Auteur Topic: Pentakels 10  (gelezen 61190 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Pentakels 10
« Gepost op: februari 19, 2005, 20:50:59 pm »


De laatste kaart die nog niet was teruggezet na de onbedoelde clean-up van het Arcanaforum...

Pentakels 10 is de kaart van huis en haard en staat op het eerste gezicht voor een gelukkig gezinsleven of familieleven (meerdere generaties), of meer in het algemeen voor geluk, een goed en prettig leven, een veilige en geborgen omgeving, onbezorgdheid, stabiliteit, materiële zekerheid enz. En soms is dit alles wat de kaart wil zeggen. Maar Pentakels 10 (de meest symbolische kaart van de Kleine Arcana) heeft meerdere betekenissen. Pentakels staan voor al het aardse, maar hebben ook een diepere dimensie. De stoffelijke ervaring is niet het tegengestelde van de spirituele ervaring. Pentakels 10 is daarom een kaart van zowel innerlijke als uiterlijke rijkdom. Van geestelijke en materiële overvloed. Van blijdschap op alle levensniveaus.  

Je moet je zegeningen echter wel herkennen. Daarvoor is opmerkzaamheid nodig. Op een of andere manier lijkt die herkenning te ontbreken. De man en de vrouw kijken langs elkaar heen. Zien elkaar slechts in het voorbijgaan. Het kind kijkt van hen weg. Niemand heeft oog voor de oude man die vóór de poort zit. Alleen de twee honden hebben aandacht voor hem... Het lijkt alsof dit gezin er niet bij stilstaat hoe goed ze het hebben... Als ik de kaart vergelijk met Bekers 10 kan ik me bij Pentakels 10 toch niet aan de indruk van een sleur onttrekken. Ik zie op Pentakels 10 ook geen diepe dankbaarheid zoals op Bekers 10. De magische staf staat ongebruikt tegen de linkerkant van de poort. De muur met kantelen op de achtergrond wijst op een gesloten situatie. Veel nieuws is hier niet te verwachten. Alles gaat gewoon zijn gangetje. In de achtergrond staat ook een toren, een waarschuwing tegen vanzelfsprekendheid. De toren staat precies tussen de man en de vrouw... Maar de weegschaal die boven het hoofd van de oude man is afgebeeld, is in evenwicht. De situatie is stabiel en kan wel tegen een stootje.  

Helemaal links, in de zwart-wit geblokte rand, is een glimp van een kasteel op een berg te zien. Dit herinnert aan het kasteel-op-een-berg in een van de bekers van Bekers 7: een luchtkasteel (illusie). Als je heel diep kijkt is Pentakels 10 ondanks alle rijkdom misschien wel een illusie van geluk...

De grote poort in het midden verdeelt het tafereel in twee gebieden: het heldere daglicht in de verte stelt het gewone dagelijkse leven voor, het schemergebied op de voorgrond vertegenwoordigt de verborgen ervaringen, de magie in de gewone dingen van het dagelijks bestaan. Met uitzondering van de oude man en de twee honden merken de mensen op de kaart de magie die rond hen bestaat niet op. Trouwens, is de oude man op de voorgrond werkelijk deel van de familie? Zijn mantel is bezaaid met tekens uit de magie en de astrologie. Hij heeft meer weg van een geheimzinnige bezoeker en dit schept veel interpretatiemogelijkheden. Misschien is hij wel een gids. De druiventrossen helemaal linksonder symboliseren hier vooral innerlijke rijkdom.

De tien pentakels zijn gerangschikt in de vorm van de Levensboom. Terwijl in de overige kaarten de pentakels een onderdeel van de afbeelding zijn, mooi in het geheel van de afbeeldingen geïntegreerd, ligt de Levensboom hier opvallend over de afbeelding heen. Je moet a.h.w. dóór de Levensboom heen kijken om de situatie goed te beoordelen. Soms is de kaart daarom een aansporing om meer op het wezenlijke, innerlijke aspect van de dingen te letten.

P.S. Palo kwam met het leuke idee dat de pentakels op een raam geplakt zitten waardoorheen je naar het tafereel kijkt.

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: januari 24, 2006, 14:27:27 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Re:Pentakels 10
« Reactie #1 Gepost op: februari 19, 2005, 22:06:53 pm »
Ik zie de Pentakels 10 als een gemoedelijk tafereel; de dagelijkse gang van zaken waarin wij in het voorbij gaan even een glimp mogen opvangen als we door de straat lopen en door het raam met de levensboom naar binnen kijken.
Het is een stralende zomerochtend,het begin van een veelbelovende dag...een nieuw begin.
In tegenstelling tot Ricca zie ik de oude man binnenshuis zitten,en niet buiten de poort.Hij is tevreden, geniet van het leven en zijn welverdiende rust.
De vrouw komt binnen terwijl haar man juist het huis verlaat; ze hebben nog even een onderonsje en zijn staf rust tegen de linkerkant van de poort omdat hij de tijd neemt nog even met zijn vrouw samen te zijn.
Er is contact,verbinding tussen alle mensen (en dieren) op de kaart en iedereen mag zichzelf zijn.
Het kleine meisje heeft de linker(gevoels) hand van haar moeder vast achter de pentakel en met haar rechterhand houdt ze de hond vast en kijkt ze nieuwsgierig naar wat opa aan het doen is die de andere hond streelt.
Dankbaarheid lijkt een vanzelfsprekend deel te zijn van hun leven, in een goede en harmonieuze onderlinge relatie die heel wezenlijk in de kaart tot uitdrukking komt mijns inziens.
Het weegschaaltje boven het hoofd van de oude man is niet in evenwicht; het rechterschaaltje zou dan ook gedeeltelijk te zien moeten zijn...Dit geeft aan dat alertheid belangrijk is,alertheid om de momentele harmonie in stand te houden...Om de zegeningen van het leven te blijven tellen en daarmee te koesteren...dankbaar te zijn...wezenlijk ,om bij de pentakes te blijven.
En de verwijzing naar de twee ,die de weegschaal impliceert om die eenheid (van de 10,de tweede 1 in) stand te houden om dat de twijfel en de dualiteit van de twee loert.

Liefs
Palomino
« Laatst bewerkt op: februari 19, 2005, 22:41:34 pm door Palomino »
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Re:Pentakels 10
« Reactie #2 Gepost op: februari 19, 2005, 23:47:11 pm »
Op de New Visioncard raakt het kleine meisje de hond helemaal niet aan omdat het dier veel meer naar achten is getekend, en zich tussen de kuiten en het kleed van de man bevindt, i.p.v. áchter de man zoals op de RWS.
Wat op deze kaart echter wel duidelijk wordt is de oprechtheid van de man naar de vrouw en het kind toe...hij heeft zijn linkerhand op zijn hart.En de oude man richt zijn blik naar hen, i.pv. naar de honden zoals op de RWS kaart.
De 'camera' heeft op deze kaart ook een beetje meer ingezoomd,er is minder van de zijkanten en de boven kant te zien...en slechts het kasteel is zichtbaar door de poort heen,niet de weegschaal...De open luiken van het huis geven weer dat er openheid is en ze stralen voor mij ook een welkom,ontvangen uit...ik zie de luiken als open armen.

Liefs
Palomino

« Laatst bewerkt op: februari 21, 2005, 22:16:52 pm door Palomino »
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Pentakels 10
« Reactie #3 Gepost op: juli 14, 2005, 15:33:40 pm »
Ook voor mij zit de oude man op de RW-kaart binnenshuis, in een schemerige ruimte, misschien een soort overdekte veranda. Aan de andere kant van de poort (dus op de achtergrond van de kaart) is de buitenwereld. De man en de vrouw staan precies onder de poort, op de grens van buitenwereld en binnenwereld, de uiterlijke en de innerlijke wereld. De vrouw heeft haar blik naar binnen gericht en de man naar buiten. Toch is de vrouw gekleed in rood (activiteit) en de man in blauw (passiviteit). Het houdt elkaar allemaal in evenwicht. De arm van de weegschaal staat horizontaal, dus de schalen zijn in evenwicht (ook al is één schaal niet te zien).

De NV-kaart, waarin op diverse manieren is afgeweken van de RW-kaart, is voor mij een totaal ándere kaart.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/P10_NV.jpg
Er is veel meer openheid (meer licht, geopende luiken). Zelfs de oude man zit in het volle daglicht - en vooral dit laatste strookt niet met de RW-kaart. Ook de lichaamstaal van de jonge man is anders: hij heeft zich meer naar de vrouw toe gedraaid. Maar zij staat nog steeds van hem afgewend, met alleen haar hoofd in zijn richting. De tien pentakels liggen grotendeels óver de afbeelding, maar één pentakel verdwijnt gedeeltelijk achter de man...(hoe kan dat?). Hoe dan ook, het mysterieuze van de RW-kaart is hier voor mijn gevoel helemaal verdwenen. En dat geldt ook voor de HO-kaart...
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/P10_HO.jpg

Ik gebruik de betekenis van de NV-kaart in dit geval niet voor de RW-kaart. Door min of meer het tegenovergestelde uit te beelden, maakt de NV-kaart mij wél iets duidelijk over de RW-kaart. Bijvoorbeeld hoe op de RW-kaart veel dingen niet aan het licht komen, onopgemerkt blijven, hoe gesloten de situatie is en hoe stereotiep de voorstelling eigenlijk is... Ook hoe druk de mensen met van alles en nog wat bezig zijn... Ze worden afgeleid door de dingen die van moment tot moment hun aandacht gevangen houden. Het bezoek, het kind, de honden, de praktische  bezigheden. Echt zo'n moment waarop ook nog net de telefoon gaat... Zij worden in beslag genomen door de buitenwereld, zodat hun tijd vol is. Dat brengt me weer bij de oude man. Alleen hij heeft rust, en tijd, en geduld... Hij kan gewoon de opa zijn, maar zijn bijzondere mantel doet veel méér vermoeden. Wie hij ook is, het lijkt me dat hij alleen al door zijn aanwezigheid oproept om bewuster te leven, meer in het heden te zijn. Het feit dat alles op rolletjes loopt is nog geen reden om je daar niet over te blijven verwonderen...

Liefs,
Ricca
« Laatst bewerkt op: januari 24, 2006, 14:28:57 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Ann

 • Gast
Re:Pentakels 10
« Reactie #4 Gepost op: december 15, 2006, 21:56:02 pm »
Hai Ricca,

(ik ben beginnend, dat is vast duidelijk)
Ik blijf deze kaart trekken bij toekomstvragen bij een speciaal persoon van mij. Mijn vraag is echter: is dit zijn toekomst of een gezamelijke toekomst. Overigens geldt dat ook voor de hogepriester. Ik geloof dat ik mijn eigen uitkomsten niet vertrouw ???

Alvast dank voor je reactie!

Ann

susanvansoest

 • Gast
Re: Pentakels 10
« Reactie #5 Gepost op: januari 21, 2008, 20:57:06 pm »
De sleur die hierboven beschreven worden herken ik ook in de Druidcraft tarot (http://tarotstudies2.50webs.com/druid_craft/59.jpg). vanuit de beschrijving in bijbehorend boek zou ik een fijnere uitstraling van de kaart verwachten. Alleen de jongeman achter de oude lijkt enigszins content te kijken. in het vooruitzicht van de erfenis? ;) Ook hier lijkt een onderscheid te zijn tussen binnen en buiten, maar de verdeling van de figuren is anders dan op de RW kaart.

Ik zie de zegeningen, waar de beschrijving over rept, niet terug in de kaart. Wat zie jij?

alvast bedankt!

liefs Susan

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re: Pentakels 10
« Reactie #6 Gepost op: januari 22, 2008, 21:32:08 pm »
Mijn eerste indruk is dat het op deze kaart om geld gaat en dat er spanningen zijn i.v.m. de financiën. De pentakels zijn heel onevenwichtig over de kaart verdeeld. Dit komt de sfeer niet ten goede. Blijkbaar heeft de oude man het meeste geld (4 pentakels aan zijn stoel en ook nog een op zijn kleding) en daardoor neemt hij een centrale positie in. De jongere man heeft een tasje met slechts één pentakel en het lijkt erop dat hij zojuist aan zijn vader wat geld heeft gevraagd. Hij is gekleed in aardekleuren en dus met materiële zaken bezig. De oude man zit in een peinzende houding en neemt alle tijd om tot een beslissing te komen. Dat maakt de jongeman zeer ongeduldig... Zijn vrouw is met andere dingen bezig, maar houdt de situatie wel in de gaten. Het meisje en de hond vermaken zich ondertussen uitstekend. Zij zijn tevreden met wat ze hebben...

De oude man is niet van plan geld te verkwisten. Niet omdat hij zo aan zijn geld gehecht is, hij is gekleed in blauw - een spirituele kleur. Misschien vindt hij het noodzakelijk dat zijn zoon zijn leven zo simpel en ongecompliceerd mogelijk houdt wat geld uitgeven en behoeften betreft. Uit ervaring weet hij dat als je weinig geld hebt, je veel dingen leert die het je gemakkelijker maken met geld om te gaan als je het eenmaal hebt. Misschien zal hij zijn zoon deze wijze raad geven: zie jezelf als een rozenstruik die in de winter wordt teruggesnoeid, zodat hij in de lente goed kan groeien en sterk worden. Maar of de zoon daar blij mee is...

Dit is zomaar één kijk op de kaart. Het hoeft natuurlijk niet altijd om geld te gaan op Pentakels 10.

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

Forcess

 • Gast
Re:Pentakels 10
« Reactie #7 Gepost op: oktober 08, 2009, 10:30:19 am »
Wat mij opvalt aan de RW kaart en waar niet eerder over is geschreven (omdat ik het alleen zie?) is de afbeelding van iets wat op een aapje lijkt, op de rug van de mantel van de oude man...iedere keer als ik ernaar kijk moet ik denken aan zo'n aapje die je in films wel eens bij orgeldraaiers zag.
Moet ik wellicht een nieuwe bril kopen  ???

Lieve groet,
Forcess

Developerone

 • Volledig lid
 • ***
 • Berichten: 115
Re: Pentakels 10/ de derde hond
« Reactie #8 Gepost op: juni 12, 2012, 04:23:30 am »
Hallo beste mensen,

Ik ben ben overtuigd dat pentakels 10 een heel symbolisch rijke, maar ook zeer moeilijke kaart is inderdaad.
De lezer wordt hiervoor gewaarschuwd door de overduidelijke levensboom over het tafereel vindt ik.
De manier hoe de nv kaart de ene pentakel achter de man plaatst is volgens mij ook om aan te geven dat het hier gaat om het stel en de oude man in een andere dimensie in het tafereel te zetten.
Zelf vindt ik de RW hier gewoon duidelijker, door o.a. de boog en kleurgebruik zie ik na de levensboom zo nog 7 lagen/dimensies in de pentakels 10.
in de boog dus het stel en kind, meteen valt mijn oog dan op de duidelijke toren tussen hen in (maar in volgende laag dus, de achtergrond/mogelijke toekomst of verleden van het stel volgens mij)

Dan zie ik als volgende laag de honden, de staande hond word zelfs geaaid door het kindje, maar hij lijkt mij op terugweg naar zijn meester.
Kinderen zijn natuurlijk wel in hun gezegende onschuld (witte schoentjes, blauw hempie :)), misschien beter in staat zon grijze hond op te merken met hun open intuitie...
Maar trek a.u.b. niet aan zijn staart kleine..hij lijkt voorzichtig genoeg pfew hij aaide gewoon beetje kinderen he maar d'r moeder heeft die kleine wel beet hoor zie ik.
Ik zie de speer in de hand van de man als verantwoordelijkheid/taken.

En heb lang gepiekerd over de pentakel voor de handen van de vrouw, de kaart kan naar mijn ervaring vallen bij een hele leuke gebeurtenis als bevestiging van balans soms (en waarschuwing het altijd aanwezige gevaar van het verkeerde pad en niet samenwerken)
Of soms alleen als die waarschuwing...:(
Daarom zie ik de pentakel zowel als een schild gezien de positie, maar zou het ook kunnen zijn dat het betekend dat een van de partners een geheim voor de ander heeft, degen met de minste kleurverdeling in de kleding ook.
Ook zie ik een mogelijk moed inpraten/ situatie uitpraten de kaart is gewoon heel diep.
Ook door de waarschuwing naar de lezer naar mijn mening op de kaart is dit echt zo een zeldzame kaart die je aan de vraagsteller voor kunt leggen en te kijken wat hem zelf het meest/eerst opvalt aan de kaart, en zo te zien of het gaat om b.v. een stevig gesprek wat moet worden aangegaan ofzo om dat laatste beetje balans te krijgen (huis en weegschaal staan al op de stenen gebeiteld, dus er is een basis naar mijn mening)
Of dat zoiets net achter de rug is en ze het meest hebben aan echt de lessen op te slaan die staan voor het laten werken van 'opposites unite' tegengestelden laten samenwerken zeg maar.
Ik denk hier aan eerlijk zijn tegen elkaar, taakverdeling, liefde en ondersteuning kunnen geven en ontvangen en elkaar kunnen loslaten/in waarde laten...
Ook dat ze duidelijk niet dezelfde richting opstaan kan zo heel tweeslachtig gezien worden vindt ik.

Dan zie ik als volgende laag door het handje op de zittende hond natuurlijk wel de 'oude man' zitten, en met de dingen die ik net las op dit forum: 'Het weegschaaltje boven het hoofd van de oude man is niet in evenwicht; het rechterschaaltje zou dan ook gedeeltelijk te zien moeten zijn...Dit geeft aan dat alertheid belangrijk is, alertheid om de momentele harmonie in stand te houden.. ' inderdaad/verrek dacht ik...
Maar dat stokje staat zeg maar weer wel horizontaal nu ook noumoe...heb ik nooit zo naar gekeken.
Maar het versterkt alleen mijn gevoel bij de kaart wat ik hierboven al allemaal aangeef: er is een interventie van boven geweest en er is hierdoor balans/ uitzicht hierop.
Om dit te behouden/ verkrijgen hoeven alleen de respectvolle houding jegens elkander als hierboven beschreven volgens mij in ACHT genomen te worden (het boeddistisch heilige achtvoudig pad of de acht in de tarot als oneindige kracht schieten me meteen te binnen haha)
En ook weer afhankelijk van of jij denkt dat de vraagsteller dat al een beetje snapt of wat aansporing nodig heeft, kan deze kaart volgens mij dus soms 'werk aan de winkel!!' spellen voor de legger.
Sommige mensen moet je niet te spiritueel benaderen of over god mee beginnen maar dat hoeft met wat woorden als bovenstaande ook helemaal niet voel dat aan: Ik verwijs naar mijn stukje over het rad van fortuin whaha :)
Daarom is de 'oude man' vind ik op het eerste gezicht ook zo gecamoufleerd denk ik.
Ook zie ik de honden als loyale helpers/obstakels/uitdagingen die hij kan sturen.

Maar door het duizelen van de mantel met zijn duizen-en een dingen erop vliegt mijn oog persoonlijk snel door naar de afbeeldingen op de boog: een kasteel met 3 rode vakken (vlaggen?) de weegschaal met 2 rode vakken, en natuurlijk die vleugel achtige witte lokken van onze mysterieuze 'oude man' over de rechterschaal: alsof hij toch stiekem verantwoordelijk is voor alles :)
Dan tussen de zwart/witte blokjes (tegengestelden, goed en kwaad)
In het blauw dus te visualiseren of in mogelijke toekomst zeg maar denk ik dan de volgende uitdaging.
Kan inderdaad dus ook luchtkasteel zijn weer gelang de situatie he.
Dan gaat mijn aandacht door de rode blokjes toch weer naar de mantel van onze oude man, zou hij dan toch nr.1 zijn op de kaart? Voor mij wel, helemaal omdat hij lijkt zijn kroon als een soort capuchon af te hebben gezet vindt ik.
Hierdoor draaide ik de kaart om en veranderde wat ik altijd op een soort schip vond lijken op een piramide met een alziend oog, waar een lijntje in komt vanuit het midden van de kroon.

Na mijn ontdekking gister dankzij jullie opmerking over het tweede gezichtje in het haar van het meisje op kelkel 6 kan ik zelfs nog iets aan mijn stukje hier toevoegen; de derde hond :)
Ik vindt het ten eerste alsof zijn mantel over een troon/stoel gedrapeerd  lijkt te zijn.
Dat stuk op zijn rug is al wat uit de dansende figuurtjes naar voren gesprongen met omdraaien zeg maar hahaha :) maar de rest was ik nog niet uit eigenlijk.
Ik vond het grijze stukje tussen de zittende hond zijn buik en achterpoot lang vreemd maar zie daar nu zijn grijze (vermomde) voet op aarde in.
En in het stuk gele stof met de levensboom erop volgens mij de derde hond.
Met geel staartje en groene snuit.
Het maakt voor mij een hoop duidelijk (drie eenheid) en besluit daarmee mijn excursie van pentakels 10 :)
Respect als jij hem helemaal heb uitgelezen, pas op het opstapje en namaste!

Als iemand de derde hond ook ziet of op iets anders wil reageren graag :)
One love Devel

http://www.youtube.com/watch?v=nt6AVYZWEH4


« Laatst bewerkt op: juni 12, 2012, 18:28:15 pm door Ricca »

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re: Pentakels 10
« Reactie #9 Gepost op: juni 12, 2012, 18:37:24 pm »
Hallo Devel,

Ik heb je stuk helemaal uitgelezen :P. Maar wel een paar open regels tussengevoegd. Dat leest prettiger.

Mooie bespiegelingen. De derde hond had ik nog niet opgemerkt, maar nu zie ik hem! Ik heb hem even geïsoleerd:Hij is niet zo slank als de andere twee, maar schuift heel gezellig aan. :)

Liefs,
Ricca
From Ricca with Love

marianne

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 7893
 • begin met de voordelen en verwerk de nadelen
Re: Pentakels 10
« Reactie #10 Gepost op: juni 13, 2012, 08:52:49 am »
de 10 is ook de meest symbolische kaart van de kleine arcana en bevat tevens de meest diepe lagen.
de kaart toont de poort naar de meest verborgen ervaringen in de meest gewone dagelijkse dingen.
terwijl op de bokalen 10 het gezin de vreugde ervaart en ook viert, lijkt het geheel aan het gezin hier voorbij te gaan..
de betrokkene vinden het comfort vervelend en lijkt het gezin niet erg veel contact met elkaar te hebben.
door ons met deze kaart te versmelten kunnen we onszelf buiten de poort plaatsen, vanwaaruit we kunnen terug kijken naar kleine dramaatjes in het dagelijkse leven....

ook als je b.v. lichaamsrerichte therapie bekijkt, voelen we ons lichaam gaan naar de pijn en tekenen we dat op papier...
we plaatsen de pijn op die manier buiten onszelf...zodat we er objectief mee kunnen omgaan...

Henkwww

 • Gast
Re: Pentakels 10
« Reactie #11 Gepost op: februari 24, 2013, 15:42:47 pm »
Ik trok deze kaart als dagkaart, aan de hand daarvan probeerde ik mijn gevoel te verwoorden, met een gedicht.
Nu ben ik geen briljant dichter, maar ik kan mijn gevoel zo wel beter verwoorden :


Ik moet huilen, ik zit vol van verdriet.
De sleur maakt mij eenzaam,  de eenzaamheid die de liefde niet ziet.
Het masker wat ik draag, is niet mooi.. Het is als sleur zo gewoon.
De pijn is daarentegen wonderschoon.
Echte schoonheid voel je, dat zie je namelijk niet.