Auteur Topic: Zwaarden Koningin  (gelezen 64763 keer)

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Zwaarden Koningin
« Gepost op: maart 24, 2005, 20:33:25 pm »
 De gene voor wie ik vandaag een legging deed viel het op dat deze koningin een kwastje om haar linkerpols heeft ,dat lijkt te zijn losgesneden...Bij nader inzien heeft ze ook een kwastje rond haar rechterpols ,en zou dit kunnen betekenen dat ze zich bevrijdt uit een situatie waarin ze zich niet prettig voelt. Ze snijdt de ketens open,hakt de knoop  door en besluit hiermee zich niet niet langer te laten beheersen door...maar haar leven in eigen beheer te nemen.

Liefs
Palomino
« Laatst bewerkt op: maart 24, 2005, 20:34:26 pm door Palomino »
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

janice

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1370
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #1 Gepost op: maart 25, 2005, 13:45:37 pm »

Zwaarden koning, de ijskoningin
Intuitie is verstand dat haast heeft

Julia

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 607
 • Omarm het leven, maar knijp het niet fijn
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #2 Gepost op: mei 09, 2005, 13:18:04 pm »
Zwaarden Koningin (nou ja koningin? ze heeft een mannelijk gezicht)

Kennis door emotionele ervaringen, intellectueel inzicht in gevoelsgebieden, geen gezweef in de ruimte, maar helderheid.
Maar ook beperking in vrijheid, beperkt inzicht in gevoelsleven, kilheid en afstandelijkheid.

Het touwtje verwijst inderdaad naar het verbreken van banden.

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #3 Gepost op: mei 16, 2005, 18:13:20 pm »
Zwaarden Koningin vertegenwoordigt het element lucht in volwassen vrouwelijke gedaante en dit houdt een redelijke balans in tussen verstand en gevoel. Zij zit op een vrouwelijke troon (ronde vormen) en in haar rechterhand heeft zij het zwaard van het intellect. Haar zwaard wijst kaarsrecht omhoog, waardoor zij verwant is met Gerechtigheid (en beide kaarten zijn verbonden met het sterrenbeeld Weegschaal). Een recht omhoog wijzend zwaard is een symbool voor wijsheid, inzicht, helderheid, eerlijkheid, rechtvaardigheid en een juist oordeel.

Quote Palomino: ...Wie tot echte wijsheid wil komen moet in gelijke mate gebruik maken van het hoofd en het hart...

Dat Zwaarden Koningin gebruik maakt van haar intuïtie is te zien aan haar opgeheven en geopende linkerhand (bij Zwaarden Koning rust de linkerhand ongebruikt en gesloten op zijn bovenbeen).

Op zich is het element lucht niet zichtbaar, maar het maakt zijn aanwezigheid kenbaar door de beweging van de boom en door de talloze luchtsymbolen: het zwaard, de vogel in de lucht, de vlinders op kroon en troon, de wolken in de lucht en op de mantel, de sikkels op de troon en de engelachtige, gevleugelde luchtgeest (sylfide) op de zijkant van de troon. Sylfiden zijn onstoffelijke elementaire wezens die o.m. vorm geven aan de wolken en zorgen dat de wind waait.

Het tweezijdige zwaard heeft twee betekenissen. Het staat voor het denken, maar ook voor problemen, strijd, verdriet of verlies (een zwaard is per slot ook een wapen). Vogels staan meestal voor vrijheid, fantasie, gedachten en ideeën, maar kunnen ook symbolisch zijn voor afstandelijkheid, de wens op zichzelf te zijn. Vlinders fladderen door de lucht en staan voor gedachten, maar ze zijn ook een transformatiesymbool, een symbool van vernieuwing (de metamorfose van rups tot vlinder). De grote vlinders op de kroon van de koningin symboliseren prachtige gedachten die als een gevleugelde gift haar geest binnenvliegen.  :D Ze getuigen van haar aangeboren geloof in de goedheid van het leven. Een sikkel is, net als alle scherpe voorwerpen, een luchtsymbool. Maar een sikkel is ook, net als de zeis van de Dood, een transformatiesymbool. De sikkels op de troon hebben duidelijk een handvat en zijn dus geen maansikkels. Met een sikkel kun je overtuigingen snoeien.

Wolken zeilen door het element lucht en staan daarom voor het denken. We kunnen onze gedachten niet zien en staan er gewoonlijk niet bij stil dat ze gestalte en vorm hebben, net zoals wolken. Er zijn gedachteformaties net zoals er wolkenformaties zijn, en gedachtestromen net zoals er luchtstromen zijn. Omdat wolken uit waterdamp bestaan horen ze ook bij het element water (zeker als er regen uit valt). De samengepakte wolken aan de horizon vertegenwoordigen als luchtsymbool verwarring en beperkingen, beperkende overtuigingen, gebrek aan helderheid enz. Als watersymbool staan ze voor somberheid, pijn, verdriet, mistroostigheid, uitzichtloosheid enz. De gezichtsuitdrukking van de koningin is ernstig. De wolken keren terug in haar mantel en in de grijze kleur van haar gewaad. De wolkenmantel is een bescherming: haar gedachten vormen een beschermlaag die pijn verzacht. Het grijs van haar kleding heeft hier niet - zoals op sommige andere kaarten - de betekenis van het verbergen van gevoelens, maar heeft betrekking op de áárd van haar gevoelens. Daarnaast heeft grijs ook de betekenis van een overgangsperiode. En het is de kleur van in eenzaamheid bereikte wijsheid (denk aan de Kluizenaar). De binnenkant van haar mantel is rood, de kleur van vitaliteit, haar rode schoen een teken vastberadenheid.

Op allerlei manieren komen op de kaart verdriet en wijsheid samen. Niet dat het een bij het ander hoort of uit het ander voortkomt. Er ligt op zich geen waarde in lijden, wél in de bevrijding uit het lijden. En hier gaat het om bij Zwaarden Koningin. Zij heeft een periode van problemen, moeilijke omstandigheden, teleurstelling of verdriet achter de rug, maar zij heeft de hindernissen overwonnen en is daardoor sterk geworden. Zij is opvallend en profil afgebeeld en kijkt naar de rechterkant van de kaart, naar de toekomst: zij heeft het verleden achter zich gelaten. Zij heeft zich bevrijd van verwarring, twijfel en angst en heeft helderheid geschapen, besluiteloosheid overwonnen, inzicht gekregen, zich bevrijd van beperkende overtuigingen. In wezen staat de kaart voor bevrijding door middel van de geest. Vrij zijn van zorgen, wantrouwen, frustratie en beperkingen, dat zijn de gaven die zij heeft ontvangen door de prijs te betalen van zelfonderzoek en eerlijkheid.

Het doorgehakte stukje touw aan haar linkerpols is een symbool van die bevrijding. Mogelijk was zij aan iets of iemand gebonden (in een legging kan de kaart soms op een bevrijding uit een onderdrukkende situatie of relatie wijzen), maar om haar rechterpols is ook een touwtje te zien, dus waarschijnlijk waren haar beide handen aan elkaar gebonden (symbool van machteloosheid). Haar hoofd steekt ver boven de wolken in de heldere lucht van de waarheid. In de Inner Childtarot heten de zwaarden "Zwaarden van de Waarheid" en deze benaming is ook van toepassing op de kaart van Zwaarden Koningin. De waarheid is haar kracht. In verwarring of pijn ligt de eerste stap naar de waarheid. Alles wat zich in het leven voordoet dient het belang van de waarheid en het licht. Hoewel we niet per se een crisis nodig hebben om te groeien, veranderen veel mensen alleen maar als de dingen in beroering komen. Boven het hoofd van de koningin vliegt een vogel. Als er geen luchtstroming is, is het voor een vogel moeilijk starten. Wij hebben de juiste hoeveelheid beroering en verandering nodig om te groeien.
 
Er vliegt slechts één vogel: De waarheid wordt niet in delen maar in heelheid gevonden.

Door haar moeilijkheden te overwinnen heeft Zwaarden Koningin geleerd in zichzelf te geloven zonder de noodzaak van waardering van buitenaf. Dit heeft haar geholpen zelfstandig en onafhankelijk te worden en haar eigen richting te vinden zonder op anderen te hoeven rekenen. Het heeft haar ook bewuster gemaakt van wat anderen ervaren en haar gevoel van medeleven ontwikkeld. De manieren die zij heeft gevonden om angst en twijfel in zichzelf te veranderen, vormen de gereedschappen die zij nu anderen kan aanreiken. Haar uitgestoken hand reikt uitnodigend naar de wereld.

Nog steeds wordt de kaart soms in verband gebracht met rouw en wordt de koningin als weduwe gezien. Ook de NV-kaart draagt hiertoe bij door de drie personen die achter haar rug (in het verleden) een overledene wegdragen.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/ZwQ_NV.jpg
Eigenlijk is dit een verouderde betekenis, afkomstig uit een tijd toen onafhankelijkheid en zelfstandigheid van vrouwen slechts acceptabel was, wanneer het een noodgedwongen zelfstandigheid betrof, zoals van een weduwe... Weduwschap (of weduwnaarschap, de kaart kan natuurlijk ook betrekking hebben op een man) is niet meer dan een van de vele mogelijkheden die de kaart in een legging kan hebben. Het gaat echter nooit om een aankondiging hiervan, het gaat bij Zwaarden Koningin altijd om een probleem of verlies in het verleden, óók als de kaart op een toekomstpositie ligt.

Samenvattend zie ik in Zwaarden Koningin wijsheid, inzicht, moed, helderheid, eerlijkheid, bevrijding uit verwarring; zachtaardigheid, tolerantie, begrip, geduld, rechtvaardigheid, onzelfzuchtigheid, medeleven en menslievendheid. Uiteindelijk is het tweezijdige zwaard een zwaard van liefde en licht geworden.

http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/ZwQ_MG.jpg

Astrologische correspondentie: Weegschaal

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: januari 22, 2006, 21:58:42 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #4 Gepost op: juni 11, 2005, 18:37:13 pm »
Hallo Janice en Juul,

Nog even iets over de koelheid of afstandelijkheid die vaak genoemd worden in verband met Zwaarden Koningin. Dit zijn eigenschappen die wel bij de zwaarden passen, maar eigenlijk niet bij een koningin. Alle koninginnen zijn verwant met de Keizerin en zijn in principe niet koel - al zijn er wel gradaties in hun warmte en zie ik Pentakels Koningin als de warmste van de vier. De koele aard zit bij eerder bij Zwaarden Koning (die natuurlijk ook een vrouw kan vertegenwoordigen).

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

Koshke

 • Gast
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #5 Gepost op: juni 11, 2005, 20:30:50 pm »
Hallo Ricca,

Hierbij wou ik je hartelijk danken voor de wel zeer gedetailleerde prachtige verklaringen van de tarot-kaarten.  
Het is echt super hoe je elk symbool op een kaart nauwkeurig weet te omschrijven en ik vind het zeer bewonderenswaardig.

Thanks again,  Liefs, Koshke

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #6 Gepost op: juni 11, 2005, 21:33:44 pm »
Dank je, Koshke, vind ik leuk om te horen.
En voor jou ook van mij nog een (verlaat) welkom op het forum!

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

janice

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1370
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #7 Gepost op: januari 08, 2006, 15:44:46 pm »
omgekeerd, wat betekend zwaarden koningin eigelijk ?
Intuitie is verstand dat haast heeft

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #8 Gepost op: januari 10, 2006, 23:50:17 pm »
Zwaarden Koningin omgekeerd

Een zucht geeft lucht aan de smart van het hart...

 • Overdreven behoefte aan afzondering. De tweestrijd tussen de behoefte aan eenzaamheid en de liefde voor de medemens.
 • Té bezorgd om anderen en de wereld; zo onzelfzuchtig dat het ten koste gaat van zichzelf.
 • De positieve dingen negeren en het leven somberder inzien dan nodig is.
 • In moeilijkheden verkeren. Elke omgekeerde hofkaart kan deze betekenis hebben, maar omdat zwaarden ook zelf voor problemen kunnen staan, ligt dit bij de zwaarden hofkaarten meer voor de hand.
 • Verdriet, ongelukkig zijn, zelfmedelijden, zich alleen en niet begrepen voelen.
 • Niet loskomen van pijn uit het verleden. Misschien wel vasthouden aan wrok.
 • Teleurstelling leidt tot twijfel en verwarring. Evt. moedeloosheid.
 • Als de druk van onaangename omstandigheden of mensen te groot wordt, kan Zwaarden Koningin egoïstisch worden. Uiteindelijk verliest zij haar waarheidsgetrouwheid en kan oneerlijk en onbetrouwbaar worden.
 • Onverschilligheid door verbittering.
 • Wraakzuchtigheid.
« Laatst bewerkt op: augustus 09, 2006, 09:51:12 am door Ricca »
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #9 Gepost op: augustus 06, 2006, 16:46:15 pm »
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/ZwQ_Cr.jpg

Met Zwaarden Koningin uit het Crowleydeck kan ik niet uit de voeten. Zij verschijnt als in een visioen aan de hemel, maar wat een houding heeft zij... Als een verveelde couch-potato hangt ze in haar wolkenfauteuil. De fiere houding van de koningin op de RW-kaart heeft plaats gemaakt voor een onderuitgezakte, lam-lendige houding die volgens mij nooit tot inzicht en helderheid kan leiden. Bovendien wijst haar zwaard naar beneden (onjuist oordeel, veroordeling of onverschilligheid) en bevindt zich ondanks het enorme kristal (licht, inzicht) een grote wolkenmassa ter hoogte van haar hoofd, het tegendeel van een heldere lucht. De onderbroken lichtstralen die in alle richtingen van de kristalpunten uitgaan, verdwijnen zonder zichtbaar effect over de rand van de kaart. De hoge plek van haar zetel symboliseert afstandelijkheid en eventueel hoge pretenties of uit de hoogte neerkijken. Boven het kristal is het hoofd van een engelachtige sylfide (luchtgeest) zichtbaar die door te blazen de wolken in beweging kan brengen (gedachten op gang kan brengen).

In haar linkerhand heeft de koningin een afgehakt mannenhoofd, dat op bevrijding en zelfbeschikking kan wijzen (vergelijkbaar met het doorgehakte touwtje om de polsen van de RW-koningin), maar dit beeld is zo barbaars dat het in mijn ogen niets meer met het wezen van een luchtkoningin te maken heeft (en waarschijnlijk alles met Crowleys verknipte beeld van een onafhankelijke vrouw). De waardigheid is zoek op deze kaart, die voor mij dus onbruikbaar is.

http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/ZwQ_OZ.jpg

De Osho Zenkaart vind ik zo mogelijk nog erger. Deze kaart heeft de naam Zedelijkheid, dus je voelt 'm al aankomen, de doorn in het oog... Getoond wordt, in weliswaar prachtig gestileerde vorm, het beeld van een oude, gerimpelde droogpruim met gevouwen handen, smetteloos witte, stijf gesteven manchetten, de neus in de lucht, tralies voor het hart... Nou vráág ik je! Wat heeft dit met de vrouwelijke vorm van het element lucht te maken? Of met de harmonie van Libra? Terwijl het commentaar bij de kaart oproept om alle oordelen te laten varen, staat de afbeelding zelf bol van het oordeel van de makers. Heel jammer, en erg on-Zen volgens mij. Ook hier is de essentie van een luchtkoningin gemist (of vrijwillig opgeofferd om een eigen boodschap uit te dragen). Door zich af te zetten tegen iets dat in hun ogen fout is, schenken de makers juist daar alle energie aan... zonder dat datgene wat ze dan blijkbaar wél goed vinden op enige manier op de kaart uit de verf komt. Mijn advies is: ga in ieder geval nóóit op deze kaart mediteren!

Ben ik de enige die deze kaarten zo ziet? Als er mensen zijn die op een andere manier naar deze kaarten kijken, hoor ik dat heel graag.

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

pe51

 • Gast
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #10 Gepost op: augustus 06, 2006, 21:26:19 pm »
Hallo Ricca,

Je ziet de zwaarden koningin als het element lucht in vrouwelijke gedaante. Ik zou dat eerder omdraaien. En haar als de vrouw zien in het element lucht.

De persoonskaarten (koning, koningin, prins, prinses) kun je zien als verdeeld in 4 delen - de 4 elementen. Staven als het el vuur; bekers als het el water; zwaarden als het el lucht en pentakels als het el aarde. De  persoonskaarten beelden volgens mij de mens uit, die in een van deze 4 elementen actief is. Van  de persoonskaarten zijn er 4 te vinden in de tarot (in staven, bekers, zwaarden en pentakels). Maar de persoonskaarten hebben volgens mij nóg een keer de 4 elementen in zich. Elk type persoon (koning, koningin, prins, prinses) staat voor een mens in een van de 4 elementen.

De 4 elementen kunnen door de ideeën vuur, water, lucht en aarde gesymboliseerd worden, maar ook door de 4 typen personen. Dan is de vader het oudste element, het el vuur; de moeder het 2e oudste element, het el water; de zoon het op 3 na oudste element, het el lucht; en de dochter het op 4 na oudste element, het el aarde. Ik meen dat ik dit idee ooit in de I Ching heb leren kennen.
De oudere mensen (vader & moeder) vertegenwoordigen dan de oudere elementen (vuur & water). En de jongere mensen (zoon & dochter) de jongere (lucht & aarde). Oud kun je zo zien als: met veel ervaring, ontwikkeld, volwassen. De mannelijke mensen (vader & zoon) vertegenwoordigen zo de mnl elementen (vuur & lucht), en de vrl mensen (moeder & dochter) voor de vrl elementen (water & aarde). Deze 4 personen zijn 4 gewone persoonstypen. Maar als het om de mens gaat die zich geestelijk ontwikkelen kan, dan is er het ideaal wat je wilt bereiken het ideaal van het veredelen van je geest. Dan kunnen de 4 elementen uitgebeeld worden in het idee van de veredelde mens: de koning, koningin, prins en prinses. De koningsfamilie als het verinnerlijkte ideaal van veredeling van de geest van de mens. Ik zie dit idee in de persoonskaarten van de tarot: De koning zie ik dan als het el vuur; de koningin als het el water; de prins ('ridder') als het el lucht en de prinses ('page') als het el aarde.

Als je het zo ziet, dan vind je in de staven koning 2 maal het el vuur terug: de 1e keer omdat hij een koning is en de 2e keer omdat het element van staven het el vuur is. De bekers koning zie ik zo als het element vuur in de mens (koning), maar dan in het el water (bekers). De zwaarden koning kun je zo zien als een element-vuur-mens in het el lucht en de pentakels koning als de el-vuur-mens in het el aarde. Met de koningin, prins en prinses gaat het dan op dezelfde manier. Zo krijg je 4 personen die 2 maal hetzelfde element hebben en dus een grotere elementen-harmonie: De staven koning, de bekers koningin, de zwaarden prins en de pentakels prinses.

Van de koninginnen is bekers koningin de meest harmonische: het el water (gevoel) in de persoon (koningin = oudere vrouw, dus el water) en in de soort (bekers). De staven koningin moet de elementen water (koningin) en vuur (staven) in zich weten te combineren, wat minder gemakkelijk is; de pentakels koningin de elementen water (koningin) en aarde (pentakels), deze combinatie ligt al een stuk gemakkelijker. En de zwaarden koningen heeft de elementen water (koningin) en lucht (zwaarden) in zich. Dit is ook een minder gemakkelijke combinatie. Omdat de koningin een gevoelsmens is, die actief is in het element lucht (het denken).

Dit is de basisindeling waar ik bij de persoonskaarten vanuit ga. De eigenschappen van de 4 personen komen dan voort uit de combinatie van de 2 elementen in de persoonskaarten. Het element van het persoonstype (koning, koningin, prins, prinses) is dan het element in jezelf. En het element van de kaartsoort (staven, bekers, zwaarden, pentakels) is 1 van de 4 elementen deze mens in voorkomt. Ik zie haar dus eerder als het element lucht in de vrouw dan als de vrouw in het element lucht.  

Het denken van het element lucht is in wezen koel of koud, tegenover de warmte van het voelen. Het seizoen van het el lucht is ook de koude winter. Intellectueel inzicht en helderheid zijn eigenschappen van het element lucht. Maar ook afstandelijkheid, want gevoel (water) verbindt (brengt je 'dichtbij'), maar intellect - analyseren - brengt je veraf, zodat je kunt onder-scheiden. De koele aard zit voor mijn gevoel het meest bij de prins (el lucht), in het el vuur zit meer warmte (een volwassen man of koning heeft vanwege de leeftijd meer warmte in zich dan de jonge prins, die juist koel moet zijn (ongehecht aan emoties) om een helder inzicht te hebben. De koningin heeft als gevoelsmens weer meer warmte in zich dan haar jonge dochter, de prinses. Als we naar de 4 seizoenen kijken, dan is in het aarde-seizoen 'lente' het klimaat fris, in de winter (lucht) is het koud; in de zomer heet en in de herfst warm. De koelheid van de zwaarden koningin zit voor mijn persoonlijke gevoel in het element lucht van de kleur zwaarden.

Het zwaard in handen van een koningin kom je zoals je zegt ook tegen in de kaart gerechtigheid van de grote arcana. Die 11 als getal heeft bij RW, maar oorspronkelijk had hij het getal 8. In de maatschappij is de vrouw met zwaard, weegschaal (en blinddoek) terug te vinden als 'vrouwe justitia' van onze rechtbanken. Het idee is hier, dat rechtspreken wat eigenlijk de taak van de koning is (kaart 7, zegewagen) wordt gedaan door de koningin: het idee is dan, dat ze rechtspreekt met gevoel. Het zwaard is dan een symbool van het onderscheid wat ze weet te maken, en de weegschaal een symbool voor een 'evenwichtige' afweging van alle motieven en omstandigheden. De koning (krt 7) en koningin (krt 8) staan zo naast elkaar; de koning treedt naar buiten toe op in een zegewagen en de koningin houdt zich bezig met de binnenkant van de staat, met rechtspreken. Ook hier is de koningin een combinatie van gevoel en inzicht (denken). Een verschil tussen 'gerechtigheid' en 'koningin van zwaarden' is natuurlijk, dat in de grote arcana de kaarten een archetype (oerdenkbeeld) voorstellen en in de persoonskaarten een mens, een persoon.

Het denken, begrijpen, inzicht van de koningin heeft een remmende werking op haar gevoelsleven, dat bij de bekers koningin volledig tot bloei komt. Omdat het gevoel wat een volwassen vrouw eigen is, zo niet tot bloei kan komen, en het denken van de andere kant weer afgeremd wordt door haar grote gevoelsleven, is er minder losheid en beweging in haar geest dan bij de bekers koningin en de zwaarden prins, die allebei als het ware volledig 'in hun element' zijn. In de zwaarden koningin is het gevoel wat meer 'bevroren'. Vandaar kun je dan bijv op 'verdriet' komen. Want in de mens kan bevroren gevoel verdriet in je oproepen. Iemand die volledig naar haar gevoel luistert, is waarachtig in zichzelf. Dat waarachtige kan minder worden als er ook denken in je is. Dan kan in moeilijke tijden het denken het overnemen. En als het denken niet helder genoeg is, kun je je vastgrijpen aan onwaarachtige gedachtes en zo onoprecht worden. Op die manier moeten de eigenschappen verdriet en onwaarachtig zijn uit de combinatie van elementen zijn afgeleid, dat is het idee wat ik ervan heb tenminste.

groeten, peter.
« Laatst bewerkt op: augustus 06, 2006, 21:31:57 pm door pe51 »

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #11 Gepost op: augustus 07, 2006, 15:27:29 pm »
Hallo Peter,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik wist niet dat je ook aan tarot deed (maar het verbaast me niet). Op je algemene opmerkingen over de hofkaarten zal ik bij gelegenheid reageren in het topic Hofkaarten. Het ging mij hier uitsluitend om Zwaarden Koningin - en de moeite die ik heb met deze koninginnen in het Crowley- en Osho Zendeck. Niet dat ik met die decks wil gaan werken, *ik heb al een deck*. :P Ik zou nog graag van jou of anderen de interpretatie van de afbeeldingen op juist deze twee kaarten horen. Zwaarden Koningin is mijn astrokaart en het stoort me dat deze twee zo lijnrecht tegenover de RW-koningin lijken te staan. Als Weegschaal zoek ik natuurlijk de eenheid in de diverse afbeeldingen.

Iemand die volledig naar haar gevoel luistert, is waarachtig in zichzelf. Dat waarachtige kan minder worden als er ook denken in je is.

Wij zijn denkende wezens en op zich is er niets mis met denken. Het ligt er maar aan wát je denkt... Je kunt denken met je ego, maar je kunt ook de gedachten van je hogere zelf toelaten. :)

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Zw. Koningin en eerlijkheid
« Reactie #12 Gepost op: augustus 09, 2006, 09:45:06 am »
Nog even voortbordurend op die waarachtigheid...
Alle zwaardenkaarten hebben op een of andere manier met waarheid, waarachtigheid en eerlijkheid te maken, maar Zwaarden Koningin nog wel het meest - vanwege het recht omhoog wijzende zwaard. Haar eerlijkheid berust op vertrouwen.

Alleen zij die vertrouwen, kunnen zich eerlijkheid veroorloven, want alleen zij kunnen de waarde ervan inzien.
(Een Cursus in Wonderen)

Eerlijkheid geldt niet alleen voor wat Zwaarden Koningin zegt, in feite betekent het woord eerlijkheid 'consistentie': niets van wat ze zegt is in tegenspraak met wat ze denkt of doet. Op geen enkele manier is er een conflict in haarzelf en daarom is het ook onmogelijk voor haar om met anderen in conflict te zijn. Haar innerlijke vrede is vooral te danken aan haar eerlijkheid. En oneerlijkheid kan alleen in de omgekeerde kaart zitten.

Alleen de wens om te misleiden leidt tot conflict (of oorlog...). Conflict is het onvermijdelijke gevolg van zelfmisleiding die oneerlijkheid is... Omdat Zwaarden Koningin eerlijk is, is zij vredelievend (en past het afgehakte mannenhoofd op de Crowleykaart beslist niet bij haar). Zij is begaan met de mensheid en kiest voor de wereld met alles daarin, voor alles wat achter uiterlijke vormen onveranderlijk en onveranderbaar en waar is: haar medezielen en hun Schepper. Zij kiest in volmaakte eerlijkheid, even zeker van haar keuze als van zichzelf.

Het zwaard recht omhoog symboliseert ook een juist oordeel... en dit kan alleen maar géén oordeel zijn. Oordelen betekent oneerlijk zijn, want oordelen is een positie innemen die je niet hebt... Je kunt niet oordelen en tegelijk hopen dat je leert...

Zonder oordeel zijn alle mensen broeders
(en alle Zwaarden Koninginnen zusters ::))

Goed, ik ga me ermee verzoenen dat de Crowley- en Osho Zenkoningin een ándere uiterlijke vorm hebben. So be it. Het stoort me niet meer, omdat míjn koningin (RW) me zojuist een geschenk van verdraagzaamheid heeft gegeven. :) :-*

I the Queen of Swords!
From Ricca with Love

nathair

 • Gast
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #13 Gepost op: november 19, 2008, 21:22:12 pm »
Me too!  :)

Ook al is het, zoals Peter al omschreef, moeilijk om zowel denker als gevoelsmens te zijn.

Diotima

 • Gast
Re:Zwaarden Koningin
« Reactie #14 Gepost op: oktober 23, 2009, 15:40:55 pm »
Beste Ricca,

Dit is de eerste keer dat ik reageer op een bericht, tot nu toe heb ik alleen zelf heel veel gehad aan de uitgebreide interpretaties hier van iedereen.
Maar nu jij graag wilde weten wat anderen denken van de kaarten van Zwaarden Koningin uit de Crowley en Osho decks, heb ik geprobeert mijn licht daar op te laten schijnen.
En ik wil hier een interpretatie van mij geven.

Zoals ik het zie, zijn de twee kaarten uit deze decks precies elkaars tegenovergestelde; op de Crowley-kaart is haar houding volgens mij niet die van een couch-potato, maar juist uiterst sexueel. Ze zit wijdbeens en inderdaad ontspannen maar machtig en daarbij zijn haar borsten duidelijk te zien door de doorschijnende jurk.
Haar houding op de Osho-kaart is juist stram en stijf, a dried up old prune.
Maar in beide kaarten komt wel tot uiting dat de oorzaak van de gevangenschap eentje van buitenaf is/was; de opgelegde conditioneringen.
Bij die van Crowley in het afgehakte hoofd. Dat is m.i. het hoofd van een oude chinees die een bepaalde doctrine uitdraagt. Eentje waarbij de sexuele macht die de vrouw van nature op de man uitoefent, als gevaarlijk wordt beschouwd en onderdrukt dient te worden; zij hoort zich vroom te gedragen en in dienst te staan van haar man en zich verder niets in het hoofd te halen van dat ze nog ergens anders goed voor is.
Dat heeft ook gezorgd voor de zuurpruim van de Osho-kaart. Door die gevangenis is zij erin gaan geloven dat zij bang moet zijn voor haar eigen (sexuele) macht.

Haar houding van de Crowley-kaart, samen met het afgehakte hoofd, is volgens mij het herwinnen van haar macht, door niet langer gebukt te gaan onder de onderdrukkende angst van mannen. En zo krijgt zij weer contact met haar van nature sensuele vrouwelijkheid.
Het naar beneden wijzende zwaard zegt wat mij betreft: het is genoeg! Zij wil gelijkwaardigheid en zij wil vrouw kunnen zijn. Zij wil zich sensueel voelen. Zonder daarin over the top te gaan wat zich vooral in het westen uit als vrouwen die zich voordoen alsof ze alleen maar een stoeipoes zijn. Waarmee ze dus eigenlijk ook weer tegemoetkomen aan de angsten van mannen omdat zij zich daarmee tot speeltje van de man maakt en denkt verder nergens goed voor te zijn. Maar vrouwen hebben een authentieke kracht, wat los staat van de man en vrouwen zijn van nature sensueel, zonder dat ze daar meer voor hoeven te doen. De zuurpruim en de stoeipoes zijn eigenlijk uitvindingen van mannen, omdat zij altijd bang zijn geweest voor de onbekende vrouwelijke kracht.
De Koningin van de Osho-kaart heeft zich nog niet bevrijd. Maar hoe groter een bepaalde houding naar de ene kant slaat (als versteende moralist), hoe groter de transformatie naar de andere kant mogelijk is, als zij zich wel bevrijdt. Dus er zit een grote potentie in deze kaart, net als in zwaarden 9, welke kan transformeren in Zwaarden Aas (?denk ik) of Bekers Aas, zoals jij zegt.

De idee van slaaf en meester is per definitie een illusie (maar kan soms een leuk fantasietje zijn ;) als je er maar niet in gaat geloven). Zwaarden Koningin heeft die illusie, die zich op hele subtiele manieren kan uiten, ingezien en daarom is zij ook zo goed in staat het verdiet van anderen te zien, want zowel de slaaf als de meester hebben er uiteindelijk geen baat bij. Dit weten kan zij dienstbaar maken in de samenleving.

Liefs,

Diotima