Auteur Topic: Bekers 6  (gelezen 74227 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Bekers 6
« Gepost op: april 13, 2006, 16:18:27 pm »


Het harmonieuze getal 6 haalt het mooiste in de Bekers naar boven. De zes is verbonden met geven en ontvangen, met geschenken, met delen en uitwisselen, met helpen, met gevoelig zijn voor andermans behoeften en daarin voorzien. Zes is ook het getal van de Geliefden. Op de kaart geeft een jongen met onmiskenbare vriendelijkheid een beker met een witte bloem aan een meisje. Zie hoe hij heel lief een beetje door de knieën zakt om de beker te geven. Het geven neemt een centrale plek in (de scene speelt zich af op een soort pleintje tussen gebouwen = centrale plek, en de jongen staat precies in het midden van de kaart). Waite heeft het over een oude tuin.

In de bekers bevindt zich een witte bloem op een kluwentje van klimop. Er groeit ook klimop langs het zuiltje achter de jongen. Op de NV-kaart is dat beter te zien.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/B6_NV.jpg
De witte stervormige bloem symboliseert mooie, liefdevolle gevoelens en het feit dat er kinderen op de kaart zijn afgebeeld, drukt uit dat het uiten van die gevoelens heel spontaan en oprecht gebeurt, zonder bijbedoelingen, onvoorwaardelijk, onbaatzuchtig, belangeloos. Door een spontaan gebaar, een lief woord of gewoon door het geschenk van vriendschap. Dit laatste is in overeenstemming met de symboliek van de klimop (zie verderop). In ieder mens leeft iets spontaans en ongekunstelds, als van een kind. Vaak wordt deze kwaliteit al heel vroeg door culturele vorming overwoekerd. De wijdverspreide angst om gewoon lief te zijn is opmerkelijk. Alsof je iets verliest wanneer je vriendelijk of lief bent...Toch zijn er momenten in het leven waarop alleen zoiets simpels als een lief gebaar je verder kan helpen... of de ander verder helpt...

Een vriendelijk woord kost niets, maar de echo ervan klinkt eindeloos.

De klimop heeft een zeer rijke symboliek. Als groenblijvende plant is hij een symbool voor blijvende vriendschap en trouwe liefde. Door zijn vermogen om zich vast te hechten staat hij ook voor verbondenheid, betrokkenheid, gehechtheid, duurzaamheid en een onverbrekelijke band.

Klimop houdt de herinnering vast en bekers kunnen ook voor herinneringen staan, dus een beker met klimop heeft deze betekenis dubbel. De twee kinderen verwijzen naar de kinderjaren en de kaart staat daarom vaak voor jeugdherinneringen. Het gaat bij Bekers 6 om goede herinneringen: aan een periode van geborgenheid en ongecompliceerd geluk. Deze herinneringen kunnen overeenkomen met het verleden zoals het was, en warme gevoelens in je opwekken die je helpen om opgewassen te zijn tegen eventuele huidige problemen. De man en vrouw op de NV-kaart kijken vertederd en met dankbaarheid terug op hun jeugd.

Maar de herinneringen kunnen ook geïdealiseerd zijn en eigenlijk een uiting zijn van terugverlangen naar een tijd waarin je beschermd werd en alles kreeg wat je maar wenste. Een te grote hang naar het verleden zou je echter kunnen beletten om huidige problemen te (h)erkennen... Misschien verlang je naar iemand die jou gelukkig moet maken. Dat is een kinderlijk verlangen. Als je zo'n verlangen hebt, of als je van iemand liefde wilt maar die niet krijgt, probeer dan terug te denken aan de keren dat je in het verleden zélf liefde gaf. Blijven hangen in herinneringen waarin je liefde en koestering ontvíng, zal in dat geval niet helpen... Het begint met liefde géven. Hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt.
 
Klimop biedt bescherming aan het huis langs welks muur hij groeit en die bescherming blijkt op de kaart ook uit de bewaker met speer (helemaal links op de kaart) en uit de warme kleding van de kinderen, vooral van het kleine meisje. Niets wijst erop dat het koud is in de tuin, maar zij is bijna verstikkend ingepakt met warme kleren, jas, das, wanten. Zéér beschermd... goed voorbereid op de kou in de grote buitenwereld... Misschien is het daarom dat zij, als je haar op een bepaalde manier bekijkt, haar hoofd lijkt af te wenden.


Normaal gesproken zie je het meisje blij opkijken naar de jongen (oranje gezichtje, gele haren, oranje hoofddoek). Zij lijkt de aangeboden beker op prijs te stellen. Maar in het geel van de haren kun je ook een ander gezicht zien, een afgewend gezicht met aan beide zijden de oranje hoofddoek...
Haalt dit nu de betekenis van de kaart onderuit? Juist niet volgens mij. Ik zei al dat het geven centraal staat. Het is een beminnelijke gave om vriendelijk te blijven, ook al accepteert of waardeert de ander die vriendelijkheid niet. De verborgen les van de kaart kan daarom zijn: maak je vriendelijkheid niet afhankelijk van de acceptatie van de ander. Geef warmte zonder iets terug te verwachten of nodig te hebben. Of ook wel: zet zelf de eerste stap om iets goed te maken, wacht niet op de ander. Je hebt geen excuses van de ander nodig om te kunnen vergeven...

Onvoorwaardelijke liefde betekent leren de bron te zijn van liefde
in plaats van op anderen te wachten.

De kaart kan ook op andere manieren naar kinderen verwijzen, of naar een kinderlijk vertrouwen in de toekomst. De X op de zuil met de ene beker interpreteer ik als een romeinse tien en samen met die beker zie ik hierin een verwijzing naar Bekers 10 (waarop ook twee kinderen aanwezig zijn). Mogelijk heb je het gevoel dat er in de kinderjaren een volheid, een volledigheid schuilt, die je opnieuw hoopt te ontdekken. De onschuld, de speelsheid, de geest van plezier... Toen was geluk heel gewoon. Maar dat kan het nu ook zijn. :)

Dit kan ook een tijd zijn voor herstel van familiebanden of voor de oplossing van een conflict met een geliefd iemand. De harmonie van het getal 6.

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: augustus 05, 2010, 18:14:20 pm door Ricca »
From Ricca with Love

lucifall

 • Volledig lid
 • ***
 • Berichten: 202
Re:Bekers 6
« Reactie #1 Gepost op: april 17, 2006, 01:51:20 am »
Nog een overeenkomst tussen Bekers 10 en Bekers 6.
De X op de zuil is niet "afgedekt"door een liggend streepje.
De X op Bekers 10 is dit ook niet.
Dit in tegenstelling tot de andere X-n (XtmXX1;pentX; stX;zwX).
Deze worden allen als de Romeinse 10 "afgedekt"

Er lijkt een verschil te zijn.
Op Bekers 10 en Bekers 6 staat wellicht de Letter X?
X is oa een symbool voor Christus.

liefs luusRicca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Bekers 6
« Reactie #2 Gepost op: april 20, 2006, 15:52:33 pm »
Ja, de letter X kan ook voor Christus staan (zoals in X-mas).
Past mooi bij de onvoorwaardelijke liefde.  :)
From Ricca with Love

doosje

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 575
Re:Bekers 6
« Reactie #3 Gepost op: juli 21, 2010, 11:08:49 am »
Had net een leuke ervaring met deze kaart,
Ik vroeg aan de kaarten om even te tolken voor mijn overleden grootmoeder,
of dus: Moeke, wat wil je tegen me zeggen?
Kreeg deze kaart.
Mijn tante stelde dezelfde vraag en kreeg hetzelfde antwoord.
Moooooooooooi hé!
Mijn reactie was: ja dat klopt hé, Moeke zit in daden en niet in woorden...
Zo'n eenvoudig gebaar met zoveel diepgang...
Had voor de volledigheid even gezocht op het internet naar verdere interpretaties,
en kwam ook eens langs bij jouw uitleg, Ricca, het is de mooiste die ik vond hoor...

Leeuwin

 • Gast
Re:Bekers 6
« Reactie #4 Gepost op: juli 21, 2010, 16:38:01 pm »
Wat een bijzondere ervaring Doosje!

Liefs van Leeuwin

Xuma

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 530
Re:Bekers 6
« Reactie #5 Gepost op: juli 22, 2010, 08:19:34 am »

Het rechter kind lijkt enigszins aan obesitas te lijden; het dubbel kinnetje benadrukt dit nog.
Heeft dat nog een bepaalde betekenis ?

Liefs Xu
Just a closer walk with Thee...........

doosje

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 575
Re:Bekers 6
« Reactie #6 Gepost op: juli 22, 2010, 09:20:43 am »
Dude what are you on about? Obesitas? Dat is gewoon babyvet, denk ik!
Het kindje wordt gewoon goed verzorgd en gevoed door zijn ouders (die misschien de oorlog hebben meegemaakt  :P)!

Xuma

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 530
Re:Bekers 6
« Reactie #7 Gepost op: augustus 04, 2010, 17:01:05 pm »

Jij probeert vast grappig te zijn Doosje.
Toch is hier op bekers 6 een wat dikkig klein meisje afgebeeld met een onderkinnetje, dat tegelijkertijd n o g een beker krijgt aangereikt.
Is dat niet wat veel van het goede ?
Wordt het hier geen tijd jezelf wat te beperken of grenzen aan te geven ?
Ook al vanwege de volgende fase: bekers 7.....? 

Xuma
Just a closer walk with Thee...........

doosje

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 575
Re:Bekers 6
« Reactie #8 Gepost op: augustus 04, 2010, 19:39:26 pm »
Jij probeert vast grappig te zijn Doosje.
Hi Xuma, ik probeerde vooral de onschuld van de meest onschuldige kaart van de Tarot te vrijwaren van de dieetpolitie.

Wordt het hier geen tijd jezelf wat te beperken of grenzen aan te geven ?
Ook al vanwege de volgende fase: bekers 7.....? 
Dat is dan toch pas aan de orde op bekers 7? Maar niet op deze kaart... Tenzij de kleine meid volgens jou op Bekers 5 aan het huilen is omdat haar glas chocomelk omver is gevallen en op Bokalen 4 zit te mokken omdat Papa haar favoriete dinosauruskoeken vergeten is te kopen.

doosje bloemen (word je niet dik van)

Leeuwin

 • Gast
Re:Bekers 6
« Reactie #9 Gepost op: augustus 04, 2010, 22:01:11 pm »
@Xuma en Doosje,

Het kind ziet er wat dikkig uit maar probeer in dit geval de kaarten in de context van de tijd te zien waarin ze voor het eerst opdoken. In die tijd stond dik zijn voor gezond zijn. Was je dik dan had je het goed. Van dichtslibbende bloedvaten en een hoog cholesterolgehalte had men indertijd nog lang niet gehoord.

Ik zie het kind als symbool voor ons innerlijk kind. Het feit dat het kind wat dikkig is zegt mij dat we er voor moeten waken om niet te lang bij het verleden stil te blijven staan.
Nu is het moment gekomen dat JIJ aan de beurt bent om goed te luisteren en gehoor te geven aan je eigen gevoelens en OORSPRONKELIJKE behoeften. Dat is namelijk iets anders dan sentimenteel zijn over het verleden.
Doordat een kind voor o.a onze onschuldige kant staat moeten we er ook voor waken dat we er niet te snel van uit gaan dat een ander 'het' net zo goed bedoelt als wij. Het onschuldige kind houdt er niet altijd rekening mee dat een ander weleens andere intenties kan hebben, vooral intenties die minder goed bedoeld zijn.

Tot zover even mijn visie.

Liefs van Leeuwin

Xuma

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 530
Re:Bekers 6
« Reactie #10 Gepost op: augustus 05, 2010, 10:21:29 am »

Lieve Leeuwin en lieve Doosje,

ik heb geleerd dat a l l e s in de tarot een bepaalde betekenis heeft; dit zou dan ook moeten gelden voor een  dikkig meisje met een onderkinnetje.
Ik heb zelf ook overwogen wat Leeuwin schrijft over dat dikzijn in vervlogen tijden een bepaalde welstand symboliseerde.
Maar dan zou dit ook moeten gelden voor bepaalde andere figuren in de tarot en dat is niet het geval.
Er is geen enkele andere dikke figuur in de tarot te bekennen.
En is het trouwens niet de bedoeling dat wij de tarot naar onze huidige tijd interpreteren ?

Ik betwist verder ook niet de vertrouwde, klassieke duiding van bekers 6; wel doet het dikkige meisje mij vermoeden dat er een addertje onder het gras zit.
En het is mij altijd weer een waar genoegen om addertjes onder het gras in het daglicht te doen verschijnen. :D

Dank voor jullie reactie van Xuma
Just a closer walk with Thee...........

Leeuwin

 • Gast
Re:Bekers 6
« Reactie #11 Gepost op: augustus 05, 2010, 18:37:58 pm »
@Xuma,

Er is geen enkel ander dik figuur te in de tarot te bekennen schrijf jij. Maar de man op de Kelken 9 kaart? Is die slank dan? Ik dacht dat deze ook overvloed/welstand symboliseerde, zij het dat deze kaart weer een andere betekenis heeft dan Kelken 6. Of zit ík er nu helemaal naast?
Natuurlijk is het de bedoeling om de tarot naar de huidige tijd te interpreteren maar vergeet niet dat het heden uit het verleden voortkomt.

Liefs van Leeuwin

doosje

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 575
Re:Bekers 6
« Reactie #12 Gepost op: augustus 06, 2010, 08:58:22 am »
Okelidokeli, jullie halen goede punten aan!
Leeuwin, ja had ik helemaal nog niet aan gedacht, de tijdsgeest waarin iets gemaakt wordt is cruciaal bij het appreciëren ervan!
Van mama en papa kregen wij nauwelijks snoep, maar van mijn grootmoeder kregen we massa's lekkernijen... super nefast voor de tanden maar toch onschuldig en helemaal Bokalen 6. Want daar dienen oma's nou eenmaal voor, om je te verwennen! Pas later had ik de "vriendinnen" die zelf op dieet waren, en op m'n verjaardag een grote puntzak snoep en chocolade voor me kochten, een vergiftigd geschenk want daar kreeg ik acne van. Dat is helemaal niet Bokalen 6 (eerder pentakels 6 omgekeerd ofzo? Hoewel bokalen 7 ook wel zo aanvoelt).

Kisses sweeter than wine
doo-zeg'ns-aa-sje, weer een gaatje opgevuld

Xuma

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 530
Re:Bekers 6
« Reactie #13 Gepost op: augustus 06, 2010, 10:10:32 am »
 
Ik ben het met je eens lieve Leeuwin, dat de man van bekers 9 er welgedaan en stevig uitziet, hetgeen nog wordt benadrukt door zijn houding waardoor hij zichzelf nog breder lijkt te maken.
De keizer wekt een soortgelijke indruk van stevige welgedaanheid, terwijl het postuur van de duivel zelfs een dagelijkse gang naar de sportschool zou kunnen suggereren. :D
Maar m.i. zijn geen van deze figuren mollig of dikkig, noch vertoont een van hen een onderkin.

Ik heb er de oude zwart-witte RW-kaarten bijgehaald en voorwaar: het afgebeelde meisje van bekers 6 is daarop niet dikkig; het heeft een gemiddeld kleine meisjes-postuur.(!)
Deze kaart ademt voor mijn gevoel wel de sfeer uit van onbevangenheid en onschuld en geen addertjes.

Behalve wat ik schreef over het dikkige meisje op het gekleurde deck, heb ik ook de jongen met die grote rode punt-kap altijd ietwat sinister gevonden.
Voor mij laat deze kaart dan ook, kort door de bocht, inderdaad onschuld zien, maar tegelijkertijd bedreigde onschuld.

Liefs van Xu

 
 
Just a closer walk with Thee...........

Xuma

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 530
Re:Bekers 6
« Reactie #14 Gepost op: augustus 06, 2010, 10:52:24 am »
Kleine correctie:

Ik schreef: ....de jongen m e t die grote rode puntkap...
Ik bedoel: ....ik heb de jongen v a n w e g e die grote rode puntkap altijd ietwat sinister gevonden. :)

Xu
Just a closer walk with Thee...........