week heb ik wel weer een nieuw inzicht.  :)

Keizerin

 • Volledig lid
 • ***
 • Berichten: 114
Re:Bekers 3
« Reactie #11 Gepost op: mei 16, 2011, 20:50:28 pm »
Ik heb al een tijdje geleden een legginkje gedaan om te kijken wat de Bekers 3 voor mij betekent, en nog voor een andere voor mij onduidelijke kaart. De legging voor die andere kaart was vrij duidelijk, voor de Bekers 3 was lastiger. Ik zal het hier toch maar schrijven, misschien heeft de kaart wel voor meer mensen ongeveer deze betekenis. En misschien kan een ander haar/zijn licht hier ook over laten schijnen.  ;D En kom ik daar verder mee.

Het legginkje dat ik verzon was de Bekers 3 in het midden, 2 kaarten trok ik om erboven te leggen: hier heeft deze kaart mee te maken; 2 kaarten trok ik om eronder te leggen: hier heeft deze kaart NIET mee te maken.

Bekers 3.
WEL mee te maken: De Dwaas en Bekers 4.
NIET mee te maken: Bekers 7 en De Keizer omgekeerd.

Mijn interpretatie:
Bekers 3 betekent voor mij dat de anderen op zichzelf wel ontvankelijk zijn voor mij, maar me op dit moment af houden, omdat ze nu bezig zijn met anderen (die andere personen op de kaart).
Ik moet als ik deze kaart trek NIET denken dat ik valse verwachtingen/hoop heb of dat ik niet voldoe of er niet bij hoor (zeg maar waardeloos ben  :-\)
De laatste en omgekeerde kaart was moeilijk te verklaren, die heb ik verklaard naar een oud persoonlijk zwak punt.

Bij de omgekeerde Bekers 3 overheerst dan die Bekers 4 langdurig en ziet de situatie er wat somberder uit.
« Laatst bewerkt op: mei 16, 2011, 21:09:53 pm door Keizerin »

hatsjepsoet

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 871
Re:Bekers 3
« Reactie #12 Gepost op: juli 19, 2011, 18:52:25 pm »
Ik heb vandaag ook bokalen 3 als dagkaart. Zelf ben ik nog een amateur vergeleken bij veel mensen op dit forum. Ik ken de tarot al heel lang en al lang leg ik wel eens een Keltisch kruis maar ik heb altijd de betekenis opgezocht in boeken.
Sinds vorige week leg ik dagelijks een dagkaart om de tarotkaarten beter te leren kennen. Ik leg voornamelijk bokalenkaarten, twee dagen heb ik een zwaardenkaart getrokken. De bokalenkaarten die ik trek zijn altijd de positieve bokalenkaarten. Ik snapte het ook niet zo. Vorige week begon ik me wat beter te voelen in vergelijking met daarvoor dus dat snapte ik. De eerste dag dat ik een zwaardenkaart trok, begreep ik het ook want toen voelde ik me ook wat minder goed. De afgelopen dagen trek ik weer voornamelijben en k bokalenkaarten. Vandaag deze en gisteren bijvoorbeeld bokalen 10, ook al zo'n reuze positieve. Zowel vandaag als gisteren zou ik de kaarten niet plaatsten bij mijn gevoel. Bij een andere topic bespreek ik ook mijn dagkaarten omdat ik bokalen 10 afgelopen vrijdag ook al had getrokken en me daar niet in kon vinden.
Over bokalen 10 werd in ieder geval opgemerkt dat ik bewust moest zijn van hoe gerespecteerd en succesvol ik  ben en dat ik niet zie dat ik niet kan genieten als ik niet trots ben op wat ik heb bereikt. Vond ik wel een goeie, zo had ik het nog niet bekeken. Een ander had het over de impact wat iets op mij gevoelsmatig heeft gehad en dat begreep ik ook.

Zou bokalen 3 inderdaad een advieskaart kunnen zijn of een soort spiegel van wat er werkelijk is maar wat je niet ziet. Daarom spreekt het niet aan omdat het anders voelt maar in wezen is dat niet wat er werkelijk aan de hand is. Zou dat kunnen?
Op de site van Mysticlight die ik vaak raad pleeg staat als aanrader: Uit iedere dag alles te halen; genieten van de dag. Carpe Diem. Dat zou je dus als advieskaart kunnen interpreteren. Zeker wanneer je je niet zo goed voelt. Als ik in ieder geval voor mijzelf spreek, zou het kunnen betekenen: ophouden met verdrietig zijn en kijk naar wat er wel is.

Groetjes, Hatsjepsoet.