Auteur Topic: Pentakels Aas  (gelezen 51825 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Pentakels Aas
« Gepost op: februari 24, 2006, 13:33:08 pm »


Pentakels Aas is een echte gelukskaart en volgens Waite de meest gunstige kaart van de Kleine Arcana. De hand houdt de pentakel heel eerbiedig vast, als een kostbaar voorwerp, een waardevol geschenk. Als aardesymbool staat de pentakel (een gouden schijf met de afbeelding van een pentagram) in verband met de stoffelijke wereld en de kaart kan daarom wijzen op (een periode van) voorspoed, geluk, materiële welvaart, comfort, zekerheid, stabiliteit, gezondheid, tevredenheid enz. Als je ziek bent, kan de kaart op genezing wijzen. Als je zorgen hebt, kan er een positieve verandering komen, heel tastbaar en concreet. De pentakel kan ook een speciale gave of talent symboliseren (talent = bijbelse munt = munt = pentakel). Ik zie in Pentakels Aas de basisenergie van het leven in zijn totaal. De essentie van het element aarde ligt in kosmische orde, scheppende energie en vruchtbaarheid, stralende levensvreugde, overvloed en vervulling. En ja, ik ben het met Waite eens: Pentakels Aas is het hoogtepunt van de Kleine Arcana. Het geschenk van Pentakels Aas geeft - als je het aanneemt - altijd redenen om dankbaar te zijn.

Soms wijst de kaart op bescherming en veiligheid. De door een bloeiende heg omsloten tuin stelt een prettige, geborgen omgeving voor en is enerzijds een symbool voor je persoonlijke ruimte, je eigen hoekje van de stoffelijke wereld, afgeschermd van de problemen van de buitenwereld en het wereldgebeuren, anderzijds staat de tuin voor je innerlijke ruimte, het gebied van groei en bloei in jezelf, je innerlijke heiligdom of gewoon innerlijke rijkdom. Je voelt je thuis in je eigen omgeving, in je innerlijke wereld... én in de natuur van Moeder Aarde.
http://www.gilbertwilliams.com/DetailPages/MagicTable-Detail.htm

De diepere dimensie van de kaart blijkt uit de witte lelies, die - net als bij de Magiër - aangeven dat het spirituele in het stoffelijke is geworteld, in de gewone ervaringen van alledag. Eigenlijk is het zelfs andersom en is de stoffelijke wereld geworteld in de spirituele wereld - precies zoals het lichaam is ingebed in de aura. Spiritualiteit is de gewijde kern waaruit het hele bestaan voortkomt, maandagen, dinsdagen en regenachtige zaterdagen met al hun platvloerse (= aardse) en toch luisterrijke kleinigheden daarbij inbegrepen. De heerlijkheden van de stoffelijke wereld zijn dezelfde als die op het geestelijke vlak. Het is allemaal één geheel. Een welwillend geheel.  

Wij zijn geen stoffelijke wezens die een spirituele ervaring (kunnen) hebben, wij zijn spirituele wezens die een stoffelijke ervaring hebben. (Theillard de Chardin)

De pentakel heeft een dubbele rand en biedt daarmee de mogelijkheid om verder te kijken dan de buitenkant der dingen... om de schoonheid te ontdekken die onder de laag stof van alledag ligt te wachten. In de Haindl-tarot zijn de pentakels vervangen door stenen. In de Inner Childkaarten door kristallen (zie ook topic Pentagrammen). Als je het bewustzijn van een steen zou onderzoeken, zou je daar heel wat vreugde ontdekken. Je zou er een geruststellend gevoel van eenheid vinden, het gevoel van blijdschap een steen te zijn... Vreugde is een natuurlijk bestanddeel van de stoffelijke wereld. Vreugde begint wanneer je in de alledaagse gang van zaken een gevoel van eerbied terugbrengt.

Zoek met dankbaarheid in je hart naar het Gewijde in het Gewone en je zult het zeker vinden.

De rode bloemen in de heg zijn op de RW-kaart niet goed te herkennen, maar in andere decks (Herstelde Orde, Morgan Greer) zijn er - waarschijnlijk terecht - rode rozen van gemaakt.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/P01_HO.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/P1_MG.jpg
Het gewijde en het gewone... De aardse en de universele liefde...

In tegenstelling tot bij de andere Azen dalen bij Pentakels Aas geen yods neer. Dat is ook niet nodig. De diepere dimensie (vanwaar de yods afkomstig zijn) zit al in het aardse zélf, in de zichtbare en onzichtbare draden die tussen alle gebieden van de natuur lopen en die gebruikt kunnen worden als een buitengewone bron van kracht. Het klinkt paradoxaal, maar als je jezelf als onderdeel van het grote geheel leert zien, ontwikkel je juist een sterk gevoel voor je eigen unieke levensweg: het pad op de kaart.

Het pad leidt naar een ovale poort, die sterk lijkt op de zegekrans op kaart XXI De Wereld (wereld = aarde :)) en die een verbinding vormt tussen de Kleine en de Grote Arcana. Een ovaal of ellips is ook het symbool voor het element ether (licht), het vijfde element, het element van de Grote Arcana. De poort is een opening naar de diepere lagen van de werkelijkheid en leidt tot de buitengewone ervaring van het gewone. Zelfs als je nog vóór de poort staat, kun je toch al een glimp opvangen van de bergen in de verte - dezelfde bergen als bij de Dwaas en het Oordeel - de bergen van wijsheid, de ware wereld van liefde en licht. Ze zijn vanuit de tuin al gedeeltelijk zichtbaar. De bergen zijn je bestemming, maar het pad ernaartoe is belangrijker, want dat ligt in het heden. Het gaat bij Pentakels Aas om het evenwicht tussen je bestemming helder voor ogen hebben en toch genieten van het heden. Het pad is het pad van vreugde en vervulling. Het pad is het doel.

Als je geniet van het leven, zal het je alle steun en weelde geven die je verlangt. Kijk niet neer op plezier, omdat er meer is in het leven... Zeker is er meer. Oneindig veel meer. Maar jouw plezier als mens staat dat andere niet in de weg. Integendeel. De ziel vertoeft daar waar binnen- en buitenwereld elkaar raken. Waar deze elkaar doordringen, in ieder raakvlak.

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: maart 21, 2006, 20:54:43 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
nog even dit...
« Reactie #1 Gepost op: februari 25, 2006, 13:14:23 pm »
Op Pentakels Aas in de New Vision tarot is in de verte een kasteel te zien.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/P1_NV.jpg
Het ijle kasteel op een al even ijle berg ligt voorbij de witte bergen en vertegenwoordigt het allerhoogste doel. Het uiteindelijke doel. Het is letterlijk boven de aarde verheven... en het zoveelste getuigenis van de enorme diepgang van de pentakels. De berg is een symbool voor goddelijke nabijheid. Het pad op de berg voert naar God.

Als je echter alleen maar naar dit doel kijkt, kun je het gevoel hebben dat je helemaal vastzit, want aan deze kant van de tuin heeft de heg geen opening... Het is dus zaak om over het pad van vreugdevolle ervaringen door de ovale poort te gaan. Dat pad is de enige weg.

Vergeleken met het kasteel op deze kaart, is het kasteel op Staven Aas in de New Vision tarot veel gemakkelijker bereikbaar, aardser (!), tastbaarder, concreter... Een gemakkelijker haalbaar doel...
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/St1_NV.jpg

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Pentakels Aas
« Reactie #2 Gepost op: maart 18, 2006, 14:17:28 pm »
Pentakels Aas omgekeerd
 • Je zegeningen niet herkennen of waarderen. Doordat je te gehaast en gespannen leeft, ontzeg je jezelf het genoegen wérkelijk van het leven te genieten. Wanneer je de verbinding met de aarde verliest, sluit je hart zich en verlies je ook je zorg voor, betrokkenheid bij en compassie met de natuur en alle andere levende wezens, inclusief jezelf. Daar begint de exploitatie. Als je je geen deel voelt van de natuur, vervreemd je van je eigen wezen.
 • Door hun materiële karakter zijn de geschenken van het element aarde vatbaar voor misbruik en kunnen leiden tot hebzucht, overdreven wedijver, oneerlijke praktijken, afgunst, ruzie om geld of bezit, verspilling (maar ook overdreven zuinigheid).
 • Op Pentakels Aas in de Art Nouveau zijn twee wezels afgebeeld. Wezels symboliseren van oudsher onbetrouwbaarheid en heimelijkheid, maar staan ook voor oplettendheid. Je houdt je krachten verborgen en observeert. Je laat je niet om de tuin leiden.
 • Een andere mogelijkheid: je staat te achterdochtig tegenover luxe en plezier. Misschien vind je het moeilijk te geloven in overvloed. Misschien denk je dat je het niet verdient om geluk te hebben. Of misschien ben je bang dat het verlangen naar een plezierig leven je op een of andere manier tot laksheid zal aanzetten en geloof je dat het streven naar materiële dingen een belemmering is voor spirituele groei. Maar als je aardse verrukkingen buitensluit, hoe zou je dan de verrukking van eeuwigdurende eenheid kunnen verdragen?
 • De omkering kan er ook voor waarschuwen dat financiële of creatieve projecten mislukken of vervelende consequenties kunnen hebben als ze niet geworteld zijn in eerbied of respect voor de aarde en het milieu.
 • Onvoldoende afstemming op het hier-en-nu en op de tastbare werkelijkheid. Moeite om je op het materiële vlak staande te houden of je weg in het leven te vinden. Misschien voel je je in de wereld niet op je plaats. De kans om te gaan 'zweven' is groot...
 • Je hebt het gevoel nergens steun en zekerheid te vinden en gebruikt de veilige tuin als schuilplaats voor de problemen van het leven. De omkering kan echter aangeven dat het met die bescherming is afgelopen en dat je je problemen onder ogen moet zien. Je houdt je aan je schuilplaats vast terwijl het in feite al lang tijd is om eruit te komen.  
 • Weigeren om op te groeien en volwassen te worden. In het bijzonder: niet onafhankelijk willen worden van je ouders.
 • Je hebt zowel lichamelijk als geestelijk verfrissing nodig. Heb vertrouwen in de genezende vermogens van de natuur. Gun het jezelf om meerdere malen per dag Ja te zeggen tegen jezelf en het leven
God geeft ons de natuur als een troost, als een herinnering aan het paradijs. De rust, de kracht en de wijsheid waarmee de natuur zich ontplooit zijn een troost in de wisselvalligheid van ons bestaan. Vooral in roerige tijden herinnert de natuur ons aan Gods trouw en aan dat wat tot echte vruchtbaarheid leidt: kalmte, geduld, stilte.

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: maart 18, 2006, 18:07:58 pm door Ricca »
From Ricca with Love