Auteur Topic: Zwaarden 5  (gelezen 61368 keer)

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Zwaarden 5
« Gepost op: februari 02, 2005, 11:10:57 am »
From Ricca with Love

guerreiro da luz

 • Gast
Re:Zwaarden 5
« Reactie #1 Gepost op: februari 05, 2005, 00:07:08 am »
Als ik zwaarden 5 in één woord zou moeten vatten zou ik "vernedering" zeggen. De twee vijanden die afdruipen na hun verlies en een lach van wraak op het gezicht van de overwinnaar van het gevecht. Alles op de kaart wijst op een koude sfeer: de wolken, de grijstinten, de zwaarden die op de grond liggen.

De overwinning is ook geen positieve overwinning waar de winnaar een goed gevoel aan over houdt...zeker geen kaart van succes dus...

janice

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1370
Re:Zwaarden 5
« Reactie #2 Gepost op: augustus 23, 2005, 13:58:18 pm »
De overwinning is ook geen positieve overwinning waar de winnaar een goed gevoel aan over houdt...zeker geen kaart van succes dus...

niet? vanwaar de glimlach dan ?
Intuitie is verstand dat haast heeft

louisa

 • Gast
Re:Zwaarden 5
« Reactie #3 Gepost op: augustus 24, 2005, 23:57:20 pm »
...het ziet er niet uit als een glimlach vind ik, meer als een valse grijns of grimas...Hij lacht niet echt.

(in films zie je soms valserikken zo lachen voordat ze iemand een pootje lichten)
Louisa

Opti-Mystique

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 845
 • Hoe je je voelt bepaalt wat je creëert!
  • Healthy by Nature | Praktijk voor Natuurlijke Gezondheid
Re:Zwaarden 5
« Reactie #4 Gepost op: augustus 25, 2005, 09:25:11 am »
...hetmeer als een valse grijns of grimas...

Het zelfingenomen gezicht van de oneerlijke overwinning... passend bij de korte termijnvisie ::)

Harola

 • Gast
Re:Zwaarden 5
« Reactie #5 Gepost op: januari 14, 2009, 12:33:43 pm »
Hallo lieve Ricca,

Zou jij je licht eens willen laten schijnen over deze kaart? Ik trek iedere dag een dag kaart en als eerste lees ik jouw interpretatie. Ik heb al zo veel van jou geleerd. Is deze kaart alleen negatief te benaderen? Ik lees overal dat deze kaart een overwinning op korte termijn zou betekenen ten koste van andere mensen (hoofdpersoon). Je zou je ook kunnen identificeren met de twee andere figuurtjes op de kaart die weten wanneer ze moeten ophouden. Dan zou deze kaart je wijzen op grenzen en beperkingen waarin ik me heel goed kan vinden.

Groetjes Harola

Ricca

 • Moderator
 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 3110
 • :: SAMEN ::
Re:Zwaarden 5
« Reactie #6 Gepost op: januari 14, 2009, 15:21:08 pm »
Lieve Harola,

Toevallig had ik al eens iets over Zwaarden 5 op papier gezet. Het verhaal is nog (lang) niet af, maar nu je erom vraagt, zal ik dit deel vast posten. Als ik tijd......... heb, zal ik het vervolg schrijven, maar dat kan echt nog wel even duren. Over de twee figuren in de verte kan ik alvast toevoegen dat ze waarschijnlijk gewoon verstandig zijn en de figuur op de voorgrond in zijn sop laten gaarkoken... al is ook daar nog heel wat meer over te zeggen.

Liefs,
RiccaConflicten zijn zelfgeschapen uitdagingen om innerlijk te groeien. Het getal vijf van strijd en verlies staat vaak voor uitdagingen en de zwaarden kunnen zelf ook voor problemen / uitdagingen staan, dus Zwaarden 5 houdt een extra grote uitdaging in.

Soms zal de betekenis van de kaart zich concentreren op de grote figuur op de voorgrond, het heethoofd met de oranje haren, maar vaak gaat het om de twee weglopende figuren en hoe zij op het gedrag van de eerste reageren. Of om één van de twee, want zij reageren elk op hun eigen manier. Daarbij hoort voor mij de figuur links (met de witte laarzen) vooral bij de rechtopstaande kaart en komt de figuur in de verte (met het gebogen hoofd) bij de omgekeerde kaart meer op de voorgrond.

Het podium op Zwaarden 5 is een strijdtoneel en vaak wijst de kaart op een ruzie of conflict, een confrontatie, harde woorden, vijandigheid. Het is geen sportief gevecht zoals op Staven 5, maar bittere ernst. De grote figuur heeft zich agressief gedragen tegenover de andere twee. Wat hij heeft gedaan kan variëren van een grote mond of een boze uitval tot intimidatie of dreigementen. Het kan op Zwaarden 5 zelfs om fysiek geweld en vernieling gaan, maar zo destructief is de kaart gewoonlijk niet. Al laten sommige decks weinig aan de verbeelding over...

http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/Zw5_Rf.jpg
Een kaart als Zwaarden 5 uit de Tarot of Reflections laat eigenlijk geen andere interpretatie toe dan fysiek geweld en dat is jammer, want daarmee zijn de subtielere en veel vaker voorkomende betekenissen van Zwaarden 5 vrijwel van tafel geveegd. Je zou deze kaart eventueel nog kunnen interpreteren als een figuurlijke 'klap in het gezicht', maar de afbeelding roept toch iets anders op... http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/Zw5_NV.jpg   
Zelfs de New Visionkaart gaat met zijn rokende puinhopen wel erg ver in de richting van oorlog, geweld en vernieling, maar dit is slechts één zijde van de RW-kaart. Gewoonlijk gaat het om agressie - en dat heeft op zich niets te maken met geweld, hoewel het daarmee vaak wordt verward.

Zwaarden staan ook voor communicatie - of het gebrek daaraan. De normale agressie is in wezen een natuurlijk soort communicatie, vooral op sociaal gebied. Het is een manier om de ander te laten weten dat hij wat jou betreft te ver is gegaan, en daarom is het een middel dat geweld voorkómt, niet veróórzaakt. Agressie leidt niet tot geweld, tenzij je haar te lang onderdrukt, dan hopen de krachten zich op en volgt er uiteindelijk een uitbarsting van geweld. Het geweld is een verbastering van agressie. Dieren zijn gewoonlijk verstandiger en laten het zo ver niet  komen. Agressie is gericht op verandering. Geweld is niet agressief. Geweld is gericht op controle. Geweld is een passieve overgave aan emoties die niet begrepen of onderzocht zijn, waar je alleen maar bang voor bent en die je tegelijkertijd zoekt. Geweld is in wezen een overweldigende overgave en in alle geweld zit een zekere zelfvernietigings-emotie. Geweld is ook het einde van alle communicatie. Het is totale descommunicatie met alles, inclusief jezelf.

En toch, hoe sterk de agressie op Zwaarden 5 ook op de voorgrond staat en hoezeer agressie ook de zwaardenbetekenis van communicatiemiddel heeft, toch hoort agressie eigenlijk bij de Staven (element vuur) en is zij niet het belangrijkste aspect van de kaart. Het is agressie eigen zich op de voorgrond te dringen... Zwaarden vertegenwoordigen het element lucht, het denken, en in dit geval de gedachten die aan het tentoongespreide gedrag (de agressie) ten grondslag liggen. Uit het feit dat de grote figuur zoveel vijandigheid uitstraalt blijkt dat hij de anderen waarschijnlijk eens goed de 'waarheid' heeft willen zeggen, hen eens goed op hun nummer heeft willen zetten. Ze misschien wel te grazen heeft willen nemen... Dat hij dus handelt vanuit grieven. Grieven horen bij het element lucht en helemaal bij Zwaarden 5.

Als podiumkaart stelt Zwaarden 5 ons voor de keuze tussen het vasthouden aan grieven (de zwaarden in de hand) of het loslaten van grieven (de zwaarden op de grond). Die keuze lijkt ook weerspiegeld te worden in het vreemde, halfslachtige gebaar waarmee het ene zwaard wordt vastgehouden. Doet-ie 't of doet-ie 't niet (dat ding loslaten)?

De grote figuur heeft de anderen verslagen of afgeschrikt en waant zich de overwinnaar (zelfingenomen grijns). Het gevoel van triomf zal echter van korte duur zijn, de zoete wraak toch niet zo zoet als gedacht... Zijn houding straalt geen blijdschap uit zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de persoon op Zwaarden 5 in de Sharman-Caselli Tarot.
http://img.photobucket.com/albums/v242/ricca/tarot/Zw5_SC.jpg
Deze figuur is dolblij met zijn overwinning. Het is een sportieve overwinning die vanavond vast uitbundig gevierd zal worden. Zijn plezier ligt in de winst, in zijn eigen prestatie, niet in het te pakken nemen van de anderen. De figuur van de RW-kaart ligt vanavond in bed nog steeds de anderen te vervloeken... De strijd heeft niet echt iets opgelost. De spanning zit nog steeds in de lucht (gekartelde wolken) en het water van de gevoelswereld is over het hele oppervlak ruw in beweging. Negatieve gedachten en gevoelens beheersen de kaart. Zelfs ná het gevecht staat hij nog in lichter laaie (oranje haren). Hij draagt dan wel een groen vest (kleur van vrede) over zijn rode hemd (kleur van de oorlogsgod Mars), maar met drie zwaarden in zijn handen (meer wapens dan een mens nodig kan hebben) is het een gewapende vrede, die in feite slechts een gevechtspauze is. En tevens een uiting van wantrouwen... Daarom zullen de dingen waarschijnlijk helemaal niet zo uitpakken als hij graag had gewild en zal hij zich over enige tijd wederom gefrustreerd voelen, tekort gedaan, verongelijkt, misdeeld, miskend, gedwarsboomd of teleurgesteld en de schuld daarvoor opnieuw bij anderen zoeken. Maar de onvrede zit in hemzelf en zolang hij dat niet ziet, zal ze steeds weer de (oranje) kop opsteken.

Alles wat uit onvrede wordt gedaan zal de onvrede alleen maar versterken.

Hoe meer zwaarden hij aan zijn verzameling toevoegt, hoe meer de onvrede zich zal opstapelen. Uiteindelijk zou onvrede zelfs de voornaamste drijfveer kunnen worden bij alles wat hij doet of onderneemt. Dag in, dag uit... Steeds weer een ergernis, zonder te beseffen waar hij werkelijk kwaad om is. 'Ik heb gelijk en hij niet... wat denkt hij wel... de stomme idi**t... arme ik... mijn hele dag verpest... zíjn schuld dat ik me zo rot voel... ik zal hem leren... verd*mme, ik haat hem...' enz. enz. Zo houdt hij vast aan het negatieve slachtoffergevoel. Aanvaller en slachtoffer, het is precies dezelfde energie... Mocht je denken dat de grote figuur een uitzonderlijke slechterik is, zoals je die misschien alleen kent uit misdaadfilms, ieder keer als je gedachten zoals hierboven denkt, ben je zélf die figuur. Ik bedoel maar te zeggen dat de kaart meestal een heel alledaagse innerlijke situatie schildert en niet een wildwesttafereel.

Onvrede kan alleen door zelfinzicht worden verdreven   
- en niet door daden.

Eigenlijk ben je nooit kwaad om de redenen die je denkt. Woede is een bescherming om de achterliggende pijn niet te hoeven voelen. Achter woede verschuilt zich altijd pijn en angst. En achter angst ligt verlangen...

Het is een illusie te denken dat onvrede overgaat als je haar maar uit tegenover degene op wie je kwaad bent. Als je de ander maar eens goed de waarheid zegt. Het is meer dan genoeg om je woede te voelen. Méér hoef je er niet mee te doen. Ik heb het niet over het onderdrukken van woede, maar over het in jezelf toelaten ervan. Met begrip voor jezelf en zonder anderen ermee lastig te vallen. Je hoeft woede alleen maar te erváren en te beseffen waaróm je kwaad bent. Het is op zich een heel plezierige en mooie gave dat je een spontaan gevoel kunt hebben, dat je kunt ontvlammen - ook al is het in woede. Hoeveel mensen geloven er niet dat zij zelfs hun meest intense emoties verstandelijk moeten benaderen om ze de baas te blijven... Dat is bijzonder onaangenaam. Als je woede gewoon toelaat, zul je er nooit door overweldigd worden. Wat er kan gebeuren als je woede onderdrukt, is te zien op de NV-kaart.

Wordt vervolgd...
« Laatst bewerkt op: januari 14, 2009, 15:25:57 pm door Ricca »
From Ricca with Love

Harola

 • Gast
Re:Zwaarden 5
« Reactie #7 Gepost op: januari 19, 2009, 12:03:22 pm »
Lieve Ricca,
Dank je voor deze uitleg. Ik ben benieuwd naar de rest maar wacht geduldig af.
Ik kan mezelf wel herkennen in opgekropte woede om pijn te onderdrukken.

Liefs Harola

Forcess

 • Gast
Re:Zwaarden 5
« Reactie #8 Gepost op: mei 07, 2009, 10:00:13 am »
Quote Ricca:/
Geweld is niet agressief. Geweld is gericht op controle. Geweld is een passieve overgave aan emoties die niet begrepen of onderzocht zijn, waar je alleen maar bang voor bent en die je tegelijkertijd zoekt. Geweld is in wezen een overweldigende overgave en in alle geweld zit een zekere zelfvernietigings-emotie. Geweld is ook het einde van alle communicatie. Het is totale descommunicatie met alles, inclusief jezelf.
/Einde quote

Gewéldige stelling!

Dank je Ricca, ook ik leer veel van jouw wijsheid en lees je veel.

Ik kan veel met jouw uitleg, en het viel mij op dat mijn aandacht steeds uit bleef gaan naar de twee zwaarden in de linkerhand.
Het intellect/verstand/gedachten wordt geleid door het gevoel/de emotie?
De 2 staat toch ook voor emoties.

Mijn (aanvullende) interpretatie was deze:

Emotie heerst over verstand, onder het mom van 'vrede bewaren' (groene shirt) en/of eigen veiligheid.
Die 'vrede' is een schijnveiligheid, er schuilt woede, onvrede, agressie (rode shirt) onder.
Dan de twee andere figuren, ik zie dat ze door de houding van die figuur ontwapend zijn, terwijl ze het misschien niet eens zo slecht bedoelden; zijn hun bedoelingen ontkracht met behulp van het zwaard (verstand) in de rechterhand (verstand)? Of, getuige de manier waarop hij dit ene zwaard vasthoudt, heeft hij zijn verstand juist niet gebruikt, maar juist zijn emotie de strijd laten voeren...kijk naar de fier omhoog wijzende zwaarden, die hij schijnbaar ontspannen vasthoudt.
Ik zie niet zozeer een agressieve houding, meer een verdedigende, een gekwetst persoon met een houding van: 'niemand kan mij raken', (kom maar óp...)....en daarmee iedereen uit de buurt houdt.

Schimmige kaart, straalt veel eenzaamheid uit.

Liefs,
Forcess

Harola

 • Gast
Re:Zwaarden 5
« Reactie #9 Gepost op: oktober 07, 2009, 14:06:50 pm »
Hallo lieve Ricca,

Wat vind jij van bovenstaande reactie en heb je al tijd gehad om je toelichting af te maken?

groetjes Harola :D

Leeuwin

 • Gast
Re:Zwaarden 5
« Reactie #10 Gepost op: oktober 07, 2009, 16:26:18 pm »
@Zwaarden 5 betekent vernedering. Nog preciezer gesteld kun je van deze kaart leren hoe je win-win situaties kunt creeren in plaats van perse te willen winnen. Die tweede mogelijkheid vind ik aanmerkelijk positiever.
Als ik deze kaart als dagkaart trek of ik trek hem in moeilijke situaties dan denk ik altijd: de slag win je maar de strijd verlies je. Wees verstandig!

Liefs van Leeuwin

Palomino

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 1029
 • De geest zoekt maar het hart vindt...
Re:Zwaarden 5
« Reactie #11 Gepost op: november 21, 2009, 00:03:35 am »
Dat vind ik mooi Leeuwin! :D
Liefs.
Palomino
Geluk is ook zoeken naar betekenis op de momenten dat het leven het minst betekenisvol en hopeloos lijkt.

Leeuwin

 • Gast
Re:Zwaarden 5
« Reactie #12 Gepost op: november 21, 2009, 00:06:53 am »
Bedankt Palomino! :D

Groetjes en liefs van Leeuwin

doosje

 • Master lid
 • *****
 • Berichten: 575
Re:Zwaarden 5
« Reactie #13 Gepost op: maart 25, 2010, 14:13:09 pm »
Zwaarden 5 betekent voor mij vandaag helaas een begrafenis.
ik trok ze met de vraag: "Zal mijn moeke mij nog komen bezoeken?" In de hoop dat ik ook zulke dingen zou meemaken als hier op het forum al weleens wordt verteld (tekens of bezoekjes van overledenen krijgen etc.)
en ik trok
verleden: staven ridder: aanstekelijk enthousiasme
heden: bokalen 5: rouw
toekomst: zwaarden 5: geen communicatie, rouw, begrafenis

In mijn geval dus geen ruzie of nederlaag. Het hangt er dus maar vanaf.

Leeuwin

 • Gast
Re:Zwaarden 5
« Reactie #14 Gepost op: maart 26, 2010, 00:43:19 am »
Dat is bij alle kaarten zo Doosje. Dat is juist het mooie van kaarten! Wie weet neemt je moeder toch nog weleens contact met je op maar alleen nu nog niet.

Liefs van Leeuwin

P.S Mis je haar nog heel erg?